Η αντιπρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου καλεί τις γερμανικές επιχειρήσεις να μην επενδύουν στην Ουγγαρία

Η αντιπρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και πρώην ομοσπονδιακή υπουργός Δικαιοσύνης Καταρίνα Μπάρλεϊ (SPD) προειδοποιεί τις γερμανικές επιχειρήσεις να μην επενδύουν στην Ουγγαρία, αναφερόμενη σε εχθρικές προς τις ξένες εταιρείες πρακτικές της ουγγρικής κυβέρνησης.

«Υπάρχουν πολλές εταιρείες – και γίνονται όλο και περισσότερες – οι οποίες πρώτα προσελκύονται στη χώρα από την ουγγρική κυβέρνηση και στη συνέχεια καταστρέφονται», δηλώνει η κυρία Μπάρλεϊ στην εφημερίδα Muenchner Merkur και εξηγεί ότι «μόλις οι εταιρείες επενδύσουν στην Ουγγαρία, όλα πάνε τέλεια όσο δεν έχουν κέρδη, αλλά μετά αρχίζει η παρενόχληση». Η σοσιαλδημοκράτης πολιτικός κάνει λόγο για αιφνιδιαστική επιβολή φόρων έως και 90%, ακόμη και για απειλές σε βάρος των εργαζομένων. Πολλές εταιρείες έχουν ήδη διαμαρτυρηθεί για την έλλειψη επενδυτικής ασφάλειας στην Ουγγαρία, σημειώνει και εκτιμά ότι τέτοιες πρακτικές έχουν ως στόχο να ασκήσουν πίεση στις ξένες εταιρείες προκειμένου να αποχωρήσουν, πωλώντας σε ολιγάρχες, οι οποίοι βρίσκονται κοντά στον πρωθυπουργό Βίκτορ Όρμπαν και έτσι σημαντικοί τομείς της οικονομίας, όπως η ενέργεια, τα υλικά κατασκευής και οι αλυσίδες τροφίμων, να περνούν σταδιακά υπό τον έλεγχό του.

Την ίδια ώρα, διευκρινίζει η κυρία Μπάρλεϊ, υπάρχουν και κάποιες εταιρείες που «επωφελούνται πολύ από το σύστημα στην Ουγγαρία, κυρίως οι αυτοκινητοβιομηχανίες, καθώς δεν πληρώνουν φόρους, έχουν άμεση επαφή με την κυβέρνηση και οι νόμοι αλλάζουν υπέρ τους, εάν δεν τους ταιριάζουν».