Πόλεμος στην Ουκρανία: Η αγροτική παραγωγή μπορεί να χρειαστεί 20 χρόνια για να ανακάμψει

0
4

Ο αγροτικός τομέας της Ουκρανίας μπορεί να χρειαστεί 20, ή και περισσότερα σε κάποιες περιοχές, για να ανακάμψει από την καταστροφή που προκάλεσε η ρωσική εισβολή, σύμφωνα με κέντρο ερευνών που εδρεύει στο Κίεβο.

Η Ουκρανία είναι από τις μεγαλύτερες στον κόσμο χώρες καλλιέργειας και εξαγωγής σίτου, αραβοσίτου, ηλίανθου και ηλιέλαιου, αλλά η παραγωγή της έχει μειωθεί απότομα μετά την έναρξη του πολέμου τον Φεβρουάριο του 2022.

«Σύμφωνα με τα αποτελέσματα των μοντέλων, κάποιοι από τους κλάδους δεν θα φθάσουν στα προπολεμικά επίπεδα ακόμα και μετά από επτά χρόνια ειρήνης», ανέφερε το Kyiv School of Economics σε ανακοίνωση.

Σύμφωνα με τη μελέτη αυτή, οι κλάδοι του ηλίανθου, του κριθαριού και του σίτου αναμένεται να ανακάμψουν έως το 2040, ενώ οι κλάδοι του αραβόσιτου, της σίκαλης, της βρώμης και της ελαιοκράμβης αναμένεται να ανακάμψουν έως το 2050.

«Αυτό σημαίνει ότι ίσως χρειαστούν ακόμα και 20 χρόνια για να ανακτήσει η Ουκρανία την ισχύ της στη γεωργία μετά την καταστροφή που προκάλεσε η ρωσική στρατιωτική επίθεση», αναφέρουν οι συντάκτες της μελέτης.

Η Ουκρανία είχε συγκομιδή 106 εκατ. τόνων σιτηρών και ελαιόσπορων το 2021 πριν από την εισβολή, αλλά η παραγωγή μπορεί να μειωθεί περίπου στους 65 εκατ. τόνους το 2023, όπως έχει ανακοινώσει το υπουργείο Γεωργίας.