Ομόλογα: Μεγάλη ανάσα στις αποδόσεις μετά τα στοιχεία για τον πληθωρισμό

0
3

Ανάσα έδωσαν στις ομολογιακές αποδόσεις τα καλύτερα του αναμενομένου στοιχεία για τον πληθωρισμό στις ΗΠΑ για το μήνα Οκτώβριο, καθώς παγιώνουν τις προσδοκίες ότι η Φέντεραλ Ριζέρβ έχει ολοκληρώσει το έργο της.

Σε ετήσια βάση, ο πληθωρισμός αποκλιμακώθηκε στο 3,2% τον Οκτώβριο από το 3,7% του Σεπτεμβρίου αλλά και το 3,3% που περίμεναν αναλυτές. Ο δομικός πληθωρισμός, που εξαιρεί τις τιμές τροφίμων και ενέργειας, περιορίστηκε ελαφρώς στο 4% από το 4,1%.

«Τα στοιχεία επιβεβαιώνουν την άποψη της Fed ότι τα επιτόκια βρίσκονται σε επαρκώς περιοριστικά επίπεδα για να επαναφέρουν τον πληθωρισμό στο στόχο. Αν και για να δώσουν ασφαλή συμπεράσματα τα στοιχεία για τον πληθωρισμό χρειάζονται ακόμη κάποιο διάστημα σταθερής αποκλιμάκωσης, η αγορά εργασίας αποδυναμώνεται και η ανάπτυξη της αμερικανικής οικονομίας αναμένεται να συγκρατηθεί καθώς οι καταναλωτές περιορίζουν τις δαπάνες τους, με την ομαλή προσγείωση να γίνεται πλέον το βασικό σενάριο», αναφέρει ο Ρίτσαρντ Γκάρλαντ, στρατηγικός αναλυτής της Omnis Investments.

Oι ομολογιακές αποδόσεις του ευρώ ακολούθησαν τις αντίστοιχες στις ΗΠΑ, με το κόστος δανεισμού στη γερμανική 10ετία να περιορίζεται 11 μονάδες βάσης στο 2,60%, στο χαμηλότερο επίπεδο από τις 15 Σεπτεμβρίου.

Στις ΗΠΑ, η απόδοση του 10ετούς αποκλιμακώθηκε 17 μονάδες βάσης, αμέσως μετά τα στοιχεία για τον πληθωρισμό, αγγίζοντας το 4,46%, στη μεγαλύτερη ημερήσια πτώση από το Μάρτιο, όταν η αγορά κατακλύστηκε από έντονες ανησυχίες μετά την κατάρρευση της SVB.

Oι αγορές προεξοφλούν τώρα μία πιθανότητα 60% ότι η Fed θα μειώσει τα επιτόκια το Μάιο του 2024, σύμφωνα με τα προσθεσμιακά συμβόλαια. Οι αγορές στοιχηματίζουν επίσης ότι και η ΕΚΤ πιθανόν να μειώσει τα επιτόκιά της πιο γρήγορα, πιθανόν τον Απρίλιο του επόμενου έτους.

Στην ιταλική αγορά, η απόδοση του 10ετούς περιορίστηκε περίπου 15 μονάδες βάσης, στο 4,42% στο χαμηλότερο επίπεδο σε διάρκεια διμήνου, με το spread έναντι των αντίστοιχων γερμανικών να παραμένει σταθερό στις 180 μονάδες βάσης.

Με ιδιαίτερο ενδιαφέρον αναμένεται η απόφαση της Moody’s για την Ιταλία την Παρασκευή, δεδομένου ότι διατηρεί την πιστοληπτική αξιολόγηση της τρίτης μεγαλύτερης οικονομίας της Ευρωζώνης σε μία βαθμίδα πάνω από την κατηγορία junk, αν και οι περισσότεροι αναλυτές δεν αναμένουν ότι η Ιταλία θα χάσει την επενδυτική της βαθμίδα.

Στην ελληνική αγορά, η απόδοση του 10ετούς περιορίστηκε στο 3,89% με το spread στις 132 μονάδες βάσης, ενώ στην πενταετία η απόδοση μειώθηκε στο 3,37%. Ο όγκος συναλλαγών στην ΗΔΑΤ διαμορφώθηκε στα 207 εκατ. ευρώ.