Το Καζακστάν αυξάνει την προμήθεια πετρελαίου στη Γερμανία

0
4

Αξιωματούχοι της Γερμανίας και του Καζακστάν υπέγραψαν χθες Τρίτη συμφωνία που προβλέπει θεαματική αύξηση των παραδόσεων αργού, στο περιθώριο της επίσημης επίσκεψης του Γερμανού ομοσπονδιακού προέδρου Φρανκ-Βάλτερ Στάινμαϊερ στο κράτος της κεντρικής Ασίας χθες Τρίτη.

Δυνάμει της συμφωνίας, το διυλιστήριο PCK στη Σβετ, στο κρατίδιο του Βρανδεμβούργου, όχι μακριά από το Βερολίνο, θα παραλαμβάνει 100.000 τόνους πετρελαίου σε μηνιαία βάση ως τα τέλη του 2024. Η μεγάλη αύξηση των παραδόσεων θα μεγεθύνει την παραγωγή του περίπου 10%.

Ο Στάινμαϊερ χαιρέτισε τη συμφωνία κατά τη διάρκεια κοινής συνέντευξης Τύπου με τον Καζάκο πρόεδρο Κάσιμ-Γιομάρτ Τοκάγεφ στην Αστάνα. Έκρινε πως εγγυάται το μέλλον του διυλιστηρίου στη Σβετ και την ασφάλεια του εφοδιασμού της ανατολικής Γερμανίας. «Αυτή είναι καλή είδηση για το Σβετ και για την ενεργειακή ασφάλεια στη Γερμανία», είπε.

Το διυλιστήριο προμηθεύει το Βερολίνο, τη βόρεια και την ανατολική Γερμανία με καύσιμα. Αγοράζει πλέον αργό από το Καζακστάν αφότου έπαψε να φθάνει εκεί ρωσικό πετρέλαιο μέσω του αγωγού Ντρούζμπα, τον Ιανουάριο, στο πλαίσιο των ευρωπαϊκών κυρώσεων εξαιτίας της εισβολής της Ρωσίας στην Ουκρανία.

Ο πρωθυπουργός της κρατιδιακής κυβέρνησης του Βρανδεμβούργου Ντίτμαρ Βόιντκε εξήρε τη συμφωνία, που κατ’ αυτόν εγγυάται τη σταθερότητα της περιοχής.

Το Καζακστάν προσελκύει το ενδιαφέρον της Γερμανίας ιδίως λόγω του πετρελαϊκού του πλούτου. Διαθέτει ακόμη φυσικό αέριο και σπάνιες γαίες, ενώ η έκταση και η τοποθεσία της χώρας σημαίνει πως θα μπορούσε να παράγει επίσης μεγάλες ποσότητες ανανεώσιμης ενέργειας με ανεμογεννήτριες και φωτοβολταϊκά.

Η πρώην σοβιετική δημοκρατία, που γειτονεύει με τη Ρωσία και την Κίνα, έχει κατηγορηθεί πως παρακάμπτει τις ευρωπαϊκές κυρώσεις στη Μόσχα. Ο Στάινμαϊερ έθεσε το θέμα στον ομόλογό του, με τον Τοκάγεφ να διαβεβαιώνει πως «συμμορφωνόμαστε προς τις κυρώσεις» της ΕΕ.

Από πολιτική σκοπιά, η κατάσταση στο Καζακστάν είναι άβολη για τους Ευρωπαίους. Ο Τοκάγεφ ασκεί την εξουσία κατά τρόπο που χαρακτηρίζουν αυταρχικό. Τον Ιανουάριο της περασμένης χρονιάς, ξέσπασαν διαδηλώσεις με αφορμή την άνοδο των τιμών των καυσίμων, που εκτραχύνθηκαν σε γενικευμένες ταραχές με πάνω από 200 νεκρούς.

Ο Στάινμαϊερ σκοπεύει να επισκεφθεί επίσης το γειτονικό Κιργιστάν.