Π. Μπούμπουρας: Έχουμε αρκετές ελληνικές εταιρείες που μπορούν να δραστηριοποιηθούν στην Ουκρανία

0
4

Τη δυνατότητα των ελληνικών κατασκευαστικών εταιρειών να δραστηριοποιηθούν στην Ουκρανία υπογράμμισε ο Παντελής Μπούμπουρας, επικεφαλής του Ιδρύματος Μπούμπουρα μιας κοινωφελούς οργάνωσης που στηρίζει τους κοινωνικά αδύναμους κατοίκους της Ουκρανίας. Ο Έλληνας επιχειρηματίας από την Λήμνο βρίσκεται στην Ουκρανία από το 1997. Στις Βρυξέλλες βρέθηκε για το Brussels Forum, του German Marshall Fund, όντας από τους βασικούς συνεργάτες της διοργάνωσης.

«Στην Ουκρανία είμαι από το 1997. Έχω όμιλο με οικοδομικές εταιρείες, έχω γίνει μισός Ουκρανός. Το χέρι που σου δίνει ψωμί πρέπει να το φιλάς. Η γυναίκα μου λέει η Αγία Ουκρανία. Όταν στην Ελλάδα κλείσαμε τη δουλειά με την κρίση στις οικοδομές, είχα παιδιά να σπουδάζουν, είχα άρρωστους γονείς, μας κράτησε η Ουκρανία, μας έδωσε ώθηση οικονομική γι’ αυτό κι εμείς πήραμε την απόφαση, εγώ και τα δύο μου αγόρια ο Βασίλης και ο Σπύρος, μείναμε εκεί, κρατήσαμε την εταιρεία. Η μοναδική εταιρεία που δουλεύει στην Οδησσό είναι ο Ήφαιστος και προσπαθούμε να βοηθάμε όσο μπορούμε» σημειώνει στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο κ. Μπούμπουρας.

Πηγαίνοντας πίσω στην αρχή του πολέμου σημειώνει: «Είχα να πιάσω όπλο 30 χρόνια. Όταν άρχισε ο πόλεμος, πήγαμε αγοράσαμε όπλα, κάναμε προπονήσεις. Όταν θα έρθουν στην Οδησσό να αντισταθούμε».

«Έχω δώσει έναν λόγο στον εαυτό μου, αν πάρουμε πίσω την Μαριούπολη να χτίσω 100 διαμερίσματα γι’ αυτούς που πέσανε» προσθέτει. Παράλληλα, επισημαίνει ότι η Ευρώπη πρέπει να «εκμεταλλευτεί σωστά την Ουκρανία» και να «κάνει ένα προπύργιο μπροστά σε ένα αυταρχικό κράτος που δεν ξέρουμε πώς θα λειτουργήσει στο μέλλον».

«Έχουμε τους Πολωνούς, έχουμε τις χώρες της Βαλτικής, έχουμε την Σουηδία, έχουμε την Φινλανδία, έχουμε την Ουκρανία-Θα γίνει ένα τόξο ασφαλείας για όλη τη Δύση αλλά πρέπει να στηθεί σωστά. Πρέπει να γίνει σωστός χειρισμός των χρημάτων που θα πάνε στην Ουκρανία» τονίζει ο Παντελής Μπούμπουρας.

«Πρέπει να γίνει μια τεράστια μελέτη, τι χρειάζεται κάθε πόλη για να μπορεί να ζήσει ο λαός, να κρατηθεί ο λαός. Η Ουκρανία έχει μέλλον να γίνουν μεγάλες βιομηχανίες, έχει έξυπνους ανθρώπους, έχει τρομακτική εμπειρία στα πολεμικά υλικά. Επίσης, η Ουκρανία έχει γη, έχει θάλασσα, έχει μεταλλεύματα. Η Ουκρανία είναι δυνατό κράτος, αλλά χρειάζεται σωστή διαχείριση» εξηγεί. Ο κ. Μπούμπουρας μιλά και για την στάση της Ελλάδας απέναντι στην Ουκρανία.

