Λίγα και ακριβά τα κεράσια

0
3

Σε στάση αναμονής για το πώς θα εξελιχθούν τα καιρικά φαινόμενα βρίσκονται οι παραγωγοί κερασιού στην Πέλλα, η οποία «έχασε» όλες τις πρώιμες ποικιλίες, με την ζημιά να φτάνει στο 100%.

«Χάθηκαν όλες οι πρώιμες ποικιλίες κερασιού στα πεδινά, στις μεσαίες ποικιλίες η ζημιά δεν ήταν καθολική αλλά ήταν αρκετά μεγάλη, ενώ τώρα αναμένουμε τις όψιμες ποικιλίες, για τις οποίες αν συνεχιστεί ο άσχημος καιρός και τις επόμενες ημέρες τότε δεν ξέρουμε τι θα μείνει πίσω», λέει στον ΟΤ ο πρόεδρος του ΑΣ ΓΕΚΟΣΑ στους Τσάκους Αλμωπίας Αντώνης Τσιρόπουλος.

Χαρακτηριστικό είναι όπως μας επισήμανε, ότι ο Συνεταιρισμός πέρσι παραλάμβανε τέτοια εποχή περίπου 1.000  με 1.500 κιβώτια την ημέρα και τώρα οι παραλαβές περιορίζονται σε 250 μέχρι 300 κιβώτια.

Η τιμή για την τρέχουσα παραγωγή κυμαίνεται από 2,20 έως 2,50 ευρώ/κιλό. Όπως μας εξηγεί, η τιμή αυτή χαρακτηρίζεται ως κανονική με βάση αυτό που επικρατεί στην αγορά: «Τα κεράσια πέρσι ήταν στο 1,50 ευρώ/κιλό. Αν υπολογίσουμε 30 με 35% αύξηση του κόστους παραγωγής (εργατικά, λιπάσματα, φάρμακα, πετρέλαιο κτλ) είμαστε σε φυσιολογικά επίπεδα.

Σε ότι αφορά τις υψηλές τιμές που επικρατούν στην αγορά, μας εξηγεί: «Ο παραγωγός παίρνει 2,20 ευρώ/κιλό. Όταν φτάνει στον τυποποιητή τα έξοδα που γίνονται (μεταφορικά, φύρα, υλικά συσκευασίας κτλ) θα φτάσουν το προϊόν στα 4 με 4,50 ευρώ.

Στη συνέχεια ο τελικός αποδέκτης το σούπερ μάρκετ θα αυξήσει την τιμή κατά 100%», δηλαδή η τελική λιανική τιμή κυμαίνεται μεταξύ 6 και 8 ευρώ το κιλόσυμπληρώνοντας.