Μίνι ράλι του πετρελαίου -Νευρικότητα πριν από τη συνεδρίαση του ΟΠΕΚ

Στη σημερινή, εξ αναβολής, συνεδρίαση του ΟΠΕΚ είναι στραμμένα τα μάτια και τα αυτιά όχι μόνο των επενδυτών, αλλά και των νοικοκυριών που πασχίζουν να βγουν από το τούνελ των ανατιμήσεων.

Παρά τα θετικά νέα από τις ΗΠΑ, που αφορούν σε αυξημένα αποθέματα, η προοπτική μεγαλύτερων περικοπών στην παραγωγή «μαύρου χρυσού» αν μη τι άλλο έχει προκαλέσει νευρικότητα, αν όχι ανησυχία.

Οι πληροφορίες αναφέρουν ότι η Σαουδική Αραβία είναι εκείνη που πιέζει έτσι ώστε να κλείσουν ακόμα περισσότερο οι στρόφιγγες, προκειμένου να διατηρηθούν ψηλά οι τιμές του πετρελαίου.

Αυτό που διαφαίνεται, πάντως, λίγες ώρες πριν από την κρίσιμη συνεδρίαση του OPEC είναι ότι δεν υπάρχει ομοφωνία για περαιτέρω μείωση της παραγωγής.

Το μόνο σίγουρο είναι ότι η τιμή του πετρελαίου έκανε σήμερα ένα άλμα έως και 2%, ξεπερνώντας τα 83 δολάρια, δηλαδή εκεί που βρισκόταν στις αρχές του μήνα.

Σε σχέση με πέρυσι, η τιμή του πετρελαίου αυτήν τη στιγμή είναι περίπου 4,5% χαμηλότερα, ενώ οι αναλυτές συγκλίνουν, πλέον, στην εκτίμηση ότι δύσκολα θα ξεπεράσει τα 90 δολάρια σε ορίζοντα 12μήνου, εκτός απρόοπτων γεγονότων.

Για τους καταναλωτές, η προσέγγιση είναι ελαφρώς διαφορετική. Προφανώς και ενδιαφέρονται να δουν μια αποκλιμάκωση των διεθνών τιμών, ωστόσο ζητούμενο παραμένει η μείωση αυτή να φτάνει και στην αντλία και μάλιστα με την ίδια ταχύτητα που φτάνουν οι αυξήσεις των διεθνών τιμών.

Από τα στοιχεία του Παρατηρητηρίου Τιμών προκύπτει ότι οι τιμές μοιάζουν «κολλημένες» στα ίδια επίπεδα.

Ειδικά όσον αφορά στο πετρέλαιο θέρμανσης, η μέση τιμή παραμένει στα 1,33 ευρώ, αν και στα νησιά τόσο του Ιονίου όσο και του Αιγαίου κινείται ψηλότερα, ξεπερνώντας ακόμα και το 1,50 ευρώ.