Ν. Καραμούζης: Στην Ελλάδα έχουμε όλα τα αναγκαία συστατικά για να υπάρξει ανάπτυξη

0
4

Στην Ελλάδα έχουμε σήμερα όλα τα αναγκαία συστατικά για να υπάρξει ανάπτυξη της οικονομίας, όπως προσδοκίες, εμπιστοσύνη και σταθερότητα, εκτίμησε ο Νίκος Καραμούζης, πρόεδρος Grant Thornton, Φορολογικών και Συμβουλευτικών Υπηρεσιών στη διάρκεια συζήτησης με τον Διευθυντή του CNN Greece, Δημήτρη Πεφάνη, στο Fin Forum που πραγματοποιείται στην Αθήνα, υπό την αιγίδα της Ελληνικής Ένωσης Τραπεζών.

Ο κ.Καραμούζης επισήμανε ότι έχουμε , μια κυβέρνηση που έχει δεσμευτεί να προχωρήσει σε μεταρρυθμίσεις, να μειώσει τους φορολογικούς συντελεστές, να εφαρμόσει τις ιδιωτικοποιήσεις. Παράλληλα, η επενδυτική βαθμίδα είναι κοντά, ενώ η Ελλάδα καθίσταται ξανά ελκυστική για ξένες επενδύσεις. Υπάρχουν, όμως, προκλήσεις όπως ανέφερε ο κ. Καραμούζης.

Το δημογραφικό είναι ένα δομικό πρόβλημα, για το οποίο χρειάζεται μια συνολική επαναπροσέγγιση. Παράλληλα, το κόστος δανεισμού για επιχειρήσεις και νοικοκυριά είναι υψηλό, ενώ οι επενδύσεις παγίου κεφαλαίου είναι οι χαμηλότερες, ως ποσοστό του ΑΕΠ, σ' όλη την Ευρωζώνη. Πρόβλημα αναδύεται κι από το μικρό μέγεθος των ελληνικών επιχειρήσεων, συμπλήρωσε.

Όσον αφορά τη διάρθρωση της οικονομίας, ο κ. Καραμούζης υπενθύμισε ότι το 68% αφορά την κατανάλωση και μόλις το 14% τις επενδύσεις. Αυτό πρέπει να αλλάξει με την κατανάλωση να μετασχηματίζεται σε επενδύσεις, ξεκαθάρισε. Τόνισε, παράλληλα, την ανάγκη για ψηφιακό / ενεργειακό μετασχηματισμό, όπως και για ουσιαστική βελτίωση των εξαγωγών.

«Το κρίσιμο είναι να δούμε πώς θα "πάρουν" φόρα οι επενδύσεις, πώς θα αυξήσουμε τις εξαγωγές», σχολίασε.

Τέλος, αναφερόμενος στις πρόσφατες πολιτικές εξελίξεις, υποστήριξε ότι «το αποτέλεσμα των εκλογών ήταν ένα σοκ για όλους, ιδίως για τις εδραιωμένες κεντροαριστερές αντιλήψεις που επικρατούσαν στην οικονομία». «Αυτό το σοκ θα κάνει καλό, καθώς όλοι θα πρέπει να διαβάσουν τα νέα δεδομένα. Μπορούμε να πάμε καλύτερα, αρκεί να σπάσουμε αυγά», κατέληξε.