Συνεχίζεται ο «χορός της αύξησης των επιτοκίων» της ΕΚΤ – Ανακοίνωσε νέα αύξηση κατά 0,25%

0
4

Σε μία ακόμη αύξηση των επιτοκίων της, κατά 0,25 μονάδες, προχώρησε πριν από λίγο η Ευρωπαική Κεντρική Τράπεζα, με αποτέλεσμα το επιτόκιο καταθέσεων να ανέλθει στο 3,75%.

Η ένατη κατά σειρά αύξηση των επιτοκίων, από πέρυσι τον Ιούλιο όταν η ΕΚΤ ξεκίνησε τη σύσφιγξη της νομισματικής πολιτικής, είχε προαναγγελθεί από την επικεφαλής της Κεντρικής Τράπεζας Κριστίν Λαγκάρντ, καθώς η αποκλιμάκωση του πληθωρισμού εμφανίζει ισχυρές αντιστάσεις.

Είναι ενδεικτικό ότι ο δομικός πληθωρισμός στην ευρωζώνη αυξήθηκε τον Ιούνιο στο 5,5% από 5,3% που ήταν τον Μάιο. Ταυτόχρονα όμως τα τελευταία στοιχεία (όπως για παράδειγμα δείκτης PMI) δείχνουν ότι η προοπτική της οικονομίας επιδεινώνεται.

Κατόπιν τούτων είναι εξαιρετικά αβέβαιο κατά πόσο η ΕΚΤ θα προχωρήσει και σε νέα αύξηση των επιτοκίων στην επόμενη συνεδρίαση του Διοικητικού της Συμβουλίου το Σεπτέμβριο.

Θα πρέπει να σημειωθεί πάντως ότι η αύξηση αυτή δεν επιβαρύνει το κόστος εξυπηρέτησης των στεγαστικών δανείων κυμαινόμενου επιτοκίου καθώς οι ελληνικές τράπεζες έχουν παγώσει τα επιτόκια τους από τον περασμένο Μάιο και για ένα χρόνο.