Τα ελληνικά ομόλογα στο ίδιο επίπεδο με τα γαλλικά το 2024 εκτιμά ο οίκος Wood

0
3

Οι αποδόσεις των ελληνικών ομολόγων αναμένεται να μειωθούν περαιτέρω και να πλησιάσουν τις αντίστοιχες των γαλλικών, σύμφωνα με τον βρετανικό οίκο Wood.

Ο οίκος Wood, στελέχη του οποίου επισκέφτηκαν πρόσφατα την Αθήνα, δημοσιοποίησε σε έκθεσή του τις εκτιμήσεις του για την πορεία της ελληνικής οικονομίας.

Σύμφωνα με τον οίκο, oι αποδόσεις των ελληνικών ομολόγων θα σημειώσουν περαιτέρω μείωση το 2024 και θα πλησιάσουν τα γαλλικά. Οι αναλυτές της Wood εκτιμούν ότι η απόδοση του ελληνικού δεκαετούς ομολόγου θα μειωθεί κατά 50-70 μ.β. το επόμενο έτος. Σήμερα η απόδοση του βρίσκεται στο 3,62% και της Γαλλίας στο 3%.

Η Wood & Company επικαλείται διάφορους παράγοντες που υποστηρίζουν αυτή την εκτίμηση.

Η Ελλάδα έχει ανακτήσει την επενδυτική βαθμίδα από δύο οίκους αξιολόγησης, και ένας ακόμη οίκος αξιολόγησης (Fitch) θα μπορούσε να την αναβαθμίσει την Παρασκευή 1η Δεκεμβρίου.

Οι ανάγκες έκδοσης ομολόγων στην Ελλάδα είναι πολύ μέτριες, χάρη στην ευνοϊκή διάρθρωση του δημόσιου χρέους.Η Wood & Company εκτιμά ότι η απόδοση του ελληνικού δεκαετούς ομολόγου θα μειωθεί κατά 50-70 μ.β. το επόμενο έτος

Η μείωση των αποδόσεων των ελληνικών ομολόγων θα έχει θετικές επιπτώσεις στην ελληνική οικονομία. Θα μειώσει το κόστος δανεισμού του ελληνικού Δημοσίου, θα διευκολύνει την άντληση πόρων από τις αγορές και θα ενισχύσει την ανάπτυξη της οικονομίας.

Ευρωεκλογές
Η Wood αναφέρεται επίσης στις ευρωεκλογές που θα γίνουν στις αρχές Ιουνίου. Εκτιμά ότι η Νέα Δημοκρατία θα έχει πολύ καλή πορεία στις εκλογές αυτές, δεδομένου ότι οι δημοσκοπήσεις δείχνουν το ποσοστό αποδοχής της στο 38-41% σταθερά.

Ο οίκος εκτιμά ότι οι ευρωεκλογές είναι πιθανό να έχουν μεγαλύτερη επίδραση στις χρηματοπιστωτικές αγορές το 2024 από ό,τι προηγουμένως, δεδομένων των έντονων διαφωνιών εντός των κρατών μελών της ΕΕ σε διάφορους τομείς.

Κυβέρνηση Μητσοτάκη
Η κυβέρνηση Μητσοτάκη ξεκίνησε μια δεύτερη θητεία και συνεχίζει να προχωρά με τις συμφωνημένες μεταρρυθμίσεις με τις Βρυξέλλες.
Η Wood εκτιμά ότι αυτή η σταθερή ηγεσία διευκολύνει τη σταδιακή βελτίωση της ανταγωνιστικότητας της ελληνικής οικονομίας.

Επιπλέον, τονίζει ότι οι προοπτικές βιωσιμότητας του ελληνικού χρέους είναι επίσης ευνοϊκές. Η Ελλάδα παρουσιάζει ισχυρές και αυξανόμενες προοπτικές στο μέτωπο του πρωτογενούς πλεονάσματος και ταχεία πτώση του δείκτη δημόσιου χρέους.