Οι προκλήσεις και οι προοπτικές της βιομηχανίας τροφίμων και ποτών

0
4

Στις προκλήσεις και τις προοπτικές που επιφυλάσσουν οι σύγχρονες εξελίξεις για τη βιομηχανία τροφίμων και ποτών, μέσα σε ένα διαφοροποιημένο επιχειρηματικό περιβάλλον, επικεντρώθηκε η ανοιχτή συνεδρίαση της γενικής συνέλευσης του Συνδέσμου Ελληνικών Βιομηχανιών Τροφίμων & Ποτών, που πραγματοποιήθηκε εχθές.

   Οι ομιλητές κατέθεσαν τις απόψεις τους και συζήτησαν καίρια ζητήματα του κλάδου, αλλά και γενικότερα της ελληνικής οικονομίας και κοινωνίας. Στο πάνελ, με θέμα «Ελληνική Βιομηχανία Τροφίμων & Ποτών: προκλήσεις, ευκαιρίες & προοπτικές», συμμετείχαν: ο Ιωάννης Γιώτης, πρόεδρος ΣΕΒΤ, ο Γρηγόρης Αντωνιάδης, αντιπρόεδρος ΣΕΒΤ, ο Νίκος Βέττας, γενικός διευθυντής του Ιδρύματος Οικονομικών και Βιομηχανικών Ερευνών (ΙΟΒΕ) & καθηγητής Οικονομικού Πανεπιστημίου Αθηνών, ο Παναγιώτης Μπορέτος, διευθύνων σύμβουλος CIRCANA και η Κατερίνα Δασκαλάκη, Senior Advisor, Τομέας Απασχόλησης & Αγοράς Εργασίας ΣΕΒ.

Ο κ. Γιώτης, Πρόεδρος ΣΕΒΤ, αναφέρθηκε στο απαιτητικό περιβάλλον που έχει διαμορφωθεί τα τελευταία χρόνια με τις αλλεπάλληλες κρίσεις και τις συνεχείς προκλήσεις και τον αντίκτυπο που έχουν στις επιχειρήσεις τροφίμων & ποτών.

Παράλληλα τόνισε τη βαρύτητα που έχει ο κλάδος για την εγχώρια οικονομία και την κοινωνία, την ανάγκη προτεραιοποίησής του και αναγνώρισης από την Πολιτεία της προσπάθειας που καταβάλλεται, προκειμένου οι επιχειρήσεις να παραμείνουν βιώσιμες και ανταγωνιστικές.

Ο κ. Αντωνιάδης, αντιπρόεδρος ΣΕΒΤ και συντονιστής της πρωτοβουλίας του ελληνικού Pledge για τη διαφήμιση στα παιδιά, ανέδειξε τη σημασία της εθελοντικής αυτής δράσης από μέρους της βιομηχανίας, που αριθμεί ήδη 20 μέλη.

Παρουσίασε την πρόοδο αλλά και τα αποτελέσματα της πρώτης αξιολόγησης που πραγματοποιήθηκε για την τηλεόραση και τα online μέσα. Σε αυτά αποτυπώνεται η σαφής δέσμευση των εταιρειών που συμμετέχουν και η ουσιαστική συμβολή της βιομηχανίας τροφίμων και ποτών στην προώθηση της υγιεινής διατροφής από την παιδική ηλικία.

Ο κ. Βέττας, γενικός διευθυντής του ΙΟΒΕ, περιέγραψε τις κύριες τάσεις στον κλάδο των τροφίμων και τη σημαντική ευκαιρία που εμφανίζεται για περαιτέρω ανάπτυξή του, καθώς μπορεί να συμβαδίσει με δύο από τα κεντρικά ζητούμενα για την ελληνική οικονομία συνολικά, τη βελτίωση του εμπορικού ισοζυγίου και την ενίσχυση των καινοτόμων επενδύσεων.

Ο κ. Μπορέτος, διευθύνων σύμβουλος της Circana, παρουσίασε τις τελευταίες τάσεις των ταχυκίνητων καταναλωτικών προϊόντων γενικότερα στην αγορά των σούπερ μάρκετ. Έγινε ειδική αναφορά στις κατηγορίες των τροφίμων και πιο συγκεκριμένα σε αυτές που αποτελούν το «καλάθι του νοικοκυριού». Αναφέρθηκε στην επίδραση που είχαν τα επώνυμα προϊόντα των συγκεκριμένων κατηγοριών και των προϊόντων ιδιωτικής ετικέτας (PL).

Η κ. Δασκαλάκη, Senior Advisor, Τομέας Απασχόλησης & Αγοράς Εργασίας ΣΕΒ, ανέφερε ότι είναι αναγκαία η δημιουργία ενός σύγχρονου εργασιακού περιβάλλοντος που θα υπηρετεί ένα νέο παραγωγικό υπόδειγμα προσαρμοσμένο στις προκλήσεις της νέας εποχής.

Το ρυθμιστικό πλαίσιο, τόνισε, οφείλει να ανταποκρίνεται στις σύγχρονες ανάγκες των επιχειρήσεων, οι οποίες απαιτούν συνεχή προσαρμοστικότητα και ευελιξία, αλλά και να λαμβάνει υπόψη τις ανάγκες των εργαζομένων. Τέλος, αναφέρθηκε στις πρωτοβουλίες του ΣΕΒ για τη σύνδεση των αναγκών της αγοράς εργασίας με την παρεχόμενη εκπαίδευση και κατάρτιση.