Θεοχάρης: Κλειδί η πάταξη της φοροδιαφυγής για την αποκατάσταση αδικιών και τη μείωση της φορολογίας

0
3

Τους στόχους της κυβερνητικής πολιτικής στον τομέα της φορολογίας ανέλυσε ο αρμόδιος Υφυπουργός Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών, Χάρης Θεοχάρης, από το βήμα του FinForum 2023, που διεξάγεται υπό την αιγίδα της Ελληνικής Ένωσης Τραπεζών.

Έδωσε παράλληλα μια μικρή γεύση από το νομοσχέδιο που παρουσιάζει αυτήν την ώρα το Υπουργείο, λέγοντας ότι υλοποιεί το μισό προεκλογικό πρόγραμμα ύψους 9,5 δισ. ευρώ της ΝΔ, καθώς περιλαμβάνει παρεμβάσεις ύψους 4,5 δις. ευρώ, μεταξύ των οποίων το νέο μισθολόγιο στο δημόσιο, η επέκταση του market pass και η μείωση του ΕΝΦΙΑ κατά 10% για σπίτια που ασφαλίζονται για φυσικές καταστροφές.

Σύμφωνα με τον κ. Θεοχάρη, ο στόχος της φορολογικής διοίκησης δεν είναι εισπρακτικός, αλλά η διασφάλιση του δίκαιου ανταγωνισμού.

«Η σωστή φορολογία βοηθάει τον ανταγωνισμό. Η πάταξη της φοροδιαφυγής θα δημιουργήσει συνθήκες δικαιοσύνης ανάμεσα σε αυτόν που πληρώνει φόρους και αυτόν που μέχρι σήμερα φοροδιαφεύγει» είπε ο Υφυπουργός.

Βασική προτεραιότητα του οικονομικού επιτελείου, λοιπόν, είναι η καταπολέμηση της φοροδιαφυγής, με τον κ. Θεοχάρη να σημειώνει πως μέρος του προβλήματος αποτελεί το γεγονός ότι δεν έχουμε αίσθηση για το ακριβές ύψος της.

Μέσω της διασύνδεσης των ταμειακών μηχανών με τα POS, την ηλεκτρονική τιμολόγηση και την αξιοποίηση της τεχνολογίας η εφορία θα μπορέσει να συλλέξει περισσότερα δεδομένα, προκειμένου να τα αξιοποιήσει για να διεξάγει πιο στοχευμένους και αποτελεσματικούς ελέγχους.

«Όσο προχωράει το έργο της φορολογικής διοίκησης και μας δίνει το δημοσιονομικό περιθώριο, θα προχωράμε σε μείωση των φορολογικών συντελεστών, κάτι που απέδωσε την προηγούμενη τετραετία. Θέλουμε να φέρουμε άμεσα αποτελέσματα μέσω των ελέγχων, ώστε να επιστρέψουμε το μέρισμα μέσω ελαφρύνσεων στους φορολογούμενους και να μειώσουμε την αδικία» υπογράμμισε ο κ. Θεοχάρης. Με τον τρόπο αυτό θα καταστεί εφικτό για την κυβέρνηση να ασκήσει και πιο στοχευμένη επιδοματική πολιτική.

Πέρα απ΄ αυτό, ο Υφυπουργός Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών έθεσε ως στόχο να επανέλθει η ηρεμία στις αλλαγές του φορολογικού συστήματος και να καλλιεργηθεί ένα κλίμα μείωσης της γραφειοκρατίας και της πολυπλοκότητας των φορολογικών δηλώσεων.

Ο κ. Θεοχάρης προσέθεσε ότι όλη η προσπάθεια της κυβέρνησης για την καταπολέμηση της φοροδιαφυγής και την αποκατάσταση των αδικιών μπορεί να έχει αποτελέσματα μόνο με την αγαστή συνεργασία των τραπεζών.