Ο βρετανικός πετρελαϊκός κολοσσός Shell ανακοίνωσε σήμερα αυξημένα κέρδη πρώτου τριμήνου, κλείνοντας την παρέλαση μιας σεζόν λαμπρών αποτελεσμάτων για τους "μεγάλους" του τομέα, παρά την υποχώρηση της τιμής των υδρογονανθράκων.
Μαζί, oi BP, Shell, ExxonMobil, Chevron και TotalEnergies καταγράφουν κέρδη άνω των 40 δισεκ. δολαρίων (36 δισεκ. ευρώ) αυτό το τρίμηνο.
Για τη Shell, τα καθαρά κέρδη σημειώνουν αύξηση 22% σε έναν χρόνο στα 8,7 δισ. δολάρια.
Τα θετικά αποτελέσματα οφείλονται κυρίως στη μείωση των λειτουργικών δαπανών και στις καλύτερες επιδόσεις στην παραγωγική διαδικασία.
Ο τριμηνιαίος κύκλος εργασιών ανέρχεται στα 89 δισ. δολάρια (+7%).
Ο γενικός διευθυντής της Shell Ουαέλ Σάουαν έκανε λόγο σε μια ανακοίνωση σήμερα για "στέρεα" αποτελέσματα και είπε πως ο όμιλος θα ξεκινήσει ένα πρόγραμμα επαναγοράς μετοχών ύψους 4 δισ. δολαρίων για τους τρεις επόμενους μήνες.
Τα κέρδη πρώτου τριμήνου δείχνουν ένα συγκριτικό πλεονέκτημα σε σύγκριση με την ίδια περίοδο πέρυσι, στις αρχές της ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία, όταν ο ενεργειακός κολοσσός είχε καταγράψει απώλειες 3,9 δισ. δολαρίων λόγω της σταδιακής αποχώρησής του από τη Ρωσία, αν και λιγότερο σημαντικές από εκείνες της αντιπάλου της, BP.
Τα αποτελέσματα της Shell προστίθενται σε εκείνα της BP και ενισχύουν τις εκκλήσεις για μεγαλύτερη φορολόγηση των ενεργειακών κολοσσών εν μέσω αύξησης του κόστους διαβίωσης και εκτίναξης των λογαριασμών που δεν υποχώρησαν παρά τη μείωση των τιμών του πετρελαίου και του αερίου στις αγορές.
Το συνδικάτο Unite δήλωσε σήμερα πως «τα αφεντικά του πετρελαίου συνεχίζουν να παράγουν χυδαία κέρδη και να πληρώνουν λίγους φόρους».
ΜΚΟ για την προστασία του περιβάλλοντος προβλέπουν επίσης να διαδηλώσουν μπροστά από την έδρα της Shell, έπειτα από παρόμοιες διαμαρτυρίες στη γενική συνέλευση της BP ή στην Barclays, τράπεζα την οποία κατηγορούν ότι χρηματοδοτεί αδρά την εξόρυξη υδρογονανθράκων που ρυπαίνουν και συμβάλλουν στην κλιματική υπερθέρμανση.
«Η βρετανική κυβέρνηση πρέπει να σταματήσει να εκδίδει νέες άδειες εξόρυξης πετρελαίου και αερίου και να αναγκάσει τη Shell και τον υπόλοιπο τομέα να αρχίσει να χρησιμοποιεί τα χυδαία κέρδη του προκειμένου να επανορθώσει τις ζημιές που προκαλούν τα ορυκτά καύσιμα σε όλο τον κόσμο», ανέφερε σε μια ανακοίνωση η Greenpeace.
Οι ενεργειακοί κολοσσοί επικεντρώνονται προσώρας στη σταθεροποίηση των μετοχών τους.
Η BP είχε ανακοινώσει τον Φεβρουάριο, στο περιθώριο ετήσιων αποτελεσμάτων ρεκόρ, ότι λογαριάζει να ενισχύσει τα κέρδη της έως το 2030 επενδύοντας περαιτέρω τόσο στις ανανεώσιμες πηγές όσο και στους υδρογονάνθρακες, επιβραδύνοντας τον ρυθμό ενεργειακής μετάβασής της.
Οι επικεφαλής των μεγάλων ενεργειακών εταιριών προκάλεσαν επίσης πολεμική τους τελευταίους μήνες με τη μεγάλη αύξηση των απολαβών τους: εκείνη του πρώην επικεφαλής της Shell, Μπεν βαν Μπέρντεν, έφθασε πέρυσι τα 9,7 εκατ. στερλίνες (11,4 εκατ. ευρώ), σημειώνοντας αύξηση 53% μέσα σε ένα χρόνο.
Η TotalEnergies, που ενθυλάκωσε στο πρώτο τρίμηνο καθαρά κέρδη αυξημένα κατά 12%,στα 5,6 δισ. δολάρια, ανακοινώνοντας ταυτόχρονα την πώληση των καναδικών περιουσιακών στοιχείων της στην ασφαλτούχο άμμο, ετοιμάζεται με τη σειρά της για μια έντονη κλιματική συζήτηση με ένα μέρος των μετόχων της κατά τη γενική συνέλευσή της στις 26 Μαΐου.
Οι αμερικανικοί κολοσσοί πετρελαίου και αερίου ExxonMobil και Chevron είδαν επίσης τα κέρδη τους να αυξάνονται κατακόρυφα το πρώτο τρίμηνο παρά τη μείωση των τιμών της ενέργειας, κυρίως χάρη στις δραστηριότητές τους διύλισης και των μέτρων εξοικονόμησής τους.
Τα καθαρά κέρδη της ExxonMobil διπλασιάστηκαν και πλέον σε σχέση με την ίδια περίοδο το 2022, φθάνοντας τα 11,4 δισ. δολάρια, ρεκόρ για το πρώτο τρίμηνο.
Τα καθαρά κέρδη της Chevron εκτιμάται ότι αυξήθηκαν κατά 5% για να φθάσουν τα 6,6 δισ. δολάρια.