Η Aegean ετοιμάζει στο Ελ. Βενιζέλος την πιο σύγχρονη «σχολή» πιλότων στην Ευρώπη

0
4

Αποστολή στη Μαδρίτη: Περικλής Χαλάτσης

Το όραμα του κυβερνήτη Παναγιώτη Σίσκου (Haid of Training της Aegean Airlines) γίνεται πραγματικότητα. Ο Διευθύνων Σύμβουλος της Aegean, Δημήτρης Γερογιάννης που πάντα κάνει προσεκτικές κινήσεις «άναψε» το πράσινο φως και ξεκίνησε η «μεγάλη πτήση» της επένδυσης επι ελληνικού εδάφους.

Η αναγγελία της είδησης για τη «σχολή» πιλότων της Aegean στο Ελ. Βενιζέλος έγινε τον Μάρτιο του 2023. Τότε ανακοινώθηκε ότι μπαίνουν τα θεμέλια της συνεργασίας υπό μορφή κοινοπραξίας -στην Τεχνική βάση της Aegean- το εκπαιδευτικό κέντρο AEGEAN – CAE. 

Το πρώτο Κέντρο Προσομοιωτών Πτήσεων και Εκπαίδευσης Πληρωμάτων στη χώρα μας θα βρίσκεται στο χώρο του Διεθνές Αεροδρομίου Αθηνών, στην Τεχνική Βάση της Aegean σε μια έκταση 85.000 m2. Η λειτουργία του αναμένεται να ξεκινήσει έως το τέλος του 2023 και θα είναι ο πιο τεχνολογικά αναβαθμισμένος και σύγχρονος κόμβος αεροπορικής εκπαίδευσης στη Νοτιοανατολική Ευρώπη.

Αυτό και μόνο τα λέει όλα. Από το Εκπαιδευτικό Κέντρο AEGEAN CAE στην Αθήνα θα βγαίνουν άριστα εκπαιδευμένοι όχι μόνο οι πιλότοι και τα πληρώματα της εταιρίας αλλά και όλων των άλλων αεροπορικών εταιριών της Ευρώπης.

Με αφορμή το μεγάλο άλμα που κάνει ο Όμιλος Βασιλάκη, η Aegean προσκάλεσε τους δημοσιογράφους του αεροπορικού ρεπορτάζ στην Ισπανία όπου στη Μαδρίτη βρίσκεται το Κέντρο Εκπαίδευσης CAE. Στόχος ήταν να πάρουν οι εκπρόσωποι των ΜΜΕ, μια πρώτη γεύση από το Κέντρο Εκπαίδευσης CAE στην πρωτεύουσα της Ισπανίας και να αντιληφθούν τη σημασία της επένδυσης που ξεκίνησε στη χώρα μας. Γιατί κάπως αντίστοιχα αλλά και ακόμη καλύτερα θα λειτουργεί το μελλοντικό Εκπαιδευτικό Κέντρο AEGEAN CAE στην Αθήνα.

Το Εκπαιδευτικό Κέντρο επι ελληνικού εδάφους αρχικά θα έχει στο πρώτο στάδιο ανάπτυξης τέσσερις προσομοιωτές πτήσης, συμπεριλαμβανομένων δύο Airbus A320, ενός Boeing 737NG και ενός ATR 72-600 ενώ στο σύνολό του το εκπαιδευτικό κέντρο, επιφάνειας περίπου 2.800 τμ θα έχει χωρητικότητα έως και επτά προσομοιωτές πλήρους πτήσης. 

 

Έκτος όμως από την εκπαίδευση πιλότων στο κέντρο θα πραγματοποιούνται και εκπαιδεύσεις των πληρωμάτων καμπίνας. Θα υπάρχουν ειδικές εγκαταστάσεις και εξοπλισμός για την εκπαίδευση στη διαχείριση ατυχημάτων, πυρκαγιών, εκκενώσεων σε περιπτώσεις απότομης προσγείωσης κλπ. Στην πλήρη του ανάπτυξη, το κέντρο θα είναι σε θέση να εκπαιδεύει έως και 3.500 πιλότους το χρόνο (42.000 ώρες εκπαίδευσης) και πολλαπλάσιο αριθμό πληρωμάτων καμπίνας. Στις εγκαταστάσεις της Aegean θα βρίσκεται για την Νοτιοανατολική Ευρώπη οτι πιο σύγχρονο θα υπάρχει για την αεροπορική εκπαίδευση.

Φυσικά αναμένονται και άλλα οφέλη από αυτή την επένδυση γιατί θα δημιουργηθούν 500 νέες άμεσες και συνολικά περισσότερες από 1.100 νέες άμεσες και έμμεσες θέσεις εργασίας υψηλής ειδίκευσης σε διάστημα πέντε έως επτά ετών.  

