Χρηματιστήριο Αθηνών: Έναρξη διαπραγμάτευσης του νέου παραγώγου στον δείκτη MSCI Greece

0
2

Στο πλαίσιο των συνεχών προσπαθειών του για την ανάπτυξη της αγοράς παραγώγων, την διεύρυνση του χαρτοφυλακίου των προϊόντων του και την ενίσχυση της προβολής του στην διεθνή επενδυτική κοινότητα, το Χρηματιστήριο Αθηνών συνεργάστηκε με τον διεθνή οίκο ΜSCI, για τη δημιουργία ενός νέου παράγωγου προϊόντος που συνδέεται με τον νέο MSCI Greece Rebased Index και θα ξεκινήσει να διαπραγματεύεται στην αγορά Παραγώγων του Χρηματιστηρίου Αθηνών στις 10 Μαΐου 2023.

Ο νέος MSCI Greece Rebased Index βασίζεται στη Μεθοδολογία MSCI Global Investable Market Indexes (GIMI) και έχει σχεδιαστεί για τη μέτρηση της απόδοσης τμημάτων μεγάλης και μεσαίας κεφαλαιοποίησης του Χρηματιστηρίου Αθηνών, που καλύπτουν περίπου το 85% της συνολικής κεφαλαιοποίησής του.

H επίσημη παρουσίαση του νέου παράγωγου προϊόντος πραγματοποιήθηκε σήμερα στο Χρηματιστήριο Αθηνών με την συμμετοχή ανωτάτων στελεχών του MSCI και εκπροσώπων της εγχώριας κεφαλαιαγοράς.

Ο διευθύνων σύμβουλος του Ομίλου Χρηματιστηρίου Αθηνών, Γιάννος Κοντόπουλος, δήλωσε:

«Είμαστε ιδιαίτερα χαρούμενοι που παρουσιάζουμε σήμερα το νέο παράγωγο προϊόν στον MSCI Greece Rebased Index. Πρόκειται για ένα σημαντικό βήμα στη διαρκή προσπάθειά μας για διεύρυνση και εμπλουτισμό της γκάμας των προϊόντων που διαπραγματεύονται στην εγχώρια χρηματιστηριακή αγορά. Είμαστε βέβαιοι ότι το νέο αυτό προϊόν θα αποτελέσει μία σημαντική προσθήκη που θα ενισχύσει τη ρευστότητα και την αποτελεσματικότητα της αγοράς των παραγώγων μας και σε συνεργασία με τους ενδιαφερόμενους φορείς θα κάνουμε ό,τι είναι απαραίτητο για να διασφαλίσουμε την επιτυχία του».

Ο Global Head of Derivatives του ΜSCI George Harrington σχολίασε σχετικά: «Ο MSCI εκφράζει την ιδιαίτερη ικανοποίησή του από τη στενή συνεργασία του με το Χρηματιστήριο Αθηνών για την δημιουργία αυτού του νέου προϊόντος. Η ανάπτυξη του εν λόγω οικοσυστήματος είναι ιδιαίτερα σημαντική για όλους τους χρήστες των δεικτών MSCI».