Λαγκάρντ: Οι αυξήσεις επιτοκίων θα συνεχιστούν μέχρι να μειωθούν τα επιχειρηματικά κέρδη

Σε «ανοικτό πόλεμο» με τις επιχειρήσεις βρίσκεται η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, που προειδοποιεί ότι θα συνεχίσει τις αυξήσεις επιτοκίων, αν δεν δεχθούν να μειώσουν το περιθώριο κέρδους τους για να απορροφήσουν τις αυξήσεις μισθών. Η σημερινή προειδοποίηση της προέδρου της ΕΚΤ Κριστίν Λαγκάρντ δεν αφήνει περιθώρια.

Σε συνέντευξη που έδωσε στη γαλλική εφημερίδα La Provence, η Λαγκάρντ δήλωσε ότι οι υπεύθυνοι για την πολιτική της ΕΚΤ έχουν ακόμη «δουλειά να κάνουν» για να ελεγχθεί ο πληθωρισμός.

Η ΕΚΤ, είπε, θέλει να γνωρίζει αν οι επιχειρήσεις θα δεχθούν μία μείωση των κερδών για να αποζημιωθούν οι εργαζόμενοι (από τον πληθωρισμό), «η αν θα δούμε διπλή αύξηση – στα περιθώρια κέρδους και τους μισθούς», προσθέτοντας ότι «μία ταυτόχρονη αύξηση και στα δύο θα τροφοδοτούσε τους πληθωριστικούς κινδύνους και δεν θα μέναμε άπραγοι εν όψει τέτοιων κινδύνων».

Οι δηλώσεις αυτές της Λαγκάρντ έγιναν πριν από τη συνεδρίαση της ΕΚΤ στις 27 Ιουλίου, που θεωρείται σχεδόν βέβαιο ότι θα αποφασιστεί μία περαιτέρω αύξηση των επιτοκίων κατά 25 μονάδες βάσης.

Η συζήτηση πλέον μεταξύ των στελεχών της ΕΚΤ έχει στραφεί στο αν θα αυξήσουν ξανά τα επιτόκια τον Σεπτέμβριο.

Τα «γεράκια», όπως ο επικεφαλής της Bundesbank, Γιόαχιμ Νάγκελ, έχουν ταχθεί υπέρ μίας τέτοιας κίνησης, υποστηρίζοντας ότι το πού θα διαμορφωθεί το τελικό επιτόκιο θα αποφασιστεί με βάση τα οικονομικά στοιχεία,.

Από την άλλη πλευρά, ο επικεφαλής της Τράπεζας της Ιταλίας, Ινιάτσιο Βίσκο, ένα από τα «περιστέρια» της ΕΚΤ, κάλεσε τους συναδέλφους του να προχωρήσουν προσεκτικά, λέγοντας ότι δεν κατανοεί την προτίμηση «υπέρ μίας περισσότερο παρά λιγότερο περιοριστικής πολιτικής» και ότι η ΕΚΤ πρέπει να έχει μία «συμμετρική στάση».