Η Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν προτείνει την Ιλιάνα Ιβάνοβα για τη θέση της Επιτρόπου της Βουλγαρίας

Η Πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, προτείνει στο Συμβούλιο και το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο τον διορισμό της Ιλιάνα Ιβάνοβα για τη θέση της Επιτρόπου της Βουλγαρίας, όπως αναφέρει σε δήλωσή της, κατόπιν χθεσινής συνέντευξης με την ίδια και με τον έτερο υποψήφιο της βουλγαρικής κυβέρνησης Ντανιέλ Λόρερ.

«Χθες έγιναν οι συνεντεύξεις με τους υποψηφίους που πρότεινε η βουλγαρική κυβέρνηση για τη θέση του Επιτρόπου, τον κ. Ντανιέλ Λόρερ και την κα Ιλιάνα Ιβάνοβα. Και οι δύο υποψήφιοι έδειξαν μεγάλη αφοσίωση στην Ευρωπαϊκή Ένωση και στο έργο του Επιτρόπου. Έχουν επίσης σχετική εμπειρία για αυτήν τη θέση. Έπειτα από αυτές τις συνεντεύξεις, αποφάσισα να προτείνω στο Συμβούλιο και στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο τον διορισμό της κ. Ιβάνοβα στη θέση της Επιτρόπου», επισημαίνει η Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν.

Σημειώνει ότι «θα είναι υπεύθυνη για την Καινοτομία, την Έρευνα, τον Πολιτισμό, την Εκπαίδευση και τη Νεολαία. Η κα Iβάνοβα έχει σημαντική εμπειρία σε θέματα ΕΕ, καθώς είναι μέλος του Ευρωπαϊκού Ελεγκτικού Συνεδρίου από το 2013. Πρωτύτερα, ήταν μέλος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, μεταξύ 2009 και 2012, και αντιπρόεδρος της Επιτροπής Ελέγχου του Προϋπολογισμού».

Τέλος, η Πρόεδρος της Κομισιόν υπογραμμίζει ότι «η εμπειρία της είναι ζωτικής σημασίας για την προώθηση της εφαρμογής του εμβληματικού ερευνητικού προγράμματος της ΕΕ, το Horizon Europe, για τη βελτίωση της απόδοσης των δαπανών της ΕΕ για την έρευνα και την επίτευξη καλύτερου αντίκτυπου στην πράξη».