Σε διαπραγματεύσεις με χώρες του Περσικού Κόλπου βρίσκεται η Τουρκία, με το θέμα διαπραγμάτευσης να είναι η πώληση των δικαιωμάτων εκμετάλλευσης για το λιμάνι Αλσαντζάκ της Σμύρνης.
Οι διαβουλεύσεις αυτές εντάσσονται στο πλαίσιο του σχεδιασμού της νέας οικονομικής ηγεσίας της γείτονος να προσελκύσει ξένες επενδύσεις.
«Υπάρχουν συνομιλίες σε επενδυτικό επίπεδο με χώρες στην περιοχή του Κόλπου και το λιμάνι Αλσαντζάκ είναι βρίσκεται στο πεδίο αυτών των επενδύσεων», δήλωσε στο Bloomberg την περασμένη Δευτέρα ο υπουργός Μεταφορών και Υποδομών Αμπντουλκαντίρ Ουράλογλου.
«Οι φίλοι μας συναντήθηκαν σε επίπεδο υφυπουργών», συμπλήρωσε ο ίδιος, δίχως να κατονομάσει τους επίδοξους αγοραστές ή να υποδείξει κάποιο πιθανό τίμημα της συμφωνίας.
Το λιμάνι ανήκει στο τουρκικό κρατικό επενδυτικό ταμείο TWF (το οποίο σε αίτημα του Bloomberg αρνήθηκε να κάνει κάποιο σχόλιο) και τη λειτουργία του την έχει αναλάβει η εθνική σιδηροδρομική εταιρεία TCDD.
Αργότερα στη διάρκεια του Ιουλίου, ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν θα επισκεφθεί χώρες του Κόλπου, μεταξύ άλλων τα ΗΑΕ, τη Σαουδική Αραβία και το Κατάρ με σκοπό να προσελκύσει επενδύσεις, όπως είχε αναφέρει σε δημοσίευμά του χθες Τρίτη το Bloomberg.
Το Αλσαντζάκ μπορεί να χειριστεί έως και 1,2 εκατ. ισοδύναμες μονάδες εμπορευματοκιβωτίων και 1,4 εκατομμύρια τόνους γενικού και χύδην ξηρού φορτίου ετησίως, σύμφωνα με τα στοιχεία της TCDD.
Η Άγκυρα αποφάσισε το 2004 το εν λόγω λιμάνι να ιδιωτικοποιηθεί και το 2007 έγινε η δημοπρασία. Μια κοινοπραξία στην οποία συμμετείχαν οι Hutchinson Port και Global Yatirim υπέβαλε την καλύτερη προσφορά ύψους 1,28 δισ. δολαρίων, όμως η συμφωνία μπλοκαρίστηκε έπειτα από δικαστική απόφαση, με αποτέλεσμα αργότερα η κοινοπραξία να αποσύρει την προσφορά του.
Πηγή: ΟΤ