Εξοικονόμηση ενέργειας στο σπίτι: Προστατέψτε το περιβάλλον αλλά και το πορτοφόλι σας!

Η εξοικονόμηση ενέργειας στο σπίτι, είναι ένα θέμα που απασχολεί τα περισσότερα νοικοκυριά. Το κόστος κάλυψης των ενεργειακών αναγκών του σπιτιού συνεχώς αυξάνεται και οι περισσότεροι ψάχνουν τρόπους να ξεφουσκώσουν τους λογαριασμούς. Προγράμματα όπως το “Εξοικονομώ”, το “Ανακυκλώνω – αλλάζω συσκευή” και το “Power pass”, δίνουν μία προσωρινή ανάσα και συμβάλλουν στην αντιμετώπιση της ενεργειακής κρίσης. Ωστόσο, μικρές αλλαγές στην καθημερινότητα είναι εκείνες που έχουν το μεγαλύτερο αντίκτυπο στο περιβάλλον αλλά και στο πορτοφόλι των καταναλωτών.

Δείτε πως μπορείτε να εξοικονομήστε ενέργεια στο σπίτι ακολουθώντας τις παρακάτω συμβουλές.

Κάντε ορθή χρήση των ηλεκτρικών συσκευών
Οι ηλεκτρικές συσκευές καταναλώνουν μεγάλη ποσότητα ενέργειας σε ένα σπίτι, αφού τις χρησιμοποιούμε στο μαγείρεμα, στον καθαρισμό του σπιτιού και των ρούχων και πολλές φορές στην θέρμανση ή ψύξη του σπιτιού.

, κάθε ελληνικό νοικοκυριό καταναλώνει ετησίως κατά μέσο όρο 13.994 kWh, οι οποίες κατανέμονται σε ποσοστό 81% στο μαγείρεμα και στην θέρμανση χώρων. Με ορθή και έξυπνη χρήση των ηλεκτρικών συσκευών του σπιτιού, μπορείς να δεις μεγάλη διαφορά στην εξοικονόμηση ενέργειας στο σπίτι, αρκεί να κάνεις τα παρακάτω:
•    Χρησιμοποιήστε χύτρα αντί για κατσαρόλα για το μαγείρεμα του φαγητού, καθώς με την χύτρα ο χρόνος μαγειρέματος μειώνεται στο μισό.
•    Σβήστε τον φούρνο ή τα μάτια της κουζίνας περίπου 10 λεπτά πριν να είναι έτοιμο το φαγητό. Το φαγητό θα συνεχίσει να μαγειρεύεται με τη θερμότητα που έχει ήδη δημιουργηθεί.
•    Μην ανοιγοκλείνετε  τις ηλεκτρικές συσκευές (ψυγείο, φούρνο, κλιματιστικό κλπ) καθώς έπειτα απαιτείται μεγαλύτερη κατανάλωση ενέργειας για να λειτουργήσουν σωστά και στην κατάλληλη θερμοκρασία.
•    Ρυθμίστε την θερμοκρασία του ψυγείου στους 4 βαθμούς Κελσίου ή και λιγότερο και την κατάψυξη στου -18 βαθμούς Κελσίου, για να εξοικονομήσεις ενέργεια μέχρι και 15%.
•    Αν το ψυγείο δεν έχει αυτόματη λειτουργία απόψυξης (no frost), θα πρέπει να κάνετε εσείς την απόψυξη. Ο πάγος μπορεί να αυξήσει την ενεργειακή κατανάλωση του ψυγείου έως και 30%.
•    Αν χρησιμοποιείτε τον βραστήρα για ζεστά ροφήματα, μην τον γεμίζετε  μέχρι πάνω αλλά βάλτε την ποσότητα νερού που χρειάζεστε. Έτσι, το νερό θα βράσει γρηγορότερα και ο βραστήρας θα καταναλώσει λιγότερη ενέργεια.
•    Βγάλτε από την πρίζα την τηλεόραση και το laptop όταν δεν τα χρησιμοποιείτε. Οι συσκευές συνεχίζουν να καταναλώνουν ενέργεια όταν βρίσκονται στην πρίζα ακόμη κι αν δεν είναι σε λειτουργία.
•    Μην αφήνετε  τον θερμοσίφωνα ανοιχτό για ώρες όχι μόνο για λόγους εξοικονόμησης ενέργειας αλλά και για την

