Ευρωπαϊκή χρηματοδότηση 127 εκατ. ευρώ στη Motor Oil για έργο υδρογόνου

Χρηματοδότηση ύψους 127 εκατ. ευρώ για την κατασκευή του έργου ΙRIS της Motor Oil που αφορά στη δέσμευση διοξειδίου του άνθρακα ενέκρινε το Tαμείο Καινοτομίας (Innovation Fund) της Ευρωπαϊκής Ένωσης

Συγκεκριμένα το έργο αφορά στη δέσμευση διοξειδίου του άνθρακα από τη μονάδα παραγωγής υδρογόνου του διυλιστηρίου της Motor Oil.

Με το IRIS δίνεται στη Motor Oil η δυνατότητα να μειώσει ουσιαστικά το ανθρακικό της αποτύπωμα, να παράγει 56.000 τόνους ετησίως μπλε υδρογόνο και τέλος να θέσει τις βάσεις για την παραγωγή e-fuels μέσω της κατασκευής και λειτουργίας νέας μονάδας παραγωγής συνθετικής μεθανόλης χαμηλού ανθρακικού αποτυπώματος.

«Πρόκειται για μια σημαντική εξέλιξη στο πλαίσιο του πράσινου μετασχηματισμού της Motor Oil αλλά και των δυνατοτήτων της να ηγηθεί της επόμενης ημέρας του ενεργειακού κλάδου. Με ορίζοντα το 2030, η Motor Oil ήδη προχωρά δυναμικά στο μεγαλύτερο επενδυτικό πλάνο ενεργειακής μετάβασης στη Νοτιοανατολική Ευρώπη, που αποτυπώνει τις στρατηγικές της προτεραιότητες και συνολικά αγγίζει τα 4 δισ. ευρώ.

Πρόκειται για ένα πλάνο που αντανακλά τη δέσμευση για υπεύθυνη δράση, την ενίσχυση της ενεργειακής απόδοσης, την επιτάχυνση της διείσδυσης των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας και την επένδυση σε νέες βιώσιμες τεχνολογίες», τονίζεται στη σχετική ανακοίνωση.

Συνολικά κατατέθηκαν 239 προτάσεις διεκδικώντας 18 δισ. ευρώ έναντι προϋπολογισμού 3,6 δισ. ευρώ, και επιλέχθηκαν 41 έργα, εκ των οποίων 8 στην κατηγορία «γενική απανθρακοποίηση» όπου συγκαταλέγεται και το έργο IRIS.