Ευρωβαρόμετρο: Το 66% των Ελλήνων καταγράφει πτώση του βιοτικού του επιπέδου

Βαρύτατες είναι οι επιπτώσεις της παρατεταμένης ακρίβειας και του υψηλού πληθωρισμού στην Ελλάδα, αλλά και στις άλλες χώρες της ΕΕ, όπως καταγράφει το Ευρωβαρόμετρο.

Ο αντίκτυπος των πολλαπλών κρίσεων των τελευταίων ετών είναι εμφανής, καθότι ένας στους δύο ερωτηθέντες (50%) θεωρεί ότι το βιοτικό του επίπεδο έχει σημειώσει πτώση και προβλέπει ότι αυτό θα συνεχιστεί κατά τη διάρκεια του επόμενου έτους.

Το ποσοστό διαμορφώνεται  στο 66% στην Ελλάδα, κάτι που δείχνει πως η κατάσταση είναι ακόμη χειρότερη.

Επίσης, το 85% των Ελλήνων δεν είναι ικανοποιημένο με τα μέτρα που έλαβε η χώρα για την αντιμετώπιση της αύξησης του κόστους ζωής (65% στην ΕΕ), ενώ το 78% των Ελλήνων δεν είναι ικανοποιημένο ούτε με τις δράσεις που ανέλαβε η ΕΕ για την αντιμετώπιση της κατάστασης (57% στην ΕΕ).

Παράλληλα, περισσότεροι από 7 στους 10 Ευρωπαίους (71%) εκτιμούν ότι οι δράσεις της ΕΕ έχουν αντίκτυπο στην καθημερινότητά τους, με το ποσοστό αυτό στην Ελλάδα να διαμορφώνεται στο 82%.

Μάλιστα, το 56% των Ελλήνων δηλώνει ότι το Ευρωκοινοβούλιο θα ήθελε να δώσει προτεραιότητα στην καταπολέμηση της φτώχειας και του κοινωνικού αποκλεισμού, τη στιγμή που το ποσοστό αυτό στην ΕΕ διαμορφώνεται στο 38%.

Την ίδια ώρα, το 59% των Ελλήνων ζητά στήριξη της οικονομίας και δημιουργία νέων θέσεων εργασίας.

Πάντως, το 64% των Ευρωπαίων παραμένει αισιόδοξο για το μέλλον της ΕΕ, ποσοστό που αυξήθηκε σε σχέση με το 2022.