Αντικαταστήστε τις παλιές ηλεκτρικές συσκευές με ”πράσινες” ηλεκτρικές συσκευές

H ενεργειακή κατηγορία στην οποία ανήκουν οι ηλεκτρικές συσκευές, φανερώνει και το μέγεθος της ενέργειας που καταναλώνουν, όπου “Α” είναι οι συσκευές με την καλύτερη ενεργειακή απόδοση και “G” οι συσκευές με την χειρότερη. Ελέγξτε την ενεργειακή κλάση του πλυντηρίου πιάτων και ρούχων, του ψυγείο και του φούρνο και θέστε ως στόχο σταδιακά να τα αντικαταστήσετε με συσκευές Α κλάσης. Συνδυάστε τις πράσινες ηλεκτρικές συσκευές με το “νυχτερινό ρεύμα” για να πετύχετε ακόμη πιο άμεσα την απόσβεση των χρημάτων που επενδύσατε για να τις αγοράσετε. 

Δώστε προσοχή στο φωτισμό του σπιτιού
Η χώρα μας είναι ηλιόλουστη και είναι καλό να εκμεταλλευόμαστε το φυσικό φως ανοίγοντας τις κουρτίνες του σπιτιού και εξοικονομώντας παράλληλα ενέργεια. Πέρα από αυτό, μικρές αλλαγές στον φωτισμό του σπιτιού μπορεί να κάνουν σημαντική διαφορά:
•    Θυμηθείτε να κλείνετε τα φώτα όταν δεν τα χρειάζεστε.
•    Αντικαταστήστε τις απλές λάμπες των φωτιστικών, με λάμπες LED. Ενδεικτικά αναφέρουμε ότι μια λάμπα πυρακτώσεως στις 8 ώρες καταναλώνει 480 kWh ενώ μια λάμπα LED καταναλώνει 64Wh.

Διατηρήστε έξυπνα τη θερμοκρασία του σπιτιού
Η θέρμανση αλλά και η ψύξη του σπιτιού, είναι ο πονοκέφαλος όλων των νοικοκυριών γιατί είναι απαραίτητη και πολύ ακριβή. Η θερμομόνωση του σπιτιού, είναι μία από τις πιο αποτελεσματικές λύσεις καθώς επιτυγχάνεται εξοικονόμηση ενέργειας από 40% έως και 60% και μειώνονται σημαντικά οι θερμικές απώλειες του σπιτιού. Ωστόσο, αν το κόστος της θερμομόνωσης σου φαίνεται υψηλό, υπάρχουν κι άλλοι τρόποι για να διατηρήσετε το σπίτι σας ζεστό και δροσερό την χειμερινή και την καλοκαιρινή περίοδο.
•    Τοποθετήστε “έξυπνο” θερμοστάτη και ρυθμίστε τον στους 19 με 20 βαθμούς Κελσίου. Οι έξυπνοι θερμοστάτες συνδέονται με το wifi και μπορείτε να προγραμματίσετε την λειτουργία τους σε συγκεκριμένες ώρες.
•    Ρυθμίστε το κλιματιστικό στους 26 βαθμούς το καλοκαίρι και στους 19 τον χειμώνα. Είναι οι ιδανικές θερμοκρασίες για εξοικονόμηση ενέργειας και διατήρηση της ιδανικής θερμοκρασίας στο σπίτι.
•    Στρώστε χαλιά στο πάτωμα, βοηθούν στην μείωση των θερμικών απωλειών και κρατάνε το σπίτι ζεστό.
•    Μην τοποθετείτε έπιπλα μπροστά από τα σώματα θέρμανσης για να εξαπλώνεται ελεύθερα η θερμότητα στον χώρο. 

Εγκαταστήστε ηλιακό θερμοσίφωνα για να έχετε ζεστό νερό όλο τον χρόνο

Ο ηλιακός θερμοσίφωνας, είναι μια ιδανική επιλογή για να εξοικονομήσετε έως και 80% από το λογαριασμό της θέρμανσης. Η βασική του λειτουργία είναι να εκμεταλλεύεται την ηλιακή ενέργεια για να παρέχει ζεστό νερό. Μπορεί η εγκατάστασή του να είναι ακριβή (ενδεικτικά για έναν ηλιακό θερμοσίφωνα 4 ατόμων θα χρειαστείς κάτι παραπάνω από 1000€), όμως η εξοικονόμηση που προσφέρει φτάνει τις 1400 kWh στις οικιακές εγκαταστάσεις. Αν πάρετε την απόφαση να προχωρήσετε  στην εγκατάστασή του, πολύ γρήγορα θα καταλάβετε ότι ήταν μια συμφέρουσα επιλογή.