Πρόστιμα συνολικού ύψους άνω των 10 εκατ. ευρώ και 20.600 έλεγχοι για αθέμιτη κερδοφορία από την αρχή του έτους

0
3

Το υπουργείο Ανάπτυξης -σε μια πρωτοφανή για τα ελληνικά δεδομένα κινητοποίηση του ελεγκτικού μηχανισμού- έχει πραγματοποιήσει από την αρχή του 2023 περισσότερους από 20.600 ελέγχους και έχει επιβάλει πρόστιμα συνολικού ύψους 10,3 εκατ. ευρώ.

Μόνο τον Νοέμβριο έχουν πραγματοποιηθεί περισσότεροι από 1.250 έλεγχοι και έχουν επιβληθεί πρόστιμα άνω των €5,5 εκατ.

Συνεχίζονται οι έλεγχοι
Εν τω μεταξύ, οι εντατικοί έλεγχοι της ΔΙΜΕΑ συνεχίζονται, τονίζει ο Υπουργός Ανάπτυξης κ. Κώστας Σκρέκας.

Ο Υπουργός Ανάπτυξης διαμηνύει σε κάθε ευκαιρία ότι οι εταιρείες πρέπει να σεβαστούν τον νόμο προς όφελος του υγιούς ανταγωνισμού και των καταναλωτών.

Επιπλέον, ο σχεδιασμός της μεταρρύθμισης του Υπουργείου Ανάπτυξης για τον εξορθολογισμό της λειτουργίας της αγοράς και την αποτροπή των
μηχανισμών που αυξάνουν τις τιμές στο ράφι όπως και των πλασματκών
προωθητικών ενεργειών, τέθηκε επί τάπητος στην πρόσφατη συνάντηση του υπουργού με εκπροσώπους της Ένωσης Σούπερ Μάρκετ Ελλάδος (ΕΣΕ).

Επιπρόσθετα, ο κ. Σκρέκας έχει επισημάνει επανειλημμένως ότι οι εταιρείες που κερδοφορούν εις βάρος των καταναλωτών θα πρέπει να διορθώνουν τις τιμές τους εντός δύο μηνών, ενώ όσες επιχειρήσεις κερδοσκοπούν θα κατανομάζονται δημόσια.

Τα μεγαλύτερα πρόστιμα
Ο Οκτώβριος και ειδικά ο Νοέμβριος αποτελούν τους δύο μήνες όπου τα πρόστιμα «έπεσαν βροχή».

Στο πλαίσιο των ελέγχων της ΔΙΜΕΑ, επιβλήθηκαν πρόστιμα ύψους 20.000 ευρώ σε 4 καταστήματα λιανικής πώλησης στη Θεσσαλία στις 27 Οκτωβρίου, καθώς διαπιστώθηκε ότι παραβίαζαν την Υπουργική Απόφαση σχετικά με τον καθορισμό ανώτατης τιμής πώλησης σε είδη εμφιαλωμένου νερού στην Περιφέρεια Θεσσαλίας.

Στις 2 Νοεμβρίου επιβλήθηκαν πρόστιμα ενός εκατ. στην καθεμιά, στις εταιρείες «ΠΡΟΚΤΕΡ & ΓΚΑΜΠΛ και «ΕΛΑΪΣ UNILEVER HELLAS AE» για αθέμιτη κερδοφορία.

Εξι ημέρες αργότερα, στις 8 Νοεμβρίου, επιβλήθηκαν πρόστιμα συνολικού ύψους 188.250 ευρώ από το Υπουργείο Ανάπτυξης σε επιχείρηση της Π.Ε. Ρόδου έπειτα από ελέγχους της Διϋπηρεσιακής Μονάδας Ελέγχου της Αγοράς (ΔΙ.Μ.Ε.Α.) την περίοδο από 1/11/2023 έως 3/11/2023, κατά την οποία εντοπίστηκαν, κατασχέθηκαν και καταστράφηκαν 23.744 τεμάχια απομιμητικών προϊόντων, συνολικού βάρους πέντε τόνων.

Στις 10 Νοεμβρίου, επιβλήθηκαν πρόστιμα συνολικού ύψους 619.512 ευρώ σε τρεις εταιρείες εμπορίας σχολικών ειδών, μετά από ολοκλήρωση των σχετικών ελέγχων της Διϋπηρεσιακής Μονάδας Ελέγχου Αγοράς (ΔΙ.Μ.Ε.Α.).

Συγκεκριμένα, οι εταιρείες στις οποίες επιβλήθηκαν πρόστιμα είναι οι ακόλουθες:
● «ΓΙΟΒΑΣ Α.Ε- Ανώνυμος Εμπορική Τεχνική & Τουριστική Εταιρεία», 253.650 €
● «NOTOS COM ΣΥΜΜΕΤΟΧΕΣ, ΑΝΩΝΥΜΗ ΕΜΠΟΡΙΚΗ ΚΑΙ ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΚΗ
ΕΤΑΙΡΕΙΑ», 290.950 €
● «GRAFFITI A.E.», 74.912 €

Στην συνέχεια, στις 15 Νοεμβρίου επιβλήθηκαν πρόστιμα συνολικού ύψους 1.672.000 ευρώ σχετικά με την περιστολή φαινομένων αθέμιτης κερδοφορίας.

Συγκεκριμένα, επιβλήθηκε πρόστιμο 1.000.000 ευρώ στην εταιρεία Johnson & Johnson ΕΛΛΑΣ – ΚΑΤΑΝΑΛΩΤΙΚΑ ΠΡΟΪΟΝΤΑ ΑΝΩΝΥΜΗ ΕΜΠΟΡΙΚΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑ και πρόστιμο 672.000 ευρώ στην εταιρεία COLGATE PALMOLIVE ΕΜΠΟΡΙΚΗ (ΕΛΛΑΣ) ΜΟΝΟΠΡΟΣΩΠΗ Ε.Π.Ε.

Τέλος, την Τρίτη 28 Νοεμβρίου επιβλήθηκε πρόστιμο 1.000.000 ευρώ στην εταιρεία «JACOBS DOUWE EGBERTS GR. Ε.Π.Ε.» για αθέμιτη κερδοφορία.