Φορολογικές δηλώσεις: Προ των πυλών νέα παράταση καθώς δύο εκατ. πολίτες δεν έχουν ακόμη υποβάλλει

Στο τέλος του μήνα λήγει η προθεσμία για την υποβολή των φορολογικών δηλώσεων, ωστόσο μεγάλος αριθμός φορολογουμένων δεν έχει ακόμη προβεί ακόμη στην κατάθεση τους.

Με βάση τα στοιχεία της ΑΑΔΕ έχουν υποβληθεί 4.550 εκατ. φορολογικές δηλώσεις, ενώ πέρυσι είχαν υποβληθεί συνολικά 6,4 εκατ. Απομένουν κατά συνέπεια 1,9 εκατ. ευρώ. και για να ολοκληρωθεί εμπρόθεσμα η διαδικασία θα πρέπει να υποβάλλονται καθημερινά μέχρι τις 31 Ιουλίου, 105.000 δηλώσεις την ημέρα, κάτι που θεωρείται πρακτικά αδύνατο, καθώς δεν «αντέξει» το σύστημα.

Από το υπουργείο Οικονομικών δηλώνουν πως ελπίζουν ότι δεν θα χρειαστεί να δοθεί νέα παράταση, πέραν αυτής που έχει ήδη δοθεί, αλλά όλα δείχνουν πως  η πρακτική των προηγούμενων ετών, θα ακολουθηθεί ξανά.

Κατά συνέπεια όλα οδηγούν στην πιθανότητα  μέσα στις επόμενες μέρες να ανακοινωθεί νέα παράταση για την υποβολή των φορολογικών δηλώσεων για ένα ακόμη μήνα, μέχρι τα τέλη του Αυγούστου.

Με βάση τα τελευταία διαθέσιμα στοιχεία:

1. Το 49,65% που αντιστοιχεί σε 2.259.380 δηλώσεις, είναι μηδενικές.

2. Το 33,62% δηλαδή 1.529.917 φορολογούμενοι έχουν χρεωστικό εκκαθαριστικό με το μέσο επιπλέον ποσό που καλούνται να καταβάλλουν οι φορολογούμενοι να είναι στα 1.154 ευρώ.

3. Το υπόλοιπο 16,73%, που αντιστοιχεί σε 761.318 φορολογικές δηλώσεις, έχει πιστωτικό εκκαθαριστικό με το μέσο ποσό επιστροφής να ανέρχεται σε 361 ευρώ.