Σε νέο χαμηλό έτους η απόδοση και το spread του 10ετούς ομολόγου

Θετικά υποδέχθηκε σήμερα η αγορά ομολόγων το αποτέλεσμα των χθεσινών εθνικών εκλογών. Η απόδοση του 10ετούς ομολόγου υποχώρησε στη διάρκεια της συνεδρίασης έως το 3,51% (χαμηλότερο επίπεδο των τελευταίων 12 μηνών), παράλληλα και το περιθώριο έναντι των αντίστοιχων Γερμανικών ομολόγων άγγιξε το νέο χαμηλό έτους 1,215%.

Το κλίμα ενισχύθηκε από τα ευνοικά σχόλια επενδυτικών οίκων αλλά και της Moοdy's, η οποία σε ανακοίνωση της επισημαίνει ότι «η εκλογική νίκη της ΝΔ είναι πιστωτικά θετική», καθώς όπως εξηγεί, ανοίγει τον δρόμο σε μια ακόμη τετραετία υπό τον Κυριάκο Μητσοτάκη, με την κυβέρνηση του να μπορεί «να διασφαλίσει τη συνέχεια στις δημοσιονομικές και οικονομικές πολιτικές».

Η Moody's η οποία τοποθετεί τη χώρα μας σε χαμηλότερη πιστοληπτική διαβάθμιση σε σχέση με τους υπόλοιπους Οίκους Αξιολόγησης, προβλέπει πως η Ελλάδα, βοηθούμενη από τις προοπτικές σταθερά υψηλότερης ονομαστικής αύξησης του ΑΕΠ τα επόμενα χρόνια, θα καταφέρει να σημειώσει μία από τις μεγαλύτερες μειώσεις χρέους παγκοσμίως.

Ειδικότερα, προβλέπει πως το βάρος του χρέους της γενικής κυβέρνησης θα μειωθεί σε λιγότερο από 150% του ΑΕΠ έως το 2025, από 171,3% που καταγράφηκε στο τέλος του 2022.

Από την πλευρά της η Standard & Poor's επισημαίνει πως ο κίνδυνος πολιτικού αδιεξόδου εξαλείφεται.

Στην δευτερογενή αγορά ομολόγων σήμερα και πιο συγκεκριμένα στο Ηλεκτρονικό Σύστημα Συναλλαγών (ΗΔΑΤ) της Τραπέζης της Ελλάδος καταγράφηκαν συναλλαγές 96 εκατ. ευρώ, εκ των οποίων τα 62 εκατ. ευρώ αφορούσαν σε εντολές αγοράς.

Η απόδοση του Ελληνικού 10ετούς ομολόγου υποχώρησε στο 3,56% από 3,64% που έκλεισε την Παρασκευή, έναντι 2,29% του αντίστοιχου Γερμανικού τίτλου, με αποτέλεσμα το περιθώριο να περιοριστεί στο 1,25% από 1,30%.

Στην αγορά συναλλάγματος ανοδικά κινείται το ευρώ έναντι του δολαρίου με αποτέλεσμα το απόγευμα το ευρωπαικό νόμισμα να διαπραγματεύεται στα 1,0909 δολάρια από το επίπεδο των 1,0898 δολαρίων, που άνοιξε η αγορά.