Πώς θα γλιτώσετε από παρορμητικές δαπάνες;

0
4

Τη σημερινή εποχή, είναι απίστευτα εύκολο να σας ξεφύγει ο έλεγχος των οικονομικών σας και να φτάσετε στο σημείο να κάνετε ανεξέλεγκτες δαπάνες. Μια τέτοια εξέλιξη μπορεί να έχει σοβαρές επιπτώσεις στην οικονομική σας κατάσταση, προσθέτοντας φυσικά και μεγαλύτερο άγχος στην ήδη δύσκολη καθημερινότητά σας. Μην απογοητεύεστε ωστόσο, καθώς υπάρχουν τρόποι να ανακτήσετε τον έλεγχο και να επαναφέρετε την οικονομική σας σταθερότητα. Ας δούμε πώς μπορείτε να ξοδεύετε λιγότερα και να μην αφήνετε παρορμήσεις να σας επηρεάζουν στις αγορές σας.

Μην πάτε για ψώνια χωρίς λίστα αγορών

Δεν υπάρχει κάτι που θα σας προφυλάξει περισσότερο από μία αγορά που δεν έχετε πολυσκεφτεί και πιθανότατα δεν χρειάζεστε από μία… λίστα που θα έχετε μαζί σας. Πριν πάτε για ψώνια στα καταστήματα ή ξεκινήσετε τις online αγορές σας, αφιερώστε λίγο χρόνο ώστε να σημειώσετε σε μία λίστα τι πραγματικά χρειάζεστε. Συμβουλευτείτε τη λίστα και αντισταθείτε στον πειρασμό να αποκλίνετε από όσα έχετε σημειώσει. Έτσι, θα οργανωθείτε καλύτερα και θα γλιτώσετε χρήματα, μειώνοντας την πιθανότητα παρορμητικών αγορών.

Προγραμματίστε την εβδομάδα σας

Μία άλλη αποτελεσματική στρατηγική για να αποφύγετε παρορμητικά έξοδα είναι το να προγραμματίζετε την εβδομάδα σας και το budget σας εκ των προτέρων. Διαθέστε λίγα λεπτά ώστε να αξιολογήσετε τα επερχόμενα έξοδά σας και να κατανείμετε τον προϋπολογισμό σας ανάλογα με τις πραγματικές σας προτεραιότητες. Διαθέστε συγκεκριμένα ποσά για διαφορετικές κατηγορίες εξόδων, όπως τρόφιμα και είδη σπιτιού, αγορές για εσάς ή ανάγκες ψυχαγωγίας. Παρακολουθήστε τα έξοδά σας τακτικά για να διασφαλίσετε ότι παραμένετε εντός του προϋπολογισμού σας και προσδιορίστε τυχόν τομείς όπου μπορεί να είστε επιρρεπείς σε δαπάνες. Έχοντας σαφή εικόνα των οικονομικών σας υποχρεώσεων, αλλά και όλων εκείνων στα οποία πρέπει να ανταποκριθείτε, είναι πιο εύκολο να αντισταθείτε στον πειρασμό να κάνετε παρορμητικές αγορές.

Αναθεωρήστε τις συνήθειες σας

Είναι σημαντικό επίσης να βρίσκετε το χρόνο να αξιολογείτε τις συνήθειές σας, ώστε να εντοπίζετε πιθανές περιπτώσεις υπερβολικής δαπάνης. Μήπως καταναλώνετε πολλά χρήματα σε καθημερινές συνήθειες όπως η αγορά καφέ ή φαγητό σε εστιατόρια; Σκεφτείτε εναλλακτικές λύσεις που θα σας επιτρέψουν να εξοικονομήσετε χρήματα, όπως η παρασκευή του καφέ ή γευμάτων στο σπίτι. Μικρές αλλαγές καθημερινά μπορούν να έχουν θετική επίπτωση στα οικονομικά σας. 

