Σ. Εφραίμογλου: Ο επιχειρηματικός κόσμος περιμένει καθαρές θέσεις και προτάσεις ενόψει εκλογών από τις πολιτικές δυνάμεις

0
3

 Ξεκάθαρες θέσεις και προτάσεις από όλες τις πολιτικές δυνάμεις, περιμένει ο επιχειρηματικός κόσμος ενόψει των εκλογών, όπως σημείωσε η πρόεδρος του Εμπορικού και Βιομηχανικού Επιμελητηρίου Αθηνών Σοφία Κουνενάκη Εφραίμογλου, στην έναρξη του debate που διοργάνωσε σήμερα το ΕΒΕΑ με θέμα: «Οικονομία, Επενδύσεις, Επιχειρήσεις».

Η κ. Εφραίμογλου σημείωσε ότι οι εκλογές της 21ης Μαΐου διεξάγονται σε κρίσιμη περίοδο για την οικονομία «καθώς τα τελευταίο δέκα χρόνια οι επιχειρήσεις και το σύνολο της κοινωνίας πέρασαν δια πυρός και σιδήρου, ενώ οι δυσκολίες μας στοίχησαν, αλλά ταυτόχρονα έγιναν διακριτές και οι μεταρρυθμίσεις που έπρεπε να προωθηθούν. Τα αποτελέσματα της προσπάθειας, τώρα γίνονται ορατά, αλλά δεν είναι δεδομένα, καθώς η συνέχεια διαμορφώνεται σε αβέβαιο περιβάλλον και σε ρευστό σκηνικό – γι' αυτό και είναι σημαντικό να ξέρουμε ότι βασίζουμε σωστά για σχέδια με μακροχρόνιο ορίζοντα».

Στην συζήτηση που ακολούθησε, ο γραμματέας Πολιτικής Επιτροπής της Νέας Δημοκρατίας, Παύλος Μαρινάκης, υπογράμμισε ότι οι εκλογές που έρχονται είναι κρίσιμες, γιατί δεν υπάρχουν εναλλακτικές προτάσεις για το πώς πρέπει να είναι το μέλλον της χώρας και πρόσθεσε ότι το πρόγραμμα της ΝΔ με αυτοδύναμο πρωθυπουργό τον Κυριάκο Μητσοτάκη, έχει ξεκάθαρη πρόταση για την ασφάλεια και για να μην ανακοπεί η αναπτυξιακή δυναμική της οικονομίας.

Ο ίδιος σημείωσε ότι αυτές οι εκλογές είναι οι εκλογές της απόλυτης σύγκρισης δυο κυβερνήσεων και δυο διαφορετικών περιόδων με απόλυτη αντίθεση. Πρότεινε να συγκρίνουν οι πολίτες τα πειραγμένα των δυο κυβερνήσεων και υπογράμμισε ότι το πλεονέκτημα της παρούσας κυβέρνησης είναι ότι εφάρμοσε το πρόγραμμά της σε πολύ μεγάλο βαθμό, παρά τις κρίσεις, οδηγώντας το κράτος στην ψηφιοποίηση και στον αναπτυξιακό προσανατολισμό. Αλλά βεβαίως, όπως πρόσθεσε, απομένουν ακόμη πολλά να γίνουν.

Ο σύμβουλος του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ για θέματα Οικονομίας, πρώην υφυπουργός παρά τω πρωθυπουργώ, Δημήτρης Λιάκος, ανέφερε ότι στο παρελθόν υπήρξαν αστοχίες, λόγω υψηλής εποπτείας και μνημονίων, ενώ «το όραμα είναι να φτιάξουμε το όλον με αλλαγή του παραγωγικού μοντέλου». Ο ίδιος υπογράμμισε την σημασία της συνέχειας του κράτους και πρόσθεσε ότι ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ είναι έτοιμος να βρει τις συμμαχίες που χρειάζονται για να κυβερνήσει.

Ο εκπρόσωπος Τύπου του ΠΑΣΟΚ – Κινήματος Αλλαγής, Δημήτρης Μάντζος, σημείωσε από την πλευρά του ότι η σταθερότητα προϋποθέτει πραγματική προγραμματική συμφωνία με αυτοκριτική και σύνθεση, με προτάσεις και πρόσωπα κοινής αποδοχής. «Η μονοκομματική κυβέρνηση δοκιμάστηκε και προκάλεσε αποτυχίες, με απευθείας αναθέσεις, ρεκόρ μετακλητών υπαλλήλων, παραβίαση επικοινωνιών κλπ» όπως είπε και πρόσθεσε ότι το ζητούμενο για την χώρα δεν είναι μια κυβέρνηση με άθροισμα βουλευτικών εδρών, αλλά συνεργασίας που θα επιφέρει και τις απαραίτητες θεσμικές εγγυήσεις. Για τις εκλογές της 21ης Μαΐου, τόνισε ότι καθήκον των πολιτικών δυνάμεων είναι να ακούσουν τι θα ζητήσει ο λαός, ώστε να υπάρξει η αναγκαία σταθερότητα, όσο το δυνατόν γρηγορότερα με ειλικρίνεια και χωρίς τοξικότητα.