Aλλάζει «πίστα» η Ελλάδα – Το έντονο επενδυτικό ενδιαφέρον και η ημερομηνία-κλειδί

0
4

Αυξάνονται συνεχώς τα θετικά μηνύματα για την ελληνική οικονομία, με το έντονο επενδυτικό ενδιαφέρον να ξεχωρίζει.

Οι αισιόδοξες εκτιμήσεις της Κομισιόν για την πορεία της ελληνικής οικονομίας, οι κολοσσοί που επενδύουν στην Ελλάδα αλλά και το αυξανόμενο ενδιαφέρον από ξένα funds για το χρηματιστήριο, αποτυπώνουν την πρόοδο της Ελλάδας σε όλα τα επίπεδα.

Οι εκτιμήσεις της Κομισιόν
Στο 2,4% εκτιμάει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ότι θα διαμορφωθεί η ανάπτυξη της ελληνικής οικονομίας για το 2023 έναντι 0,6% στην Ευρωζώνη και στη συνέχεια θα υποχωρήσει ελαφρώς στο 2,3% το 2024 και στο 2,2% το 2025.

Παράλληλα, η Κομισιόν αναμένει ότι θα υπάρξει περαιτέρω μείωση του δημόσιου χρέους εξαιτίας της συρρίκνωσης των ελλειμμάτων, με τον λόγο του χρέους προς το ΑΕΠ να διολισθαίνει χαμηλότερα του 150% και συγκεκριμένα στο 147,9% το 2025 (160,9% το 2023, 151,9% το 2024).

Ενδεικτικό της καλής πορείας της οικονομίας είναι και η έκτακτη ενίσχυση ευάλωτων ομάδων ύψους 352 εκατ. ευρώ, όπως ανακοίνωσε την Πέμπτη ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης.

Eν τω μεταξύ, στα 5,8 δισ. ευρώ αυξήθηκε το πρωτογενές πλεόνασμα του προϋπολογισμού σε ταμειακή βάση στο δεκάμηνο Ιανουαρίου-Οκτωβρίου 2023, έναντι πρωτογενούς ελλείμματος 859 εκατ. ευρώ την αντίστοιχη περίοδο πέρυσι, σύμφωνα με την Τράπεζα της Ελλάδος.

Επενδυτικό ενδιαφέρον
Την αναπτυξιακή δυναμική των επενδύσεων στην Ελλάδα εξήρε πρόσφατα ο Υπουργός Ανάπτυξης κ. Κώστας Σκρέκας.

Το 35% των επενδύσεων στην χώρα μας τα τελευταία 23 χρόνια έχουν πραγματοποιηθεί την τελευταία τριετία.

Ιδιαίτερα σημαντικές χαρακτηρίζονται η επένδυση της Pfizer στην Θεσσαλονίκη, από την οποία αναμένονται 3.500 θέσεις εργασίας μέσα στην επόμενη δεκαετία και της Google που θα προσθέσει άλλες 20.000 νέες θέσεις εργασίας.

Eπιπλέον, μεγάλα έργα στο κλάδο των logistics δίνουν νέα πνοή στιν κλάδο των εμπορευματικών μεταφορών μετατρέποντας την χώρα μας σε πανευρωπαϊκό κόμβο.

Το «Θριάσιο» θα γίνει το μεγαλύτερο και το πρώτο «έξυπνο» και «πράσινο» επιχειρηματικό πάρκο της ΝΑ Ευρώπης, ενώ νέα δυναμική στις εμπορευματικές μεταφορές προς τις χώρες των Βαλκανίων και της Κεντρικής Ευρώπης αναμένεται να δώσει το επόμενο διάστημα και η ανάπτυξη του σιδηροδρομικού δικτύου αλλά και των νέων υποδομών του λιμανιού της Θεσσαλονίκης.

Ξεχωρίζουν επίσης και άλλες επενδύσεις όπως αυτή στα Ναυπηγεία Ελευσίνας αλλά και αυτή της Lamda Developments με το project στο Ελληνικό.

Χρηματιστήριο Αθηνών
Στο ραντάρ διεθνών επενδυτών βρίσκεται το ΧΑ, σύμφωνα με τον Διευθύνοντα Σύμβουλο του Ομίλου Χρηματιστήρίου Αθηνών κ. Γιάννο Κοντόπουλο.

Το ενδιαφέρον διεθνών funds αποτυπώθηκε στο πρόσφατο road show στην Φρανκφούρτη και οι θετικές προοπτικές για τις επιχειρήσεις αποτελούν επιστέγασμα της προόδου της ελληνικής οικονομίας.

Ως αποτέλεσμα όλων των παραπάνω, αποτελεί και η πώληση του 22% της Εθνικής Τράπεζας από το ΤΧΣ. Να σημειωθεί ότι το ενδιαφέρον από ξένα funds ήταν μεγάλο κάτι που αποτυπώνεται και στην μεγάλη ζήτηση στο βιβλίο προσφορών της Εθνικής που υπερκαλύφθηκε 8 φορές.

O οίκος Fitch
Ο Δεκέμβρης κάνει «ποδαρικό» με μια ημερομηνία ορόσημο για την ελληνική οικονομία. Αν το βράδυ της Παρασκευής 1 Δεκεμβρίου ο οίκος αξιολόγησης Fitch αναβαθμίσει την Ελλάδα σε επενδυτική βαθμίδα τα οφέλη αναμένονται πολλά και πολύ σημαντικά. Μειωμένο κόστος δανεισμού, εισροή κεφαλαίων και βελτιωμένη ρευστότητα αποτελούν τα σημαντικότερα πλεονεκτήματα.

Επιπλέον, η απόκτηση επενδυτικής βαθμίδας από τη Fitch, θα ανοίξει το δρόμο για την ενσωμάτωση των ελληνικών ομολόγων σε όλους εκείνους τους δείκτες, ώστε να είναι επιλέξιμοι τίτλοι από τα διεθνή funds.

Με την επενδυτική βαθμίδα τα ελληνικά ομόλογα μπαίνουν στα ραντάρ διεθνών επενδυτικών κεφαλαίων που επενδύουν σε ομόλογα και διαχειρίζονται περί τα 28 τρισ. δολάρια ΗΠΑ σε στοιχεία ενεργητικού.