Ο S&P Global αναθεωρεί προς το χειρότερο την πρόβλεψή του για την ανάπτυξη της Κίνας

0
4

Ο οίκος αξιολόγησης S&P Global ανακοίνωσε ότι αναθεωρεί επί τα χείρω την πρόβλεψή του για την ανάπτυξη της οικονομίας της Κίνας το 2023, καθώς τα δεδομένα του Μαΐου έδειξαν κατ’ αυτόν πως η ανάκαμψή της μετά την πανδημία του νέου κορωνοϊού τρικλίζει.

«Μειώσαμε την πρόβλεψή μας για την ανάπτυξη του ΑΕΠ στο 5,2%, από 5,5%», ανέφερε ο οίκος σε σημείωμά του χθες Κυριακή.

«Η ανάκαμψη της Κίνας αναμένεται να συνεχιστεί αλλά με άνισο ρυθμό, με τις επενδύσεις και τη βιομηχανία να βραδυπορούν», εξήγησε.

Ο S&P είναι ο πρώτος από τους λεγόμενους μεγάλους οίκους αξιολόγησης που αναθεωρεί την πρόβλεψή του για την πορεία της δεύτερης μεγαλύτερης οικονομίας του κόσμου φέτος, αν και αρκετές μεγάλες τράπεζες, συμπεριλαμβανομένης της Goldman Sachs, μετέβαλαν ήδη προς το χειρότερο τις προβλέψεις τους. Η Goldman Sachs προβλέπει πλέον ανάπτυξη με ρυθμό 5,4% (από 6%) λόγω της χαμηλής εμπιστοσύνης και τις ανησυχίες όσον αφορά τον τομέα των ακινήτων.

Η οικονομία της Κίνας φάνηκε να σκοντάφτει τον Μάιο, με τις επενδύσεις σε ακίνητα να επιβραδύνονται περαιτέρω, τη βιομηχανική παραγωγή και τις πωλήσεις λιανικής να είναι κατώτερες των προβλέψεων και την ανεργία των νέων να σημειώνει ρεκόρ, ενδείξεις πως το Πεκίνο πρέπει να κάνει περισσότερα για να τονώσει την οικονομία, που υπέστη πλήγμα από την υγειονομική κρίση.

Η κυβέρνηση του προέδρου Σι Τζινπίνγκ θα αποκαλύψει νέο πακέτο τόνωσης της οικονομικής δραστηριότητας μέσα στη χρονιά, κατά πηγές του πρακτορείου ειδήσεων Reuters ενήμερες για τα σχέδιά της.