Σε φωτοβολταϊκά στον Καναδά η μεγαλύτερη επένδυση της MYTILINEOS

0
2

Την εξαγορά χαρτοφυλακίου πέντε φωτοβολταϊκών έργων στην επαρχία Alberta του Καναδά, ισχύος 1.410 MW, από την Westbridge ανακοίνωσε σήμερα η MYTILINEOS, επένδυση που – όπως επισημαίνεται- αποτελεί την μεγαλύτερη στην μέχρι σήμερα ιστορία της εταιρείας καθώς θα φθάσει σε ορίζοντα τετραετίας στα 1,16 δισεκατομμύρια ευρώ.

   Η συναλλαγή αφορά τα εξής έργα:

   Georgetown – φωτοβολταϊκό έργο ισχύος εως 278MW στη Vulcan County της Alberta

   Sunnynook – φωτοβολταϊκό έργο ισχύος έως 332 MW, στην περιοχή της Alberta

   Dolcy – φωτοβολταϊκό έργο ισχύος έως 246 MW στο Wainwright της Alberta

   Eastervale – φωτοβολταϊκό έργο ισχύος έως 274 MW στο Provost της Alberta και

   Red Willow – φωτοβολταϊκό έργο ισχύος έως 280 MW στο Stettler County της Alberta

   Σημειώνεται ότι η Westbridge θα διατηρήσει την κυριότητα των εταιρειών ειδικού σκοπού που αναπτύσσουν τα φωτοβολταϊκά κατά τη διάρκεια ανάπτυξης των έργων, έως την ολοκλήρωσή τους, η οποία υπόκειται σε προϋποθέσεις και ρυθμιστικές εγκρίσεις.

   Όπως αναφέρει η MYTILINEOS, κατά την έναρξη λειτουργίας τους, τα Έργα αναμένεται:

   1. Να παράγουν 2,1 τεραβατώρες (TWh) ετησίως «πράσινης» ενέργειας, που θα μπορούν να καλύψουν τις ανάγκες 200.000 νοικοκυριών για ένα έτος ή να εξαλείψουν τις εκπομπές 330.000 αυτοκινήτων (1.500.000 τόνοι CO2)

   2. Να αποτελούν συνολική επένδυση ύψους 1,16 δισ. ευρώ (εξαιρουμένου του εξοπλισμού για συστήματα μπαταριών), η οποία θα εκταμιευθεί (εκτός από την προκαταβολή) στις διάφορες φάσεις ανάπτυξης και κατασκευής του έργου, με αναμενόμενη ολοκλήρωση το 2026-2027. Η επένδυση αναμένεται να κατανεμηθεί ισομερώς σε περίοδο 4 ετών.

   3. Τα δύο πιο ανεπτυγμένα έργα, Georgetown και Sunnynook (περίπου 610 MW) αναμένεται να είναι «έτοιμα προς κατασκευή») μέχρι το τέλος του τρέχοντος έτους, ενώ τα υπόλοιπα τρία έργα (περίπου 800 MW) βρίσκονται σε προχωρημένο στάδιο ανάπτυξης και έτοιμα προς κατασκευή μέχρι τα μέσα του 2024.

   4. Όλα τα Έργα έχουν υποβάλει αίτηση ή/και έχουν εγκριθεί για την εγκατάσταση και χρήση συστήματων συσσωρευτών και αποθήκευσης ενέργειας, συνολικής αποθηκευτικής ικανότητας 1.200 MWh.

«Η εν λόγω συναλλαγή είναι η πρώτη τέτοιου είδους για την MYTILINEOS στην Βόρεια Αμερική, σε συνέχεια της διεθνούς στρατηγικής της Εταιρείας για αναζήτηση ευκαιριών σε χώρες και περιοχές με υψηλό εμπορικό ενδιαφέρον και φιλικό προς τις επιχειρήσεις περιβάλλον.

