Τράπεζα Πειραιώς: Ισχυρή και διατηρήσιμη κερδοφορία στο τρίμηνο

0
3

Ισχυρή και διατηρήσιμη κερδοφορία με εξομαλυμένα κέρδη ανά μετοχή 0,15 ευρώ και απόδοση ενσώματων ιδίων κεφαλαίων (RoΑTBV) 13%, που υπερβαίνει τις αρχικές εκτιμήσεις για το 2023, ανακοίνωσε σήμερα η Τράπεζα Πειραιώς για το πρώτο τρίμηνο του 2023.

   Στα κύριες οικονομικές εξελίξεις αναφέρονται τα εξής:

   – Ο δείκτης CET1 ενισχύθηκε στο 12,2% και ο συνολικός δείκτης κεφαλαίων στο 17,0%, μέσω οργανικής δημιουργίας κεφαλαίου, +0,6% τριμηνιαίως, συμπεριλαμβάνοντας πρόβλεψη για 10% διανομή μερίσματος

   – Ο δείκτης NPE μειώθηκε στο 6,6%, από 12,7% έναν χρόνο πριν. Ο δείκτης κάλυψης NPE ενισχύθηκε κατά 11 ποσοστιαίες μονάδες ετησίως στο 55%

   – Η εξυγίανση του ισολογισμού και η σταθερή ποιότητα του ενεργητικού είναι οι βασικοί παράγοντες για τη σταθεροποίηση του οργανικού κόστους κινδύνου στο 0,8%

   – Το ισχυρό προφίλ ρευστότητας επιβεβαιώνεται, με δείκτη κάλυψης ρευστότητας (LCR) στο 220% και δείκτη δανείων προς καταθέσεις (LDR) στο 62%

   – Οι καταθέσεις του Ομίλου διαμορφώθηκαν σε 57,2 δισ.ευρώ, υψηλότερες κατά 4% ετησίως, επηρεασμένες ελαφρά τον Ιανουάριο και τον Φεβρουάριο, και ενισχυμένες τον Μάρτιο 2023

   – Καλή εκκίνηση έτους στις εκταμιεύσεις δανείων (+2 δισ.ευρώ), η οποία αντισταθμίστηκε από υψηλές αποπληρωμές (-2,2 δισ.ευρώ). Η καθαρή πιστωτική επέκταση μειώθηκε τον Ιανουάριο και τον Φεβρουάριο και αυξήθηκε τον Μάρτιο. Τα εξυπηρετούμενα δάνεια αυξήθηκαν κατά 2 δισ.ευρώ ετησίως, σε 28,3 δισ.ευρώ.

   – Τα υπό διαχείριση περιουσιακά στοιχεία πελατών αυξήθηκαν κατά 9% τριμηνιαίως στα 7,6 δισ.ευρώ λόγω εισροών σε αμοιβαία κεφάλαια

   Σε δηλώσεις του με αφορμή την ανακοίνωση των οικονομικών αποτελεσμάτων ο διευθύνων σύμβουλος της Τράπεζας Πειραιώς Χρήστος Μεγάλου αναφέρει ότι:

«Το 2023 ξεκίνησε δυναμικά για την Τράπεζα Πειραιώς, η οποία συνεχίζει να αναδεικνύει την εμπορική της δυναμική. Το πρώτο τρίμηνο παρουσιάσαμε ένα ισχυρό σύνολο αποτελεσμάτων, παράγοντας 0,15 ευρώ κέρδη ανά μετοχή και 13% απόδοση κεφαλαίων.

Ο Όμιλος επέτυχε διατηρήσιμη κερδοφορία λαμβάνοντας υπόψη τους αναλαμβανόμενους κινδύνους, καθώς και ενίσχυση των κεφαλαίων του, παράλληλα με ισχυρό προφίλ ρευστότητας και πειθαρχία στη διαχείριση του λειτουργικού κόστους.