Εκμεταλλευτείτε την αποταμίευση

Η αποταμίευση είναι ένα ισχυρό εργαλείο για να διατηρήσετε τον έλεγχο των οικονομικών σας. Κρατήστε ένα μέρος από το εισόδημά σας για αποταμίευση κάθε μήνα. Με τον τρόπο αυτό, θα δημιουργήσετε μια αποθεματική βάση και θα αποτρέψετε την παρορμητική δαπάνη των χρημάτων σας. Η αποταμίευση μπορεί να σας βοηθήσει στον προγραμματισμό των οικονομικών σας και τη διαχείριση των χρημάτων σας, προσφέροντας πολλαπλά οφέλη σε διάφορους τομείς της ζωής σας. Όταν γίνεται τρόπος και στάση ζωής προσφέρει ασφάλεια (ως ένα “μαξιλάρι" για τις δύσκολες στιγμές ή τα έκτακτα/απρόβλεπτα γεγονότα που απαιτούν οικονομική ενίσχυση), επίτευξη προσωπικών και οικογενειακών στόχων, πραγματοποίηση επιθυμιών, προσωπική εξέλιξη και συναισθηματική ηρεμία.

Η Eurobank αναγνωρίζει τη σημασία της αποταμίευσης και προωθεί την αξία αυτή μέσω μιας σειράς δράσεων και αποταμιευτικών προϊόντων. Μέσω του λογαριασμού "", η Eurobank ανταμείβει τους πελάτες της με μια μεγάλη κλήρωση και πολλά προνόμια.

Ανοίξτε λογαριασμό “”, αυξήστε τις αποταμιεύσεις σας κατά τουλάχιστον 1.000€ έως τις 31 Οκτωβρίου και μπείτε αυτόματα στην κλήρωση για να κερδίσετε τις διακοπές σας. Τρεις τυχεροί θα κερδίσουν τις διακοπές τους για τρία χρόνια συνολικής αξίας 9.000 ευρώ για τον καθένα. Συγκεκριμένα, κάθε χρόνο θα λαμβάνουν voucher αξίας 3.000€ από συνεργαζόμενο με την Eurobank ταξιδιωτικό γραφείο, το οποίο μπορούν να χρησιμοποιήσουν για ταξιδιωτικές υπηρεσίες της επιλογής τους. Επιπλέον, συμμετέχετε αυτόματα στην ετήσια κλήρωση για την Παγκόσμια Ημέρα Αποταμίευσης, όπου 100 δικαιούχοι κερδίζουν 50€ τον μήνα για έναν χρόνο.

Ο λογαριασμός "" μπορεί να ανοιχθεί εύκολα μέσω καταστήματος, στο e-Banking ή της εφαρμογής Eurobank Mobile App, με λίγα απλά βήματα. Με απόδοση τόκων κάθε μήνα από το πρώτο ευρώ κατάθεσης, μπορείτε να απολαμβάνετε τα οφέλη από την πρώτη στιγμή. Ακόμα και αν δεν είστε πελάτης της Eurobank, μπορείτε να γίνετε μέσω της υπηρεσίας Digital Customer Onboarding, σε λίγα βήματα από το κινητό σας.

Δώστε χρόνο στον εαυτό σας

Κάτι ακόμη: μην βιάζεστε να λάβετε αποφάσεις. Όταν αισθάνεστε την επιθυμία να κάνετε μια παρορμητική αγορά, προσφέρετε στον εαυτό σας πρώτα μια περίοδο χαλάρωσης. Περιμένετε τουλάχιστον 24 ώρες ή μια καθορισμένη χρονική περίοδο και μετά …ξανασκεφτείτε το. Στις περισσότερες περιπτώσεις, θα διαπιστώσετε ότι η αρχική παρόρμηση εξασθενεί και θα συνειδητοποιήσετε ότι δεν χρειάζεστε ή δεν επιθυμείτε πραγματικά κάτι. Αυτή η τεχνική σας επιτρέπει να κάνετε πιο ορθολογικές και ευσυνείδητες αγορές και, φυσικά, να κάνετε οικονομία. 

Και πάνω από όλα: Μην ξεσπάτε σε αγορές για να αντιμετωπίσετε μία δύσκολη κατάσταση

Πολλές παρορμητικές αγορές οδηγούνται από συναισθήματα, όπως το άγχος, η πλήξη ή η θλίψη. Αντί να στραφείτε στα ψώνια ως τρόπο αντιμετώπισης αυτών των συναισθημάτων, βρείτε άλλες εναλλακτικές. Ασχοληθείτε με δραστηριότητες όπως η άσκηση, ο διαλογισμός ή το να περνάτε χρόνο με αγαπημένα πρόσωπα, που μπορούν να προσφέρουν μια αίσθηση πληρότητας και συναισθηματικής ευεξίας χωρίς να καταφεύγετε σε παρορμητικές αγορές.