Swiss Med: Σε κύκλωμα εικονικών συναλλαγών η μυστήρια εταιρεία των 3 εκατ. self tests

0
3

Ποια είναι η εταιρεία που τον Απρίλιο του 2021 ανέλαβε την προμήθεια 3 εκατομμυρίων self tests έπειτα από διαγωνισμό της Γενικής Γραμματείας Πολιτικής Προστασίας έναντι 10,080 εκατ. ευρώ. Το κόλπο για να μην πληρώνουν ΦΠΑ και εισφορές στο Δημόσιο. Οι ύποπτες συναλλαγές με εταιρεία η οποία ιδρύθηκε τον Φεβρουάριο του 2016, με κεφάλαιο 2.000 ευρώ και αντικείμενο εργασιών τις υπηρεσίες έκδοσης λογαριασμών κοινοχρήστων πολυκατοικιών!

Σε κύκλωμα εικονικών συναλλαγών μαζί με άλλες εταιρείες με στόχο την μη καταβολή ΦΠΑ και εισφορών στο Δημόσιο, φέρεται να εμπλέκεται η εταιρεία SWISS MED, σύμφωνα με πόρισμα της Αρχής Καταπολέμησης Εσόδων από Εγκληματικές Δραστηριότητες. Πρόκειται για την εταιρεία η οποία τον Απρίλιο του 2021, εν μέσω πανδημίας είχε αναλάβει την προμήθεια 3 εκατομμυρίων self tests έπειτα από διαγωνισμό της Γενικής Γραμματείας Πολιτικής Προστασίας έναντι ποσού 10,080 εκατ. ευρώ. Τελικά η εταιρεία κηρύχτηκε έκπτωτη καθώς δεν κατάφερε να παραδώσει εγκαίρως τα self tests. Εκτός από την Αρχή Καταπολέμησης Εσόδων, εντολή για έρευνα έλαβαν και ελεγκτές του ΣΔΟΕ στο πλαίσιο εισαγγελικής παραγγελίας οι οποίοι συνέταξαν ενημερωτικό σημείωμα προς τις εισαγγελικές αρχές το οποίο δημοσιεύουν οι Data Journalists.

Τον Ιανουάριο του 2022 εκδόθηκε πόρισμα της Α Μονάδας Διερεύνησης Χρηματοοικονομικών Πληροφοριών της Αρχής Καταπολέμησης Εσόδων από Εγκληματικές Δραστηριότητες, το οποίο διαβιβάστηκε στις εισαγγελικές αρχές. Το πόρισμα αφορούσε σε διάφορες εταιρείες και φυσικά πρόσωπα μεταξύ αυτών και η SWISS MED.

Οι εταιρείες φέρονται να «διενεργούσαν συναλλαγές εκατομμυρίων ευρώ μεταξύ τους και με άλλες εταιρείες, έχοντας την τυπολογία του κυκλώματος εικονικών συναλλαγών (carousel τύπου και εξαφανισμένου εμπόρου)». Με τον τρόπο αυτό κατόρθωναν «αφενός να αποφεύγουν την καταβολή τεράστιων ποσών φόρου εισοδήματος ΦΠΑ και εισφορών στο Δημόσιο, αφετέρου να εμφανίζονται ως δήθεν φερέγγυοι, μη οφειλέτες του Δημοσίου ανάδοχοι δημοσίων έργων αξίας εκατομμυρίων ευρώ». Οι συναλλαγές φέρεται να είχαν πραγματοποιηθεί το 2020 και το 2021.

Πηγή: