Στο 4,1% η απόδοση του ελληνικού 10ετούς ομολόγου

0
3

Ανοδικά κινούνται οι αποδόσεις των ομολόγων με αποτέλεσμα αυτή του ελληνικού 10ετούς να ξεπεράσει το 4%. Οι επενδυτές προεξοφλούν την νέα αύξηση των επιτοκίων της ΕΚΤ στο τέλος Ιουλίου, ενώ ο ανοδικός κύκλος εκτιμάται ότι θα κλείσει με μία ακόμη αύξηση τον Σεπτέμβριο.

Ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος Γιάννης Στουρνάρας εκτιμά πως τον Ιούλιο η ΕΚΤ θα προχωρήσει σε αύξηση των επιτοκίων της κατά 0,25 αφήνοντας ανοικτό το ενδεχόμενο περαιτέρω αύξησης των επιτοκίων από την ΕΚΤ τον Σεπτέμβριο αλλά υποστήριξε ότι οποιαδήποτε αύξηση από εκεί και πέρα «θα συνιστούσε έκπληξη με τον τρόπο που κινείται τώρα η οικονομία στην Ευρώπη».

Η Citi σε ανάλυση της προβλέπει ότι τα ομόλογα της περιφέρειας μπορεί να δεχθούν μεγαλύτερες πιέσεις το δεύτερο εξάμηνο του έτους, καθώς είναι πιθανόν η ΕΚΤ να μειώσει περαιτέρω ή και να σταματήσει να επανεπενδύει στην αγορά τα ποσά των ομολόγων που λήγουν τα οποία διακρατεί στο πλαίσιο του προγράμματος πανδημίας (ΡΕΡΡ).

Στη δευτερογενή αγορά ομολόγων σήμερα και πιο συγκεκριμένα στο Ηλεκτρονικό Σύστημα Συναλλαγών (ΗΔΑΤ) της Τραπέζης της Ελλάδος καταγράφηκαν συναλλαγές 24 εκατ. ευρώ, εκ των οποίων τα 16 εκατ. ευρώ αφορούσαν σε εντολές αγοράς.

Η απόδοση του ελληνικού 10ετούς ομολόγου διαμορφώθηκε στο 4,1%, έναντι 2,61%% του αντίστοιχου γερμανικού τίτλου, με αποτέλεσμα το περιθώριο να διευρυνθεί στο 1,4%.

Στην αγορά συναλλάγματος ανοδικά κινείται το ευρώ έναντι του δολαρίου με αποτέλεσμα το απόγευμα το ευρωπαϊκό νόμισμα να διαπραγματεύεται στα 1,0953 δολ . από το επίπεδο των 1,0928 δολ. που άνοιξε η αγορά.