«Καίει» η αμόλυβδη

0
3

Λίγο κάτω από τα δύο ευρώ το λίτρο σκαρφάλωσε η τιμής της αμόλυβδης στη χώρα, ενώ η τάση φαίνεται ότι θα παραμείνει ανοδική για όλο τον Αύγουστο.

Η μέση τιμή της αμόλυβδης βενζίνης στις 27 Ιουλίου (τελευταία επίσημα στοιχεία) εκτινάχθηκε στα 1,926 ευρώ ανά λίτρο.

Στην Αττική: από 1,824 (1η Ιουλίου) στο 1,899 ευρώ/λίτρο (27 Ιουλίου).

Οι ξαφνικές ανατιμήσεις των καυσίμων αποδίδονται αφενός στην άνοδο των διεθνών του αργού πετρελαίου. Για το ίδιο διάστημα το μπρεντ αυξήθηκε σχεδόν 10 δολάρια το βαρέλι και από τα επίπεδα των 74 – 76 δολαρίων αυξήθηκε πάνω από τα 83 δολάρια. Αφετέρου οι αυξήσεις προκαλούνται από την ανοδική ζήτηση σε καύσιμα κατά τη θερινή περίοδο σε όλο τον πλανήτη λόγω των πολλών οδικών μετακινήσεων κάθε χρόνο τέτοια εποχή.

Πάντως στα νησιά της χώρας οι τιμές της βενζίνης κινούνται πάνω από τα 2 ευρώ ανά λίτρο.
Και μάλιστα οι υψηλότερες τιμές, όπως προκύπτει και από το γράφημα του ΟΤ, σε αρκετές νησιωτικές περιοχές ξεπερνούν και τα 2,30 ευρώ.

Η υψηλότερη που καταγράφεται είναι στη Μήλο με την αμόλυβδη να φτάνει ακόμη  και στα 2,36  ευρώ ανά λίτρο. Πλησιάζει δηλαδή την περιοχή των 2,40 ευρώ ανά λίτρο.

Η διαφορά ανάμεσα στην υψηλότερη (1,236 ευρώ ανά λίτρο) με τη μέση τιμή (1,926 ευρώ ανά λίτρο) χτυπά τα 0,434 ευρώ ανά λίτρο.

Οι καυτές τιμές στα νησιά οφείλονται στο υψηλό κόστος των μεταφορικών των καυσίμων καθώς και στο γεγονός πως στις συγκεκριμένες περιοχές το κύκλωμα των πρατηριούχων και εμπόρων περιμένει να κερδίσει κατά τη θερινή σεζόν οπότε και οι μετακινήσεις και άρα και η ζήτηση κινούνται ανοδικά.