Aπό «σκουπίδια» κορυφαία επιλογή – Τα ελληνικά ομόλογα στην κορυφή των προτιμήσεων μεγάλων ξένων επενδυτών

0
4

Μετά από μια δεκαπενταετία περίπου κατά την οποία τα ελληνικά ομόλογα συγκαταλέγονταν στα «σκουπίδια» των επενδυτικών επιλογών, αποτελούν πλέον μία εκ των κορυφαίων προτιμήσεων διεθνών funds.

H συνολική πορεία της ελληνικής οικονομίας, η μείωση του χρέους, η τριπλάσια από το μέσο όρο της ευρωζώνης ανάπτυξη, τα πρωτογενή πλεονάσματα και η ανάκτηση της επενδυτικής βαθμίδας έχουν αλλάξει το σκηνικό για την χώρα μας στον κλάδο των ομολόγων.

Το παράδειγμα των χωρών του νότου και της Ιρλανδίας
Η άλλοτε κλονισμένη από την κρίση νοτιανατολική περιφέρεια της Ευρώπης μετατρέπεται σε αγαπημένη της αγοράς ομολόγων, όπως αναφέρει το Bloomberg.

Η JPMorgan Asset Management, η οποία έχει υπερεκτιμήσει το ισπανικό δημόσιο χρέος σε όλα τα χαρτοφυλάκιά της, λέει ότι τα περιφερειακά ομόλογα κινδυνεύουν λιγότερο από μια σημαντική διεύρυνση από ό,τι παλαιότερα. Το spread της Ισπανίας έναντι της Γερμανίας έχει μειωθεί ακόμη και εν μέσω της πρόσφατης αβεβαιότητας σχετικά με τον σχηματισμό νέας κυβέρνησης.

Πολλές χώρες του νότου της Ευρωζώνης πλήρωσαν υψηλό τίμημα για να βελτιώσουν τη δημοσιονομική τους θέση, επιβάλλοντας πολυετή λιτότητα που μείωσε σημαντικά τις δαπάνες.

Η προσπάθεια αυτή έφερε χώρες όπως η Πορτογαλία, η Ιρλανδία και η Ελλάδα σε τροχιά για πρωτογενή πλεονάσματα το επόμενο έτος – ένα θετικό ισοζύγιο εξαιρουμένων των δαπανών για τόκους – ενώ η Γαλλία και το Βέλγιο οδεύουν προς τα μεγαλύτερα ελλείμματα.

.«Πολλές από αυτές τις χώρες μεταρρύθμισαν τη δημοσιονομική τους κατάσταση μετά την ευρωπαϊκή κρίση χρέους σε σημείο που να μην αποδίδουν πλέον πολύ», δήλωσε η Idanna Appio, διαχειρίστρια χαρτοφυλακίου στην First Eagle Investments.

Η μεταρρυθμιστική πολιτική της Ελλάδας
Εν τω μεταξύ την συνέχιση των μεταρρυθμίσεων στηνν Ελλάδα υποστήριξε χθες Δευτέρα, ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, ο οποίος συμμετείχε στο Ελληνικό Επενδυτικό Συνέδριο που συνδιοργάνωσαν η Morgan Stanley και το Χρηματιστήριο Αθηνών στο Λονδίνο.

«Έχουμε ισχυρή εντολή για μεταρρυθμίσεις και σκοπεύουμε να προχωρήσουμε με μια επιθετική ατζέντα για να διασφαλίσουμε ότι η πρόοδος που έχουμε σημειώσει θα συνεχιστεί», είπε ο κ. Μητσοτάκης όταν ρωτήθηκε για την πορεία της ελληνικής οικονομίας, σημειώνοντας ότι «είμαι ευτυχής που βλέπω ότι η Ελλάδα έχει καταφέρει να προσελκύσει σημαντικά ξένα κεφάλαια».