Το καλό είναι ότι η Ελλάδα τοποθετείται σταδιακά στον ευρωπαϊκό και διεθνή χάρτη ως εκκολαπτήριο στελεχών για την εταιρεία και τη χώρα, εκπαιδεύοντας του πιλότους και τους μηχανικούς του μέλλοντος, προσφέροντας  απεριόριστες δυνατότητες και δημιουργεί μία νέα δυναμική προστιθεμένης αξίας, εξωστρέφειας και ανταγωνιστικότητας στην AEGEAN, αλλά και ευρύτερα στον κλάδο.

 

Στη συνολική έκταση 85.000 m2 το πρώτο σύγχρονο οικοσύστημα υπηρεσιών υποστήριξης για την αερομεταφορά στην Ελλάδα θα καλύψει ένα σημαντικό κενό σε υποδομές σε τοπικό επίπεδο για υπηρεσίες υποστήριξης τρίτων μέσω δύο κύριων παράλληλων δραστηριοτήτων τη λειτουργία συντήρησης πτητικών μέσων, με την ανάπτυξη και σταδιακή στελέχωση της τεχνικής βάσης, τελικής χωρητικότητας έως και 10 θέσεων βαριάς συντήρησης, επισκευών και ελέγχων για πτητικά μέσα διαφόρων τύπων.

Στο ίδιο οικοσύστημα θα ενταχθεί και η ήδη υπάρχουσα Σχολή Εκπαίδευσης Μηχανικών της Olympic Air, με ισχυρή παράδοση λειτουργίας, αλλά και ο Εκπαιδευτικός Οργανισμός πιλοτών της AEGEAN, που λειτουργεί ήδη. 

Ταυτόχρονα, η επένδυση προβλέπει την ενεργειακή αναβάθμιση των κτηριακών εγκαταστάσεων, μέσω της τοποθέτησης στο κέλυφος των κτηρίων 35.000 m2 φωτοβολταϊκών πάνελ, 3 MW ισχύος, με σκοπό να καλυφθούν οι ενεργειακές ανάγκες τους και να δημιουργηθεί ένα από τα πρώτα «πράσινα» Hangar στην Ευρώπη, μέσα σε ένα από τα πλέον «πράσινα» αεροδρόμια της Ευρώπης.

Ο κ. Παναγιώτης Σίσκος, Διευθυντής εκπαίδευσης της Aegean, ανέφερε ότι μπορεί το νέο κέντρο να προσφέρει μεγαλύτερη ευελιξία στην εταιρεία αλλά το σημαντικό είναι ότι από εκεί θα στηρίζονται οικονομικά όλα αυτά τα νέα παιδιά που αύριο θα είναι οι μελλοντικοί πιλότοι της Aegean.

Στην παρουσίαση που έγινε στο το Κέντρο Εκπαίδευσης CAE στη Μαδρίτη, ο διευθύνων σύμβουλος της Aegean, Δημήτρης Γερογιάννης, είπε ότι μέσα από αυτή την επένδυση η εταιρεία ενισχύει σημαντικά την ανταγωνιστικότητα και τις τεχνικές δυνατότητές της. Ήταν ένα όραμα ετών που ξεκίνησε από τον Παναγιώτη Σίσκο. Ο σχεδιασμός του για την υλοποίηση του εκπαιδευτικού κέντρου στο «Ελευθέριος Βενιζέλος» ξεκίνησε πριν την πανδημία του κορωνοϊού.

Σήμερα, ετοιμάζονται πυρετωδώς όλοι οι τομείς που θα υποδεχτούν τον τεχνολογικό εξοπλισμό (προσομοιωτές) και τις λοιπές υποδομές που απαιτούνται για τη δημιουργία του Κέντρο Προσομοιωτών Πτήσεων και Εκπαίδευσης Πληρωμάτων της AEGEAN και της CAE.

Σύμφωνα με τον αρχικό σχεδιασμό η σταδιακή παράδοση των έργων θα ξεκινήσει στα μέσα του Σεπτεμβρίου ώστε έως το τέλος του χρόνου το Κέντρο Προσομοιωτών Πτήσεων να είναι έτοιμο να ξεκινήσει τη λειτουργία του ενώ σταδιακά θα συνεχίσει να αναπτύσσεται και να μεγαλώνει καθώς θα προστίθενται και άλλοι προσομοιωτές. 

