Η ιταλική κυβέρνηση ζητάει να αναβληθεί για τέσσερις μήνες η ψηφοφορία για τον μηχανισμό διάσωσης της ευρωζώνης

0
3

Η εθνικιστική κυβέρνηση της Τζόρτζια Μελόνι ζήτησε σήμερα από την ιταλική Βουλή των Αντιπροσώπων να αναβάλει για τέσσερις μήνες την πόλυαναμενόμενη ψηφοφορία για την επικύρωση της μεταρρύθμισης του μηχανισμού διάσωσης της ευρωζώνης (ESM).

Ο κυβερνητικός συνασπισμός λογαριάζει έτσι να κερδίσει χρόνο και να περιμένει την έκβαση των διαπραγματεύσεων στις Βρυξέλλες για τους νέους κανόνες του Συμφώνου Σταθερότητας, το οποίο περιορίζει τα ελλείμματα και το δημόσιο χρέος των χωρών της ευρωζώνης, καθώς και την ολοκλήρωση της τραπεζικής ένωσης.

Η Ιταλία είναι η μόνη χώρα της ευρωζώνης που δεν έχει επικυρώσει τη μεταρρύθμιση του ESM, η οποία ενισχύει τις οικονομικές δυνατότητες αυτού του ταμείου διάσωσης, καθώς και τις εξουσίες του όσον αφορά την επιτήρηση των κρατών που αντιμετωπίζουν προβλήματα.

Στις αρχές του 2021, το σύνολο των κρατών μελών της ευρωζώνης, περιλαμβανομένης της Ιταλίας, είχαν υπογράψει μια συνθήκη που ενίσχυε το ρόλο αυτού του ταμείου και αναμένουν τώρα την τελική έγκρισή της από τα εθνικά κοινοβούλια. Χωρίς πράσινο φως από τη Ρώμη, η μεταρρύθμιση δεν μπορεί να τεθεί σε ισχύ.

Η συζήτηση αφορούσε μια πρόταση νόμου που υποβλήθηκε από την κεντροαριστερή αντιπολίτευση και είχε στόχο την επικύρωση της μεταρρύθμισης του ESM, μια πρωτοβουλία που έφερε σε δύσκολη θέση τον κυβερνητικό συνασπισμό, ο οποίος είναι διχασμένος στο ζήτημα αυτό.

«Η προσφυγή στον ESM εμπεριέχει κίνδυνο στιγματισμού και απώλειας διαπραγματευτικής ισχύος σε ευρωπαϊκό και διεθνές επίπεδο», υποστήριξε ο Αντρέα Ντι Τζουζέπε, βουλευτής των Αδελφών της Ιταλίας, του ακροδεξιού κόμματος της Τζόρτζια Μελόνι.

Ο Ντι Τζουζέπε ήταν ο μόνος εκπρόσωπος της πλειοψηφίας που πήρε το λόγο στη διάρκεια της συζήτησης. Ζήτησε από τους βουλευτές να αναβάλουν την ψηφοφορία για τέσσερις μήνες, ώστε να έχουν πιο ξεκάθαρη άποψη όσον αφορά τους «νέους κανόνες του ευρωπαϊκού συμφώνου σταθερότητας» και «την ολοκληρωση της τραπεζικής ένωσης».

«Η μη επικύρωση του ESM θα αποτελούσε πλήγμα για την αξιοπιστία της χώρας», δήλωσε η Νάικε Γκουρπιόνι, βουλευτής του κεντρώου κόμματος Δράση-Ζωντανή Ιταλία (Azione-Italia Viva) και εισηγήτρια της πρότασης νόμου, επικρίνοντας τη «λαϊκιστική προπαγάνδα» της κυβέρνησης «που έχει αποκλειστικά στόχο να τρομάξει τους πολίτες».

Το αίτημα για αναστολή τεσσάρων μηνών, που υποβλήθηκε από την πλειοψηφία, «θα εξετασθεί και θα τεθεί σε ψηφοφορία» την ερχόμενη εβδομάδα, διευκρίνισε ο πρόεδρος της Βουλής των Αντιπροσώπων Λορέντσο Φοντάνα.

Η υπερψήφιση αυτού του αιτήματος είναι δεδομένη, καθώς ο συνασπισμός των Αδελφών της Ιταλίας, της Λέγκας και της Φόρτσα Ιτάλια διαθέτει ευρεία πλειοψηφία στη Βουλή των Αντιπροσώπων.