Οι γυναίκες στην ΕΕ αμοίβονται 13% λιγότερο από τους άνδρες – Το μισθολογικό χάσμα παραμένει

0
4

Οι γυναίκες στην Ευρωπαϊκή Ένωση εξακολουθούν να κερδίζουν λιγότερα από τους άνδρες – το μέσο μισθολογικό χάσμα μεταξύ των δύο φύλων στην ΕΕ ανέρχεται σε 13%.

Αυτό σημαίνει ότι για κάθε 1 ευρώ που κερδίζει ένας άνδρας, μια γυναίκα κερδίζει μόνο 0,87 ευρώ, σύμφωνα με μελέτη που δημοσιοποίησε η Ευρωπαϊκή Επιτροπή την Τετάρτη.

Η Ημέρα Ίσης Αμοιβής
Η Ημέρα Ίσης Αμοιβής που γιορτάζεται συμβολικά σήμερα από την Ευρωπαική Επ[ιτροπή σηματοδοτεί την ημερομηνία που συμβολίζει πόσες επιπλέον ημέρες πρέπει να εργαστούν οι γυναίκες μέχρι το τέλος του έτους για να κερδίσουν όσα κέρδισαν οι άνδρες το ίδιο έτος.

Φέτος πέφτει στις 15 Νοεμβρίου. «Χρησιμεύει για να μας υπενθυμίζει ότι πρέπει να συνεχίσουμε τις προσπάθειές μας για την εξάλειψη του μισθολογικού χάσματος μεταξύ των δύο φύλων», σημειώνεται στην έκθεση της Κομισιόν.

Μισθολογικό χάσμα
Ενόψει αυτής της συμβολικής ημέρας, η Věra Jourová, αντιπρόεδρος για τις αξίες και τη διαφάνεια, και η Helena Dalli, επίτροπος για την ισότητα, υπενθύμισαν ότι η ίση αμοιβή για την ίδια εργασία ή για εργασία ίσης αξίας ήταν μια από τις ιδρυτικές αρχές της ΕΕ.

Θεσπίστηκε πριν από σχεδόν 70 χρόνια και δεν έχει ακόμη επιτευχθεί. Φέτος, η πρόοδος όσον αφορά την εξάλειψη του μισθολογικού χάσματος μεταξύ ανδρών και γυναικών ήταν αργή – μια υπενθύμιση ότι τα στερεότυπα των φύλων εξακολουθούν να επηρεάζουν τις γυναίκες και τους άνδρες σε όλους τους τομείς της ζωής.

«Καμία εταιρεία δεν πρέπει να πληρώνει τις γυναίκες λιγότερο, εάν οι δεξιότητες, η προσπάθεια, η ευθύνη και οι συνθήκες εργασίας τους είναι ίδιες με εκείνες των ανδρών συναδέλφων τους», τόνισαν.