Η εξυγίανση του ισολογισμού συνεχίζεται, με τον δείκτη NPE να μειώνεται περαιτέρω στο 6,6% και τον δείκτη κάλυψης NPE να αυξάνεται στο 55%. Η οργανική παραγωγή κεφαλαίου το πρώτο τρίμηνο οδήγησε τον δείκτη CET1 στο 12,2%, αυξημένο κατά 0,6% σε τριμηνιαία βάση και κατά περίπου 2,4% τους τελευταίους 12 μήνες. Περαιτέρω, είμαστε στην ευχάριστη θέση να έχουμε τη δυνατότητα από το πρώτο τρίμηνο, να συμπεριλάβουμε πρόβλεψη για 10% διανομή μερίσματος, ώστε να θέσουμε τις βάσεις για διανομή στους μετόχους μας από τα κέρδη του 2023.

Οι πρωτοβουλίες μας για τον περιορισμό του κόστους συνεχίστηκαν με αμείωτο ρυθμό για ακόμα ένα τρίμηνο, με τα λειτουργικά κόστη να συγκρατούνται σε περίπου ίδιο επίπεδο με έναν χρόνο πριν, απορροφώντας τις πληθωριστικές πιέσεις και επενδύοντας στην περαιτέρω βελτίωση της εμπειρίας των πελατών.

Το χαρτοφυλάκιο εξυπηρετούμενων δανείων του Ομίλου αυξήθηκε κατά 8% ετησίως, με ισχυρή ροή χρηματοδοτήσεων επιχειρηματικών έργων για φέτος, περιλαμβάνοντας σχέδια μέσω του Ταμείου Ανάκαμψης, όπου η Τράπεζα Πειραιώς έχει ήδη αναλάβει δάνεια ύψους 1 δισ.ευρώ, αλλά και μέσω του νέου προγράμματος «Σπίτι μου», για το οποίο η Τράπεζα Πειραιώς έχει λάβει επί του παρόντος άνω του 40% των συνολικών αιτήσεων.

Ταυτόχρονα, τα υπό διαχείριση περιουσιακά στοιχεία πελατών αυξήθηκαν κατά 9% στα 7,6 δισ. ευρώ το πρώτο τρίμηνο, λόγω των εισροών σε αμοιβαία κεφάλαια, αξιοποιώντας την εκτεταμένη τεχνογνωσία μας σε αυτόν τον τομέα. Το ενισχυμένο εμπορικό franchise μας, έχει αποφέρει το 1ο τρίμηνο 15% αύξηση καθαρών εσόδων από προμήθειες σε σύγκριση με ένα χρόνο πριν. Αξιοποιώντας τις επιδόσεις μας και το ενθαρρυντικό μακροοικονομικό περιβάλλον, αναβαθμίζουμε τους βασικούς χρηματοοικονομικούς μας στόχους για φέτος.

Συγκεκριμένα, στοχεύουμε πλέον σε απόδοση ενσώματων ιδίων κεφαλαίων 12%, με τον δείκτη κόστος προς βασικά έσοδα κάτω του 40%. Τα νέα δάνεια αναμένεται να αυξηθούν κατά 1,6 δισ.ευρώ. Παράλληλα, είμαστε περήφανοι ως η μόνη ελληνική εταιρεία που συμπεριλαμβάνεται στη λίστα «Europe's Climate Leaders» των Financial Times για το 2023, για τρίτη συνεχή χρονιά.

Η προϊοντική μας παλέτα για την ενεργειακή μετάβαση θα επεκταθεί περαιτέρω και είμαστε έτοιμοι να συμβάλουμε σε όλη την προσπάθεια που απαιτείται σε αυτό το μέτωπο. Θα συνεχίσουμε να υλοποιούμε τον σχεδιασμό μας και παραμένουμε προσηλωμένοι στη δημιουργία αξίας προς όφελος των μετόχων, των πελατών και των εργαζομένων μας».