Πανάκριβες μετακινήσεις λόγω καυσίμων και στο βάθος… Fuel Pass 3

Οι αυξήσεις στις τιμές των υγρών καυσίμων που «καίνε» κι εφέτος του παραθεριστές του Αυγούστου φαίνεται ότι έχουν αρχίσει να απασχολούν ιδιαίτερα την κυβέρνηση.

Απόδειξη ότι πλέον ανοιχτό αφήνει η κυβέρνηση το ενδεχόμενο για τρίτο Fuel Pass, λόγω τις αύξησης της τιμής της βενζίνης που το τελευταίο διάστημα έχει σκαρφαλώσει στα 2 ευρώ.

Για τα σενάρια Fuel Pass 3 ρωτήθηκε σήμερα ο υφυπουργός Οικονομίας και Οικονομικών, ο οποίος, ωστόσο, άφησε ένα «παραθυράκι» για την καταβολή του.

Συγκεκριμένα είπε πως δεν υπάρχει καμία ενημέρωση για νέο Fuel Pass αυτή τη στιγμή ωστόσο – όπως επεσήμανε – η κυβέρνηση στέκεται πάντα δίπλα στα νοικοκυριά που έχουν ανάγκη, καλλιεργώντας προσδοκίες.

Κλειδί για τον σχεδιασμό νέου Fuel Pass θα είναι η διάρκεια των ανατιμήσεων στα καύσιμα. Αυτό μεταξύ άλλων σημαίνει ότι δεν υπάρχει περίπτωση να δοθεί μέσα στον Αύγουστο, που οι μετακινήσεις λόγω διακοπών είναι ιδιαιτέρως αυξημένες. Αν όμως η ακριβή βενζίνη «ήλθε για να μείνει» τότε εξετάζεται η συγκεκριμένη διορθωτική κίνηση.

Δεν υπάρχει περίπτωση όμως η κυβέρνηση να καταργήσει το πλαφόν που έχει επιβάλλει και το οποίο στρεβλώνει την αγορά, μειώνοντας τον ανταγωνισμό και κρατώντας τις τιμές ψηλά. Ακόμη περισσότερο δεν πρόκειται να ανοίξει η συζήτηση για τον Ειδικό Φόρο Κατανάλωσης στα καύσιμα, ούτε για τη μείωση του ΦΠΑ, που επιβάλλεται.