 

Όσοι βρεθήκαμε στην Ισπανία στο Κέντρο της CAE πήραμε μια πραγματική εμπειρία προσομοίωσης πτήσης “πιλοτάρωντας” έναν από τους προσομοιωτές του κέντρου ενώ παρακολουθήσαμε τις ασκήσεις εκπαίδευσης των πληρωμάτων καμπίνας, τις ενέργειες που κάνει το πλήρωμα καμπίνας σε περίπτωση φωτιάς εντός του αεροσκάφους που βρίσκεται σε πτήση η τη διαδικασία εγκατάλειψης (τσουλήθρα). Σύντομα θα αναφερθούμε εκτενέστερα και στην εμπειρία που είχαμε πιλοτάροντας σε προσομοιωτή ένα αεροσκάφος με διαφορετικές συνθήκες.

Ας δούμε όμως τι είναι η CAE. Είναι μια εταιρεία υψηλής τεχνολογίας με ιστορία 75 ετών και βρίσκεται  στην αιχμή της ψηφιακής εποχής, παρέχοντας λύσεις για ένα κόσμο πιο ασφαλή. Είναι ο συνεργάτης για πελάτες σε όλο τον κόσμο που δραστηριοποιούνται σε σύνθετα, υψηλού κινδύνου και σε μεγάλο βαθμό ελεγχόμενα περιβάλλοντα, όπου τα επιτυχημένα αποτελέσματα είναι ζωτικής σημασίας.

Η CAE φέρνει την επανάσταση τόσο στην εκπαίδευση όσο και στην επιχειρησιακή υποστήριξη στην πολιτική αεροπορία, την άμυνα, την ασφάλεια και την υγειονομική περίθαλψη. Σε όλο τον κόσμο, διαθέτει περισσότερους από 13.000 υπαλλήλους σε περισσότερες από 200 τοποθεσίες και τοποθεσίες εκπαίδευσης σε περισσότερες από 40 χώρες.

Στη Μαδρίτη το Κέντρο Εκπαίδευσης της CAE στη Μαδρίτη, βρίσκεται 10 λεπτά από το αεροδρόμιο Barajas της Μαδρίτης. Εκπαιδεύει περισσότερους από 5.000 πιλότους και περισσότερα από 15.000 άτομα πληρώματος καμπίνας ετησίως. Συνολικά, το CAE Madrid παρέχει περισσότερες από 50.000 ώρες εκπαίδευσης προσομοιωτών ετησίως.

Φιλοξενεί 11 προσομοιωτές πλήρους πτήσης για τους ακόλουθους τύπους αεροσκαφών: A320, A330, A340, A350, DASH8 Q-300, CRJ200/900/1000, ATR72-600 και B787. Υπάρχουν 3 συσκευές APT για τα A320, A330 και A340, καθώς και μία IPT για τα αεροσκάφη CRJ200 και CRJ900, μία για DASH8 και μία για B787.

Όσον αφορά την εκπαίδευση του πληρώματος καμπίνας, υπάρχουν υποδομές τόσο για τον τύπο αεροσκάφους Α340 όσο και για το Α320, καθώς και, δύο χώροι κατάσβεσης φωτιάς και ένας καπνού.
Διατίθενται είκοσι αίθουσες διδασκαλίας, πλήρως εξοπλισμένες με ψηφιακούς πίνακες και προβολείς, καθώς και 22 αίθουσες ενημέρωσης για τους προσομοιωτές.

Επίσης το κέντρο της CAE στη Madrid στεγάζει επίσης ένα εστιατόριο, ερμάρια και χώρους αποσκευών, δωρεάν χώρο στάθμευσης και αίθουσα προσευχής πολλαπλών θρησκειών που διατίθεται κατόπιν αιτήματος του πελάτη.

Παράλληλα αξιοποιεί και εξελίσσει το δυναμικό και την τεχνογνωσία των ανθρώπων της καθώς έχει τη δυνατότητα να αναβαθμίσει σημαντικά την ποιότητα εκπαίδευσης των ανθρώπων της, εντάσσοντας πολύ νωρίς στην εκπαίδευση των πιλότων τη χρήση προσομοιωτών και βελτιστοποιεί την ποιότητα των εκπαιδευτικών προγραμμάτων της.

 

Η εκπαιδευτική δυναμικότητα του Κέντρου, επιτρέπει τη διεύρυνση των υπηρεσιών υποστήριξης που η AEGEAN θα μπορεί να προσφέρει σε τρίτες εταιρείες. Είναι χαρακτηριστικό ότι το 60% της δυναμικότητας του Κέντρου θα μπορεί να αξιοποιηθεί για την εκπαίδευση πτητικού δυναμικού τρίτων και το 40% από την AEGEAN.

Η συμφωνία της AEGEAN με την CAE είναι μια νευραλγικής σημασίας κίνησης, μιας επένδυσης που θα προσφέρει κύρος στη χώρα μας αλλά και απεριόριστες δυνατότητες στους ανθρώπους της AEGEAN διευρύνοντάς παράλληλα τις προοπτικές ανάπτυξης για τον αεροπορικό κλάδο.