Dieselgate: Ο πρώην επικεφαλής της Audi δηλώνει ένοχος

0
3

Μια σημαντική εξέλιξη στο πολύκροτο σκάνδαλο παγκόσμιων διαστάσεων «Dieselgate»  και συγκεκριμένα στην υπόθεση του πρώην πρoέδρου και διευθύνοντα συμβούλου της Audi, Ρούπερτ Στάντλερ, αλλάζει σήμερα τα δεδομένα στην ποινική δίκη που βρίσκεται σε εξέλιξη στη Γερμανία σε βάρος του.

Ο 60χρονος Στάντλερ, ο οποίος συνελήφθη το 2018 και έχει ήδη εκτίσει αρκετούς μήνες στη φυλακή, παραδέχτηκε σήμερα ότι όχι μόνο γνώριζε αλλά και συνέβαλε στη συγκάλυψη του γεγονότος ότι η μητρική εταιρεία της Audi, η Volkswagen, είχε εγκαταστήσει παραποιημένο λογισμικό μέτρησης εκπομπών ρύπων στην ατμόσφαιρα σε κορυφαία μοντέλα οχημάτων.

Συγκεκριμένα ο Στάντλερ παραδέχθηκε επίσης ότι είχε δώσει «πράσινο φως» για την πώληση οχημάτων που διέθεταν τα παραπαποιημένα λογισμικά, χωρίς να ενημερώσει σχετικά διεθνείς εμπορικούς εταίρους της Audi και της Volkswagen, εξαπαντώντας ουσιαστικά προμηθευτές, μεσάζοντες και βέβαια τους τελικούς αγοραστές.

Το μεγαλύτερο σκάνδαλο της γερμανικής αυτοκινητοβιομηχανίας

Το σκάνδαλο Dieselgate ήρθε στο φως το 2015, όταν η Υπηρεσία Προστασίας του Περιβάλλοντος των ΗΠΑ εντόπισε προβλήματα σε «πρωτοπόρες» συσκευές καταγραφής ρύπων σε οχήματα της Volkswagen, της Audi αλλά και της Porsche το 2014 και 2015. Όπως αποκαλύφθηκε στη συνέχεια τα προβλήματα αυτά δεν οφείλονταν σε τεχνικά ζητήματα, αλλά σε εσκεμμένη, μεγάλης κλίμακας απάτη με την εγκατάσταση εξαρχής «πειραγμένων» λογισμικών συστημάτων καταμέτρησης ρύπων.

Έκτοτε το σκάνδαλο κόστισε στη μητρική εταιρεία Volkswagen αστρονομικούς διακανονισμούς δισεκατομμυρίων δολαρίων, ενώ αναγκάστηκε να αποσύρει από τη διεθνή αγορά εκατομμύρια οχήματα. Σύμφωνα με την Κομισιόν η Volkswagen είχε πουλήσει και στην Ευρώπη 8,5 εκατομμύρια οχήματα που ήταν εξοπλισμένα με τις επίμαχες συσκευές.

Η ετυμηγορία για τον Ρούπερτ Στάντλερ αναμένεται εντός Ιουνίου.Οι Γερμανοί δικαστές είχαν «προσφέρει» τη δυνατότητα για ποινή με αναστολή καθώς και χρηματική ποινή ύψους 1,1 εκατομμυρίου ευρώ, εάν ο ίδιος ομολογούσε την ενοχή για τις πράξεις που του καταλογίζονταν, όπως και έπραξε, αποδεχόμενες τις κατηγορίες.

Πηγή: Deutsche Welle