Οι εταιρείες- μονόκεροι θα αυξηθούν στην Ελλάδα

0
2

Διαρκώς βελτιούμενη βαίνει τα τελευταία χρόνια η εικόνα του ελληνικού οικοσυστήματος καινοτομίας: περισσότερες επιχειρήσεις-«γαζέλες» (ταχέως αναπτυσσόμενες) κάνουν την εμφάνισή τους, οι πρώτοι «μονόκεροι» (startup αξίας άνω του 1 δισ.) αυξάνουν την αναγνωρισιμότητα του ελληνικού καινοτόμου επιχειρείν στο εξωτερικό και αρκετοί «soonicorns» τελούν εν αναμονή της ανάπτυξής τους σε εταιρείες αξίας εκατοντάδων εκατομμυρίων ευρώ (ως «soonicorns» χαρακτηρίζονται οι εταιρείες με προοπτική γρήγορης εξέλιξης σε μονόκερους).

«Η κατάσταση στο ελληνικό οικοσύστημα βελτιώνεται συνεχώς. Κινούμαστε πιο αργά σε σχέση με την υπόλοιπη Ευρώπη και ακόμα βραδύτερα σε σχέση με τις ΗΠΑ, αλλά κάνουμε βήματα μπροστά και το οικοσύστημα υπάρχει πια δομημένο. Οι φορείς στην Ελλάδα εργαζόμαστε συμπληρωματικά και αυτό νομίζω πως θα δώσει ακόμα περισσότερα αποτελέσματα στο μέλλον.

Η εκτίμησή μου είναι ότι θα αυξηθούν οι ελληνικοί "μονόκεροι"» υπογράμμισε, μιλώντας στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, η διευθύντρια Διεθνών Εμπορικών Σχέσεων του Εμποροβιομηχανικού Επιμελητηρίου Αθηνών (ΕΒΕΑ), Ελένη Φώτη, με αφορμή εκδήλωση στο πλαίσιο της έκθεσης τεχνολογίας και καινοτομίας BEYOND, που συνδιοργάνωσαν το ΕΒΕΑ, η Ελληνική Εταιρεία Επενδύσεων και Εξωτερικού Εμπορίου – Enterprise Greece και το Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών. Όσον αφορά ειδικά τη Θεσσαλονίκη, επισήμανε ότι «ήταν η πρώτη στην Ελλάδα που ξεκίνησε ως κόμβος καινοτομίας και συνεχίζει δυναμικά ως ο δεύτερος κόμβος στη χώρα μετά την Αθήνα», ενώ σημαντική δυναμική υπάρχει ακόμα στην Κρήτη, την Πάτρα και τα Ιωάννινα.

Απαντώντας σε σχετικό ερώτημα, η κα Φώτη αναφέρθηκε επίσης στην ανεπάρκεια ανθρώπινου ταλέντου στην Ελλάδα, σε τομείς όπως αυτός της πληροφορικής, επισημαίνοντας ότι τα ελληνικά πανεπιστήμια παράγουν πάρα πολλούς άριστους αποφοίτους στον συγκεκριμένο χώρο, για τους οποίους θα πρέπει να διαμορφωθούν οι κατάλληλες συνθήκες, ώστε να παραμείνουν στη χώρα.

«Όπως δίνουμε κίνητρα για την εγκατάσταση μεγάλων επιχειρήσεων στην Ελλάδα, έτσι μπορούμε να διαμορφώσουμε ευνοϊκές συνθήκες και για τους ανθρώπους αυτούς» είπε, προσθέτοντας ότι οι συνθήκες αυτές σταδιακά δημιουργούνται.

Ως προς το αν η εγκατάσταση πολυεθνικών εταιριών στην Ελλάδα, οι οποίες προσφέρουν υψηλούς μισθούς και προνόμια, θα μπορούσε να απορροφήσει κάποιους από τους νέους και τις νέες, που χωρίς αυτή τη διέξοδο θα εξελίσσονταν σε καινοτόμους επιχειρηματίες, η κα Φώτη σημείωσε ότι αυτό δεν πρόκειται να συμβεί, καθώς οι άνθρωποι που θέλουν να δημιουργήσουν μια startup είναι συνήθως γεννημένοι επιχειρηματίες και επιδιώκουν σταθερά τον στόχο τους να επιχειρήσουν.