Έφοδος της οικονομικής Εισαγγελίας στα γραφεία της «Παρίσι 2024» στην «Πόλη του Φωτός»

0
4

Έφοδο στα γραφεία της Ολυμπιακής Επιτροπής «Παρίσι 2024» και της αρχής που είναι αρμόδια για τους χώρους και τις υποδομές των Αγώνων πραγματοποίησαν την Τρίτη οι Γάλλοι οικονομικοί εισαγγελείς, καθώς διερευνούν καταγγελίες για παραβιάσεις διαγωνισμών και ευνοιοκρατία 13 μήνες πριν από την έναρξη της διοργάνωσης.
Σύμφωνα με την οικονομική εισαγγελία, η κίνηση αυτή ήρθε σε συνέχεια δύο ερευνών που «τρέχουν» από το 2017 και το 2022.

«Αυτή τη στιγμή διεξάγεται αστυνομική έρευνα στην έδρα της οργανωτικής επιτροπής», δήλωσε εκπρόσωπος του γραφείου. «Το Παρίσι 2024 συνεργάζεται πλήρως με τους ερευνητές για να διευκολύνει τις έρευνές τους».

Η Διεθνής Ολυμπιακή Επιτροπή βασίζεται σε μια ομαλή προετοιμασία και διεξαγωγή των Αγώνων του Παρισιού, που θα διεξαχθούν από τις 26 Ιουλίου έως τις 11 Αυγούστου, για να ενισχύσει τον ενθουσιασμό του κοινού, αφού οι Αγώνες του Τόκιο 2020 αναβλήθηκαν κατά ένα χρόνο λόγω της πανδημίας και στη συνέχεια διεξήχθησαν χωρίς θεατές.
Η ΔΟΕ επιβλέπει την επιλογή των πόλεων υποδοχής και έχει ήδη αναθέσει τους Αγώνες του 2028 στο Λος Άντζελες και τη διοργάνωση του 2032 στο Μπρίσμπεϊν της Αυστραλίας. Μετά την επιλογή της πόλης, οι συμβάσεις και η παράδοση των έργων επαφίενται στην εκάστοτε οργανωτική επιτροπή.

Η ΔΟΕ, που εδρεύει στη Λωζάνη της Ελβετίας, ανέφερε σε ανακοίνωσή της ότι είναι ενήμερη για την αστυνομική έρευνα και έχει ενημερωθεί ότι το Παρίσι 2024 συνεργάζεται με τις αρχές.

Η έρευνα του 2017 σχετίζεται με φερόμενες συγκρούσεις συμφερόντων, υπεξαίρεση δημόσιων πόρων και ευνοιοκρατία που απορρέουν από σύμβαση που ανατέθηκε από την Ολυμπιακή Επιτροπή του Παρισιού, σύμφωνα με τους εισαγγελείς.

Η έρευνα για το 2022, η οποία προκλήθηκε από έλεγχο της γαλλικής αρχής κατά της διαφθοράς, σχετίζεται με φερόμενες συγκρούσεις συμφερόντων και ευνοιοκρατία που αφορούν διάφορους διαγωνισμούς της Ολυμπιακής Επιτροπής του Παρισιού και της Αρχής Ολυμπιακής Παράδοσης (Solideo), η οποία επιβλέπει τις εγκαταστάσεις και τις υποδομές.