Αξίζει να σημειωθεί πως ο Καναδάς ανακοίνωσε πρόσφατα ειδικά κίνητρα για επενδύσεις σε καθαρές τεχνολογίες όπως απευθείας επιχορηγήσεις ή πίστωση φόρου για επενδύσεις σε καθαρή ηλεκτρική ενέργεια, οι οποίες μπορούν να παρέχουν έως και 30 % επί των επιλέξιμων κεφαλαιουχικών δαπανών ορισμένων έργων παραγωγής ενέργειας που παράγονται από ανανεώσιμες πηγές για τη στήριξη της «πράσινης» μετάβασης σε όλες τις επαρχίες του Καναδά.

Η επένδυση κεφαλαίου περιλαμβάνει την εν λόγω πίστωση (περίπου 430 εκατ. CAD βάσει του επιλέξιμου κεφαλαίου των έργων)», τονίζει η εταιρεία.

Το συνολικό χαρτοφυλάκιο ΑΠΕ της Εταιρείας σε διάφορα στάδια ανάπτυξης σε όλο τον κόσμο ανέρχεται σε 10,5 GW. Με την ολοκλήρωση αυτής της συναλλαγής, η συνολική ισχύς του παγκόσμιου χαρτοφυλακίου ΑΠΕ της Εταιρείας θα υπερβαίνει τα 11,9 GW.

Σχολιάζοντας τη συμφωνία, ο Πρόεδρος και Διευθύνων Σύμβουλος της MYTILINEOS, Ευάγγελος Μυτιληναίος δήλωσε:

«Με ιδιαίτερη ικανοποίηση και χαρά ανακοινώνουμε την εξαγορά χαρτοφυλακίου πέντε φωτοβολταϊκών έργων στην επαρχία Alberta του Καναδά, ισχύος 1.410 MW, από την Westbridge, με την οποία είχαμε εκτενείς, γόνιμες και θετικές διαπραγματεύσεις.

Πιστή στην πολιτική της για επέκταση των δραστηριοτήτων της στον τομέα των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας διεθνώς, η MYTILINEOS προχώρησε στην μεγαλύτερη έως σήμερα επένδυση στην ιστορία της, αξιοποιώντας τα κίνητρα που παραχωρεί η κυβέρνηση του Καναδά σε νέα έργα παραγωγής «πράσινης» ενέργειας.

Θα ήθελα να ευχαριστήσω τα στελέχη της Westbridge για τη θετική τους προσέγγιση σε όλη τη διαδρομή, στη Διοίκηση και τα στελέχη του Κλάδου Ενέργειας της MYTILINEOS (και ειδικότερα της M Renewables) καθώς και αυτά των Τομέων Treasury και Strategy και M&A ».

   O Stefano Romanin, CEO και Director της Westbridge Renewable σχολίασε:

   «Είμαστε πολύ ικανοποιημένοι που ανακοινώνουμε τις οριστικές συμφωνίες πώλησης για το χαρτοφυλάκιό μας στην Αλμπέρτα, οι οποίες όχι μόνο αποδεικνύουν το επιχειρηματικό μας μοντέλο, αλλά εδραιώνουν την αξία ολόκληρης της πλατφόρμας μας.

Θα ήθελα να ευχαριστήσω την ομάδα μας για τη σκληρή δουλειά και την αφοσίωσή της, με αποτέλεσμα να είμαστε ένας από τους μεγαλύτερους κατασκευαστές φωτοβολταϊκών στον Καναδά μέσα σε δύο χρόνια από το RTO μας και να προσελκύσουμε έναν πολυεθνικό επενδυτή όπως η MYTILINEOS για την απόκτηση, κατασκευή και λειτουργία των έργων. Στην ομάδα της MYTILINEOS, είμαστε ευγνώμονες και σίγουροι για την εμπιστοσύνη σας».

Η σημερινή ανακοίνωση δείχνει ένα υψηλό επίπεδο εμπιστοσύνης στην ποιότητα και τη συνέπεια της δουλειάς μας και προσβλέπουμε στην αύξηση της αξίας για τους μετόχους μας καθώς συνεχίζουμε να εκτελούμε το επιχειρηματικό μοντέλο και τη στρατηγική μας. Ανυπομονούμε να προωθήσουμε το υπάρχον pipeline μας και να δημιουργήσουμε και να αποκτήσουμε έργα σε αγορές όπου βλέπουμε σημαντικές ευκαιρίες εξέλιξης