Ευ. Μυτιληναίος: Επίκειται εξαγορά στον τομέα της μεταλλουργίας

Σημαντική εξαγορά στρατηγικής σημασίας στον τομέα της μεταλλουργίας, συνέχιση των επενδύσεων στον Καναδά, επίτευξη της επενδυτικής βαθμίδας σε σύντομο χρονικό διάστημα και προοπτική κάλυψης του συνόλου των αναγκών της ΕΕ σε γάλλιο ανήγγειλε ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της Mytilineos, Ευάγγελος Μυτιληναίος κατά την ενημέρωση των αναλυτών για τα αποτελέσματα εξαμήνου της εταιρείας.

Ο κ. Μυτιληναίος επανέλαβε εξάλλου την πρόβλεψη για λειτουργικά κέρδη (EBITDA) πάνω από 1 δισ. ευρώ το 2023 ενώ για το ενδεχόμενο εισαγωγής σε ξένο Χρηματιστήριο υπογράμμισε ότι το σημαντικό στοιχείο είναι η διεθνοποίηση της εταιρείας που είναι πραγματικότητα.

Απαντώντας σε ερωτήσεις των αναλυτών ο επικεφαλής της εταιρείας ανέφερε ότι η εξαγορά στον κλάδο της μεταλλουργίας θα ολοκληρωθεί το αμέσως επόμενο διάστημα ενώ περιέγραψε τα πλεονεκτήματα που προκύπτουν από την δραστηριότητα αυτή με την εκμετάλλευση των συνεργειών με τον τομέα της πράσινης παραγωγής ρεύματος.

«Θα βλέπουμε ολοένα και συχνότερα, μηδενικές τιμές ρεύματος, όσο δεν υπάρχει ακόμα επαρκής τεχνολογία αποθήκευσης ή δικτύων.

Η Mytilineos επωφελείται από αυτή τη συνθήκη διότι διαθέτει την «μεγαλύτερη μπαταρία» – το Αλουμίνιον της Ελλάδος. Αν μπορούμε να τροφοδοτούμε το Αλουμίνιο με μηδενικές τιμές ρεύματος, αντιλαμβάνεστε ποιο θα είναι το αποτέλεσμα.

Στην Ευρώπη οι περισσότερες μονάδες έκλεισαν και είναι άγνωστο αν θα επαναλειτουργήσουν λόγω του υψηλού ενεργειακού κόστους. Ήδη στην Ελλάδα κινούμαστε για να καλύψουμε τις ανάγκες τόσο του αλουμινίου όσο και του retail με «πράσινη» παραγωγή ενέργειας», είπε.

Ο κ. Μυτιληναίος ανέφερε ακόμη:

-Για την ανάπτυξη της εταιρείας: Η εταιρεία έχει αλλάξει επίπεδο, τα νέα μεγέθη ήρθαν για να μείνουν. Ήδη κοιτάμε το 2024, τα μεγέθη για το 2023 είναι γνωστά.

-Για την παραγωγή γάλλιου: Είμαστε σε επικοινωνία με τη Κομισιόν. Χρειάζονται κάποιες επενδύσεις αλλά εφόσον πάρουμε την επενδυτική απόφαση θα μπορέσουμε να καλύψουμε τις ανάγκες της Ευρώπης.

-Για το πρόγραμμα αγοράς ιδίων μετοχών : Θα συνεχιστεί γιατί εξακολουθούμε να πιστεύουμε στην εταιρεία.

-Για την επενδυτική βαθμίδα: Η εταιρεία αναγνωρίζεται από τις αγορές σαν να έχει πετύχει το στόχο, όπως φάνηκε από την δημόσια εγγραφή για το ομόλογο. Δεν υπάρχει πίεση στα περιθώρια εξαιτίας της ανόδου των επιτοκίων η οποία φαίνεται ότι ολοκληρώνεται.

-Για την επένδυση στον Καναδά που ανακοινώθηκε πρόσφατα: Δεν θα είναι η τελευταία. Η στήριξη που προσφέρει η κυβέρνηση στις «πράσινες» επενδύσεις είναι μεγάλη και σύντομα θα υπάρξουν πολλές ανάλογες επενδύσεις στη χώρα.

-Για την νέα μονάδα φυσικού αερίου: Ήδη από τον Ιούλιο συνεισφέρει στο σύστημα σημαντικές ποσότητες ενέργειας αν και δεν έχει τεθεί ακόμη σε εμπορική λειτουργία.