Ούτε κέρδη, ούτε ζημιές κατά τη χρηματιστηριακή εβδομαδα που ολοκληρώθηκε

Με ανεπαίσθητη πτώση 0,02% έκλεισε η χρηματιστηριακή αγορά την εβδομάδα που τελειώνει, ενώ σημαντική υποχώρηση κατέγραψε και η μέση ημερήσια αξία συναλλαγών, με τον τζίρο να κινείται κάτω από τα 100 εκατ. ευρώ σε όλες τις συνεδριάσεις.

Η αγορά στις αρχές της εβδομάδος κινήθηκε σε νέα υψηλά 9 ετών και σε απόσταση αναπνοής από το όριο των 1.300 μονάδων, για να διορθώσει προς το τέλος της εβδομάδος με «εισαγόμενες» πιέσεις, καθώς οι διεθνείς αγορές υποχώρησαν σημαντικά, καθώς επανέρχονται τα σενάρια για συνέχιση σκληρής νομισματικής πολιτικής από τις κεντρικές τράπεζες και οι ανησυχίες για ύφεση στην παγκόσμια οικονομία.

Πάντως και αυτή την εβδομάδα συνεχίστηκαν οι θετικές εκθέσεις για την ελληνική χρηματιστηριακή αγορά.

«Ταύρος» για το ελληνικό χρηματιστήριο δηλώνει η αμερικανική τράπεζα JP Morgan και αναβαθμίζει τις ελληνικές μετοχές σε overweight από neutral πριν, έπειτα από το αποτέλεσμα των εκλογών το οποίο εγγυάται τη συνέχιση των μεταρρυθμίσεων.

Όπως επισημαίνει η αμερικάνικη τράπεζα, η ελληνική αγορά μετοχών παραμένει σε μεγάλο discount της τάξης του 49% σε σχέση με τις αναδυόμενες αγορές σε όρους P/E 12μήνου, παρά το ράλι που προηγήθηκε των εκλογών και παρά το γεγονός ότι η Ελλάδα βρίσκεται σε ένα πολύ ισχυρότερο αναπτυξιακό μονοπάτι για τα πολλά επόμενα χρόνια σε σχέση με την ευρωζώνη.

Η αμερικανική τράπεζα θεωρεί ότι οι ελληνικές μετοχές αποτιμώνται κατά 49% χαμηλότερα σε σχέση με τις αναδυόμενες αγορές, με βάση τον λόγο τιμής/κερδών (P/E) 12μήνου, παρά το ράλι από την αρχή του έτους και παρά το ότι η αναπτυξιακή πορεία της Ελλάδας διαγράφεται καλύτερη από της Ευρωζώνης για τα επόμενα χρόνια.

H ανάκτηση της επενδυτικής βαθμίδας θα έχει περισσότερα οφέλη από την επιστροφή του Χρηματιστηρίου στις ανεπτυγμένες αγορές, σύμφωνα με την Axia. Το ισχυρό ράλι του ΧΑ κατά 40% από την αρχή του έτους, το οποίο το καθιστά τη δεύτερη καλύτερη χρηματιστηριακή αγορά σε όρους δολαρίου, βασίστηκε σίγουρα στα EMG funds, αλλά επίσης και από τις αυξημένες τοποθετήσεις ευέλικτων funds που δεν παρακολουθούν δείκτες.

Ωστόσο, καθώς η πλειονότητα των ενεργητικών funds θα είναι επιλέξιμα να επενδύσουν σε ελληνικές μετοχές, οι μελλοντικές ροές θα στηριχτούν στα ισχυρά μακροοικονομικά οικονομικά στοιχεία. Η Axia προβλέπει ότι η συνολική κεφαλαιοποίηση του ΧΑ ως ποσοστό του ΑΕΠ θα αυξηθεί κατά 15% έως το 2024, κάτι που μεταφράζεται σε αύξηση της χρηματιστηριακής αξίας της ελληνικής αγοράς κατά 45%.

Αισιόδοξη για την πορεία των ελληνικών μετοχών στο β' εξάμηνο είναι η NBG Securities. Αναμένει ότι η αναβάθμιση θα οδηγήσει σταδιακά σε re-rating των ελληνικών μετοχών και ομολόγων και στην ενδεχόμενη επανένταξή τους στους δείκτες ανεπτυγμένων αγορών, ένας αναμφίβολα θετικός καταλύτης απόδοσης, ο οποίος, ωστόσο, μπορεί να απαιτήσει μερικά χρόνια για να υλοποιηθεί.

Με άνοδο 1,41% έκλεισε ο τραπεζικός δείκτης την εβδομάδα αυτή, ενώ από τις αρχές του έτους καταγράφει κέρδη περίπου 60%.

Μπορεί οι ελληνικές τράπεζες να έχουν σημειώσει υψηλές αποδόσεις, αλλά η JP Morgan βλέπει σημαντικά περιθώρια ανόδου, ενόψει της επενδυτικής βαθμίδας που θα αποκτήσει σύντομα η Ελλάδα. Με την σύσταση για τις ελληνικές τράπεζες να παραμένει σε overweight (αποδόσεις καλύτερες από αυτές της αγοράς), η JP Morgan αυξάνει και τις τιμές στόχους.

Η νέα τιμή στόχος για την Alpha Bank διαμορφώνεται στα 2 ευρώ, από 1,50 ευρώ προηγουμένως, για την Eurobank στα 1,90 ευρώ από 1,60 ευρώ, για την Εθνική στα 7,30 ευρώ, από 6,30 ευρώ και για την Πειραιώς στα 3,90 ευρώ, από 2,35 ευρώ προηγουμένως.

   Τα στατιστικά της εβδομάδος

Ο Γενικός Δείκτης Τιμών έκλεισε την εβδομάδα στις 1.278,30 μονάδες, έναντι 1.278,61 μονάδων της προηγούμενης εβδομάδας, σημειώνοντας εβδομαδιαία πτώση 0,02%, ενώ από τις αρχές του 2023 καταγράφει κέρδη 37,48%.

Ο δείκτης της υψηλής κεφαλαιοποίησης FTSE/ASE 25 έκλεισε την εβδομάδα με πτώση 0,60%, ενώ από τις αρχές του έτους παρουσιάζει κέρδη 36,80%. Ο δείκτης FTSE MID CAP έκλεισε την εβδομάδα με άνοδο 3,38% και από την αρχή του 2023 ενισχύεται σε ποσοστό 45,84%.

Ο τραπεζικός δείκτης έκλεισε την εβδομάδα με άνοδο 1,41%, ενώ από τις αρχές του έτους κερδίζει 59,74%.

Η συνολική αξία των συναλλαγών στις συνεδριάσεις αυτής της εβδομάδος διαμορφώθηκε 400,637 στα εκατ. ευρώ, ενώ η μέση ημερήσια αξία συναλλαγών διαμορφώθηκε στα 80,127 εκατ. ευρώ από 109,305 εκατ. ευρώ την προηγούμενη εβδομάδα.

Η συνολική κεφαλαιοποίηση της αγοράς την εβδομάδα αυτή αυξήθηκε κατά 110 εκατ. ευρώ και διαμορφώθηκε στα 86,158 δισ. ευρώ, ενώ από τις αρχές του έτους είναι αυξημένη κατά 21 δισ. ευρώ.