Ρωσία: Επενδύει και πάλι σε χρυσό και ξένο νόμισμα

Η Ρωσία θα αρχίσει να αγοράζει ξένο νόμισμα και χρυσό καθώς η ανάκαμψη των ενεργειακών εσόδων της χώρας υπερκέρασε τον στόχο που είχε τεθεί στον προϋπολογισμό.

Το ρωσικό υπουργείο Οικονομικών ανακοίνωσε την Πέμπτη ότι θα αγοράσει 40,5 δισεκατομμύρια ρούβλια (433 εκατομμύρια δολάρια) κατά την περίοδο 7 Αυγούστου – 6 Σεπτεμβρίου, στο πλαίσιο ενός δημοσιονομικού μηχανισμού που έχει σχεδιαστεί για να απομονώνει την οικονομία από την αστάθεια των αγορών εμπορευμάτων.

Δεδομένου ότι οι αγορές σταμάτησαν στα τέλη Ιανουαρίου 2022 και ακολούθησε η αναστολή του προγράμματος μετά την εισβολή στην Ουκρανία τον επόμενο μήνα, το υπουργείο Οικονομικών πούλησε ξένο νόμισμα μόνο φέτος ως μέρος του ανανεωμένου δημοσιονομικού μηχανισμού.

Καθώς το μεγαλύτερο μέρος των συναλλαγματικών της αποθεμάτων έχει παγώσει από τις αμερικανικές και ευρωπαϊκές κυρώσεις, το γουάν είναι το κύριο περιουσιακό στοιχείο που μπορεί να χρησιμοποιήσει η Ρωσία για τέτοιες πράξεις. Η Ρωσία λαμβάνει περίπου το ένα τρίτο των εσόδων του προϋπολογισμού της από τη βιομηχανία πετρελαίου και φυσικού αερίου.