«Τράβηξε το χαλί» στην αμερικανική οικονομία η Standard & Poor’s

0
3

Σε υποβάθμιση των εκτιμήσεων για την ανάπτυξη της αμερικανικής οικονομίας, προχώρησε την Τρίτη, η S&P Global Market Intelligence.
Συγκεκριμένα, προβλέπει ότι το ΑΕΠ των ΗΠΑ θα τρέξει κατά 0,2% χαμηλότερα από την προηγούμενη εκτίμησή της, στο 1,2% από 1,4%.

Επιπλέον, η S&P, αναθεώρησε τις προβλέψεις της και για το 2024, όπου τώρα αναμένει ανάπτυξη 0,9% από 1,5 προηγουμένως.

Εν τω μεταξύ, οι ανησυχίες για το χρέος των Ηνωμένων Πολιτειών παραμένουν έντονες. Η υπουργός Οικονομικών των ΗΠΑ Τζάνετ Γέλεν δήλωσε ότι οι διαπραγματεύσεις για το ανώτατο όριο του χρέους δεν πρέπει να γίνονται «με το πιστόλι στον κρόταφο του αμερικανικού λαού», σύμφωνα με το Reuters.

Η Γέλεν, σε συνέντευξή της στο ABC News, επανέλαβε την προειδοποίηση προς τους βουλευτές ότι η κυβέρνηση θα μπορούσε να πληρώσει τους λογαριασμούς της μόνο μέχρι τις αρχές Ιουνίου χωρίς αύξηση του ορίου, το οποίο η κυβέρνηση έπιασε τον Ιανουάριο.

 «Πρέπει να ψηλώσουμε την οροφή του χρέους, για να αποφύγουμε την οικονομική καταστροφή», πρόσθεσε.

«Διαφορετικά, θα ήταν η πρώτη φορά στην Αμερική που δεν θα καταφέρουμε να καταβάλλουμε οφειλόμενες πληρωμές», σημείωσε η ίδια.

«Αν δεν αναλάβει δράση το Κογκρέσο», προειδοποίησε επιπλέον η υπουργός Οικονομικών, «πιθανώς θα υπάρξουν χρηματοοικονομικές συνέπειες στην αγορά και στα επιτόκια και θα προκληθεί συνταγματική κρίση».