«Η κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας έκανε τα μέγιστα που μπορούσε να βοηθήσει την Ουκρανία» τονίζει, προσθέτοντας ότι «οι ελληνικές κατασκευαστικές εταιρείες μπορούν να δουλέψουν στην Ουκρανία γιατί εμείς έχουμε περίπου την ίδια νοοτροπία. Έχουμε αρκετές ελληνικές εταιρείες που μπορούν να δραστηριοποιηθούν στην Ουκρανία. Θα γίνουν δρόμοι, θα γίνουν λιμάνια, θα γίνουν εργοστάσια. Πιστεύω ότι η Ελλάδα έχει μέλλον στην Ουκρανία» ανέφερε.

Επίσης, υπογράμμισε ότι «τώρα είναι η ευκαιρία μας στην Ελλάδα. Εμείς στην Ελλάδα, έχουμε την μεγάλη ευκαιρία πρώτον να ξαναγυρίσουν τα παιδιά μας πίσω, να τους δώσουμε δουλειές. Ο Έλληνας έχει το πιο δυνατό μυαλό της Ευρώπης, για να μην πω του κόσμου. Όπου πάνε τα παιδιά μας, κατά 90% θριαμβεύουν. Ας τους φέρουμε πίσω να στήσουν μια καινούρια, δυνατή Ελλάδα».

Β.Μπούμπουρας: Η Ελλάδα θα είναι στη σωστή πλευρά στην ιστορία

Στις Βρυξέλλες βρέθηκε και ο γιος του, Βασίλης Μπούμπουρας, ο οποίος ανέφερε ότι «η επιθυμία των Ουκρανών είναι να έχουν έναν ευρωπαϊκό τρόπο ζωής με όλες τις αξίες που συνεπάγεται αυτό».

«Όσον αφορά στην ανοικοδόμηση της Ουκρανίας, είναι νωρίς να μιλάμε γι’ αυτό, έχουμε ακόμη έναν πόλεμο μπροστά μας. Μας βομβαρδίζουν καθημερινά. Φυσικά πρέπει να είναι έτοιμοι οι μηχανισμοί, γιατί οι πόλεμοι πολλές φορές λήγουν πιο σύντομα, πολλές φορές λήγουν και λίγο αργότερα. Εμείς ελπίζουμε για το πρώτο σενάριο. Οπότε είναι καλό να υπάρχουν οι μηχανισμοί. Ωστόσο, έχουμε έναν πόλεμο μπροστά μας να κερδίσουμε. Αυτό που πρέπει να κάνει η Δύση πρωτίστως, εκτός από τους μηχανισμούς, είναι να προμηθεύσει την Ουκρανία με όλα αυτά που χρειάζεται. Είτε λέγεται ανθρωπιστική βοήθεια, είτε οπλικά συστήματα που χρειαζόμαστε για να κερδίσουμε τον πόλεμο αυτό» εξηγεί ο Βασίλης Μπούμπουρας.

Επιπροσθέτως, επισημαίνει ότι «για να κερδίσουμε αυτόν τον πόλεμο και να κερδίσουμε την μάχη με το χρόνο, γιατί όταν μιλάμε για κάτι όπως η ανοικοδόμηση μιας χώρας κάθε μέρα που δεν κερδίζεται ο πόλεμος αυτός, δημιουργούνται μεγαλύτερα κόστη, μεγαλύτερα προβλήματα, άρα μεγαλύτερα προβλήματα αποκατάστασης».

«Η Ελλάδα έχει μια πολύ σοβαρή θέση στην Ευρώπη, εκτιμάμε τη βοήθεια που παρέχει σε όλα τα επίπεδα. Θεωρούμε ότι η Ελλάδα θα είναι στη σωστή πλευρά στην ιστορία. Είναι πολύ δύσκολο να πούμε εμείς κάτι, διότι το κάθε κράτος έχει τον προϋπολογισμό του, τα προβλήματά του, δεν μπορείς να περιμένεις από μία χώρα μόνη της να σου λύσει πάρα πολλά προβλήματα» καταλήγει.