Ειδικές διαδικασίες έγκρισης και φορολογικά κίνητρα για τις μεγάλες επενδύσεις ζητά ο ΣΕΒ

0
4

Ειδικές διαδικασίες έγκρισης για τις μεγάλες επενδύσεις και φορολογικά κίνητρα ζήτησε ο πρόεδρος του ΣΕΒ Δημήτρης Παπαλεξόπουλος μιλώντας χθες στην Ετήσια Τακτική Γενική Συνέλευση των μελών του Συνδέσμου με κεντρικό μήνυμα «Δράση σήμερα, Προοπτική για το αύριο».

«Η χώρα, τόνισε ο κ. Παπαλεξόπουλος, βρίσκεται σε τροχιά προόδου, είναι αδιαμφισβήτητα πιο φιλική προς την επιχειρηματικότητα σε σχέση με πριν από πέντε ή δέκα χρόνια, και βρίσκεται στη σωστή κατεύθυνση, παρά τις διαδοχικές, πολύπλευρες προκλήσεις ώστε να χτίσει μακρόπνοη θετική προοπτική.

Σε αυτή την καμπή όμως, η συνέχιση της πορείας δεν είναι μια αυτόματη διαδικασία, γιατί όσο σαφής και να είναι η πρόοδος εξίσου σαφής και επιτακτική, είναι και η ανάγκη να επιταχύνουμε ώστε να συγκλίνουμε ταχύτερα με την υπόλοιπη Ευρώπη και να αντιμετωπίσουμε τις τεχνολογικές, περιβαλλοντικές και γεωπολιτικές προκλήσεις».

«Τώρα, πρόσθεσε, είναι η στιγμή να αναλάβουμε ακόμα πιο πυκνή και αποφασιστική δράση καθώς οι επόμενοι 12 με 18 μήνες αποτελούν ένα κρίσιμο παράθυρο ευκαιρίας για να βελτιώσουμε τις προοπτικές και τη διεθνή ανταγωνιστικότητα των ελληνικών επιχειρήσεων.

Για να το πετύχουμε, θα χρειαστεί η επιχειρηματικότητα, η κοινωνία, και η πολιτεία να συνεργαστούν για να επιλύσουν διαχρονικές παθογένειες μέσα από μικρές επαναστάσεις σε κρίσιμες πτυχές της δημόσιας διοίκησης: 

Από τη δραστική μείωση της γραφειοκρατίας στη λειτουργία των επιχειρήσεων μέσα από την ταχεία απλούστευση του επιχειρηματικού περιβάλλοντος και την καταλυτική κινητοποίηση παραγωγικών επενδύσεων μεγαλύτερης κλίμακας με ειδικές διαδικασίες έγκρισης και με φορολογικά κίνητρα αντίστοιχα των ανταγωνιστών μας, μέχρι τη διαμόρφωση ενός σύγχρονου πλαισίου εργασιακών κανόνων και την αντιμετώπιση του, μη ανταγωνιστικού, κόστους ενέργειας».

Ο Πρόεδρος της Εκτελεστικής Επιτροπής του ΣΕΒ, Ευθύμιος Βιδάλης αναφέρθηκε στις πρωτοβουλίες του ΣΕΒ για το σημαντικά βελτιωμένο πλαίσιο για τα επιχειρηματικά πάρκα, τη βελτίωση της αδειοδότησης και απλοποίηση της περιβαλλοντικής αδειοδότησης αλλά και τις λύσεις για ζητήματα βιομηχανικών κτιρίων.

Ως προς τη βιωσιμότητα, την ενέργεια και την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής, σημείωσε τις παρεμβάσεις του ΣΕΒ για τις βελτιώσεις που επιτεύχθηκαν στον Κλιματικό Νόμο για ομαλότερη εφαρμογή από τις επιχειρήσεις, την προάσπιση της ανταγωνιστικότητας από το υπερβολικό κόστος άνθρακα, τη διαμόρφωση ευνοϊκότερου πλαισίου για συμβάσεις παροχής ενέργειας και τη διαμόρφωση φιλικού προς την επιχειρηματικότητα οδικού χάρτη κυκλικής οικονομίας.

Για τις επενδύσεις, θεσπίστηκε η πρόταση του ΣΕΒ για υπερ-απόσβεση 100% των δαπανών σε πράσινη οικονομία, ενέργεια και ψηφιοποίηση για τις μεσαίες και μικρές επιχειρήσεις ενώ παράλληλα, βελτιώθηκε το καθεστώς των Στρατηγικών Επενδύσεων με ευνοϊκότερα κριτήρια. Ο κ. Βιδάλης ανακοίνωσε και το ΣΕΒ InfoDesk, τη νέα υπηρεσία ενημέρωσης και πρακτικής υποστήριξης των μελών του ΣΕΒ ειδικά για θέματα που αφορούν στις επενδύσεις.

Ο γενικός διευθυντής του Συνδέσμου Δρ. Γιώργος Ξηρογιάννης ανέφερε μεταξύ άλλων ότι η ενίσχυση του ανθρωπίνου κεφαλαίου με σύγχρονες Δεξιότητες αποτελεί κορυφαία προτεραιότητα του ΣΕΒ, και με συνεχείς δράσεις για τεχνικά, ψηφιακά και διοικητικά επαγγέλματα μέσω του ΙΒΕΠΕ, του προγράμματος Skills4Jobs, του ALBΑ, των συνεργασιών με Πανεπιστήμια και του Junior Achievement ο ΣΕΒ δημιουργεί εργαζόμενους με σύγχρονες δεξιότητες που απασχολούνται σε σύγχρονα επαγγέλματα.

Στα εργασιακά -πρόσθεσε – ο ΣΕΒ παρεμβαίνει συνεχώς για την άρση αγκυλώσεων στο εργασιακό περιβάλλον και ενημερώνει τα μέλη του για ρυθμίσεις σε κρίσιμα θέματα όπως η εφαρμογή της ψηφιακής κάρτας εργασίας, η διευθέτηση των υπερωριών, η κοινωνική ασφάλιση, η υγιεινή και ασφάλεια στην εργασία, οι συμβάσεις εργασίας, οι υπηρεσιακές ωριμάνσεις, η δήλωση εργασίας, η διαμεσολάβηση, κτλ. Στην Ισότητα στην εργασία, επισήμανε ότι επιδίωξη των πρωτοβουλιών ενημέρωσης που έχει ξεκινήσει ο ΣΕΒ είναι η αλλαγή νοοτροπίας για μια εργασία χωρίς διακρίσεις, με κατάλληλα στελέχη, με δίκαιες αμοιβές, με ισότιμη πρόσβαση στην εκπαίδευση.

Η απογευματινή εκδήλωση, της Γενικής Συνέλευση του ΣΕΒ, που είναι ανοιχτή  για το κοινό, λόγω των εθνικών εκλογών, θα πραγματοποιηθεί τον Οκτώβριο.