Κύμα καταγγελιών για φοροδιαφυγή – «Καρφώνουν» ακόμη και όσα βλέπουν στα social media!

0
3

Μπορεί να μην πίστεψαν πολλοί ότι το νέο εργαλείο για την καταπολέμηση της φοροδιαφυγής θα δούλευε όμως, ηλεκτρονική πλατφόρμα για τις καταγγελίες των πολιτών έχει πάρει φωτιά και αποδεικνύει το αντίθετο. Κοντά στις 1.000 ανώνυμες καταγγελίες και πάνω 800 επώνυμες έχουν ήδη καταχωρηθεί στο σύστημα και προχωρούν προς έλεγχο από τα αρμόδια ελεγκτικά όργανα.

Οι «Καταγγελίες Πολιτών» είναι η νέα πλατφόρμα της ΑΑΔΕ για την υποβολή ψηφιακών καταγγελιών/πληροφοριών.

Απευθύνεται σε πολίτες οι οποίοι ενεργούν είτε ως ιδιώτες είτε ως νόμιμοι εκπρόσωποι Επιχειρήσεων / Νομικών Οντοτήτων. Μια καταγγελία μπορεί να αφορά σε Ιδιώτη, Επιχείρηση ή Νομική Οντότητα, Υπάλληλο ή Υπηρεσία της ΑΑΔΕ ή σε μια συγκεκριμένη περιοχή. Μέσω της πλατφόρμας υπάρχει δυνατότητα υποβολής ανώνυμων ή επώνυμων καταγγελιών με τη σύντομη συμπλήρωση συγκεκριμένων υποχρεωτικών πεδίων προκειμένου η καταγγελία να είναι αξιοποιήσιμη.

Επίσης παρέχεται η δυνατότητα επισύναψης ηλεκτρονικών αρχείων προς απόδειξη των καταγγελθέντων.
Ειδικότερα, η πλατφόρμα δίνει τη δυνατότητα στους πολίτες να καταγγείλουν επιχειρήσεις και ιστοσελίδες που δεν τηρούν τις φορολογικές τους υποχρεώσεις αλλά και διακίνηση μαύρου χρήματος ή απόκρυψη περιουσιακών στοιχείων. Πρακτικά δηλαδή, οποιοσδήποτε μπορεί να καταγγείλει οποιοδήποτε και να επικαλεστεί ως πηγή όπως και μέσα κοινωνικής δικτύωσης (facebook, instagram κλπ) μέσα ενημέρωσης κλπ.

Οι καταγγελίες βέβαια πρέπει να είναι λεπτομέρεις να περιγράφουν το γεγονός, την επιχείρηση, τον τρόπο πληρωμής, τον τρόπο διακίνησης των προϊόντων ή στην περίπτωση παραβίασης καθήκοντος από εφορία θα πρέπει να φωτογραφίζουν τον τόπο και τον τρόπο της παράβασης.

Προσοχή όμως: Όπως ενημερώνει η ΑΑΔΕ «τόσο το κείμενο της καταγγελίας όσο και τα στοιχεία σας (ονοματεπώνυμο, διεύθυνση, στοιχεία επικοινωνίας κ.λπ.) αποτελούν δεδομένα, τα οποία μπορεί υπό προϋποθέσεις να γνωστοποιηθούν στον/ην καταγγελλόμενο/η (άρθ. 15 ΓΚΠΔ, άρθ. 33 ν. 4624/19, άρθ. 5 ν. 2690/99, υπ’ αριθ. 73/2010 απόφαση της Αρχής Προστασίας Δεδομένων Προσωπικού Χαρακτήρα)».

Η νέα ψηφιακή πλατφόρμα «Καταγγελίες πολιτών» είναι διαθέσιμη στην ψηφιακή πύλη myAADE (myaade.gov.gr) στη διαδρομή Εφαρμογές/Δημοφιλείς Εφαρμογές/Καταγγελίες Πολιτών και δίνει πλέον τη δυνατότητα στους ενδιαφερομένους να υποβάλουν αυτοματοποιημένα τις καταγγελίες και πληροφορίες τους, επώνυμα ή ανώνυμα, επιλέγοντας μία ή περισσότερες από τις εξής θεματικές κατηγορίες:

1. Διαφθορά – παραβάσεις ακεραιότητας.

2. Φορολογικές παραβάσεις.

3. Τελωνειακές παραβάσεις.

Οι καταγγελίες και πληροφορίες που υποβάλλονται μέσω της πλατφόρμας διοχετεύονται αυτόματα, ανάλογα με το αντικείμενό τους, στις αρμόδιες ελεγκτικές υπηρεσίες για περαιτέρω διερεύνηση, καθώς και στη Διεύθυνση Εσωτερικών Υποθέσεων, όταν οι υποθέσεις αφορούν θέματα αρμοδιότητάς της.

Η πλατφόρμα λειτουργεί συμπληρωματικά με την εφαρμογή e -appodixi μέσω της οποίας οι πολίτες μπορούν να σκανάρουν μέσω του κινητού τους τις αποδείξεις και να ελέγξουν τη γνησιότητα τους αλλά και να ενημερώνουν την ΑΑΔΕ για όσες είναι «μαϊμού».

Στο νομοσχέδιο για την πάταξη της φοροδιαφυγής θα περιλαμβάνεται και διάταξη η οποία θα προβλέπει «μπόνους» για όσους καταγγέλλουν επωνύμως περιπτώσεις φοροδιαφυγής. Σύμφωνα με πληροφορίες μέχρι τώρα η πλατφόρμα apodixi έχει δεχτεί πάνω από 141.000 καταγγελίες εκ των οποίων 61.000 επώνυμες και 80.000 ανώνυμες.

Τελευταία τρανταχτή περίπτωση το εστιατόριο που είχε εγκαταστήσεις μηχανισμός στην ταμειακή για να «μαγειρεύει» τζίρο και αποδείξεις.

Το ERP σύστημα, δηλαδή το λογισμικό εφαρμογής έκδοσης φορολογικών στοιχείων, έδινε την εντολή να σταλεί για καταγραφή στο Ζ το αρχείο, που περιείχε μόνο το πρώτο είδος της παραγγελίας. Στη συνέχεια, έστελνε προς εκτύπωση ένα αρχείο με άλλο περιεχόμενο (με όλα τα παραγγελθέντα είδη), ώστε να δοθεί στον πελάτη και αυτός έτσι να βεβαιωθεί ότι πήρε απόδειξη.

Και δεν είναι μόνο αυτό. Για να ενισχυθεί η νομιμοφάνεια στην όλη διαδικασία και να μην υπάρχει η παραμικρή υποψία, το πειραγμένο λογισμικό έβγαζε στην απόδειξη και έναν ψεύτικο σειριακό αριθμό (γνωστός και ως ΠΑΗΨΣ).

Το παράνομο, όμως, λογισμικό δεν σταματούσε μόνο στη διαγραφή των παραγγελθέντων ειδών, πλην του πρώτου. Προχωρούσε και ένα βήμα παρακάτω: Διέγραφε στο επίσημο προς την Εφορία αρχείο το 30% του συνολικού λογαριασμού !

Τι σημαίνει αυτό σε νούμερα; Ότι, το 2020, το 2021 και το 2022, το παράνομο λογισμικό είχε μειώσει κατά πάνω από 60% την αξία 18.300 αποδείξεων, με την επιχείρηση να αποκρύβει κατά αυτό τον τρόπο τζίρο 440.000 ευρώ !