Η απεργία των ελεγκτών εναέριας κυκλοφορίας προκαλείς χάος στους ευρωπαΐκούς αιθέρες

0
4

Οι σχεδιαζόμενες απεργίες από κάποιους ελεγκτές εναέριας κυκλοφορίας ενδέχεται να προκαλέσουν προβλήματα στις ευρωπαϊκές πτήσεις κατά την περίοδο των καλοκαιρινών διακοπών.

Όπως ανακοίνωσε η Eurocontrol, η οποία διαχειρίζεται τις πτήσεις πάνω από την Ευρώπη, ένα από τα συνδικάτα της έχει προαναγγείλλει κινητοποιήσεις, αν και δεν έχουν ανακοινωθεί ακόμη ημερομηνίες.

Οι διαπραγματεύσεις συνεχίζονται με την ένωση και άλλα συνδικάτα, ανέφερε ο Eurocontrol. Ο βιομηχανικός όμιλος Airlines UK προέτρεψε τον Eurocontrol «να καταλήξει σε συμφωνία το
Ένα από τα συνδικάτα της Eurocontrol, το Union Syndicale Bruxelles, έχει «ανακοινώσει μια περίοδο έξι μηνών» κατά τη διάρκεια της οποίας θα μπορούσε να προχωρήσει σε κινητοποιήσεις.

Ο Eurocontrol τόνισε ότι βρίσκεται σε «συνεχή διάλογο» με την συγκεκριμένη ένωση: «Καθώς δεν έχει ληφθεί καμία ειδοποίηση για τις συγκεκριμένες κινητοποιήσεις, είναι πρόωρο να κάνουμε εικασίες για πιθανές επιπτώσεις».

Όπως γράφει το BBC, ο αεροπορικός κλάδος στην Ευρώπη αντιμετωπίζει μια σειρά προκλήσεων αυτό το καλοκαίρι.

Η ζήτηση για πτήσεις επιστρέφει στα προ της πανδημίας επίπεδα και ο ευρωπαϊκός εναέριος χώρος περιορίζεται από τον πόλεμο της Ρωσίας στην Ουκρανία.

Υπάρχει όμως έλλειψη ελεγκτών εναέριας κυκλοφορίας και ορισμένες απεργίες έχουν ήδη προγραμματιστεί – για παράδειγμα, υπάρχει απεργία στην εναέρια κυκλοφορία στην Ιταλία το Σάββατο 15 Ιουλίου.

Η Airlines UK δήλωσε ότι τα μέλη της «αναμένουν ένα γεμάτο καλοκαίρι, που θα ανταποκρίνεται στην αυξανόμενη ζήτηση για ταξίδια και θα μεταφέρει εκατομμύρια ανθρώπους στις διακοπές».

Ανέφερε ότι οι αεροπορικές εταιρείες έχουν «κάνει τεράστιες προσπάθειες μετά την πανδημία για να ενισχύσουν την ανθεκτικότητα στις επιχειρήσεις τους».

Μια συμφωνία μεταξύ της Eurocontrol και των μελών της ένωσης θα «αποτρέψει οποιαδήποτε πιθανή αναστάτωση για τις αεροπορικές εταιρείες και τους πελάτες τους», ανέφερε.

Πρόσθεσε ότι οι ελεγκτές εναέριας κυκλοφορίας έπρεπε ήδη να εργαστούν σε «ένα πιο περιορισμένο ευρωπαϊκό εναέριο χώρο» λόγω του πολέμου της Ρωσίας στην Ουκρανία.
Πού έχουν προγραμματιστεί να γίνουν απεργίες

Οι εργαζόμενοι σε αεροδρόμια, αλλά και αεροπορικές επιχειρήσεις κινητοποιούνται επειδή από τη μία έχουν να αντιμετωπίσουν εντατικοποίηση της εργασίας τους και από την άλλη βλέπουν τις απολαβές τους να είναι «παγωμένες», ενώ αυξάνονται τα κέρδη των εταιρειών λόγω και της αυξημένης επιβατικής κίνησης.

Το Euronews, σε ρεπορτάζ του, έχει συγκεντρώσει τα σημεία όπου είναι ήδη γνωστό ότι θα γίνουν απεργιακές κινητοποιήσεις.

Σύμφωνα με το ρεπορτάζ, απεργίες θα γίνουν σε:

  • Γαλλία (δεν έχει καθοριστεί η ημερομηνία)
  • Σκωτία (στις 6 και 11 Ιουλίου στη Γλασκώβη από τους εργαζόμενους του αεροδρομίου)
  • Σουηδία (απεργιακές κινητοποιήσεις στις 3 Ιουλίου (σ.σ. σήμερα) σε Στοκχόλμη και Γκέτενμποργκ). Αν δεν υπάρξει συμφωνία με την εργοδοσία, νέες απεργίες θα γίνουν στις 5, 7, 10 και 14 Ιουλίου.
  • Ιταλία (μαζί με τους εργαζόμενους στις συγκοινωνίες, στις 7 Ιουλίου, ενώ στις 15 Ιουλίου σε 24ωρη απεργία θα προχωρήσουν οι ελεγκτές εναέριας κυκλοφορίας)
  •  Ισπανία (απεργιακές κινητοποιήσεις από τις 6 Ιουνίου και μετά έχουν επιφέρει ακυρώσεις στο 20% των πτήσεων ή καθυστερήσεις άλλων)
  • Γερμανία (θα γίνουν απεργίες αν οι πιλότοι της Lufthansa δεν δεχτούν την προσφορά που τους έχει γίνει για αύξηση μισθών).