Ο Δεκέμβρης κάνει «ποδαρικό» με μια ημερομηνία ορόσημο για την ελληνική οικονομία.
Αν το βράδυ της Παρασκευής 1 Δεκεμβρίου ο οίκος αξιολόγησης Fitch αναβαθμίσει την Ελλάδα σε επενδυτική βαθμίδα τα οφέλη αναμένονται πολλά και πολύ σημαντικά. Μειωμένο κόστος δανεισμού, εισροή κεφαλαίων και βελτιωμένη ρευστότητα αποτελούν τα σημαντικότερα πλεονεκτήματα.
Αγορά ομολόγων
Επιπλέον, η απόκτηση επενδυτικής βαθμίδας από τη Fitch, θα ανοίξει το δρόμο για την ενσωμάτωση των ελληνικών ομολόγων σε όλους εκείνους τους δείκτες, ώστε να είναι επιλέξιμοι τίτλοι από τα διεθνή funds.
Με την επενδυτική βαθμίδα τα ελληνικά ομόλογα μπαίνουν στα ραντάρ διεθνών επενδυτικών κεφαλαίων που επενδύουν σε ομόλογα και διαχειρίζονται περί τα 28 τρισ. δολάρια ΗΠΑ σε στοιχεία ενεργητικού.
Επιπρόσθετα, αναμαίνεται επιπλέον πτώση των αποδόσεων των ελληνικών ομολόγων. Την Παρασκευή η απόδοση του 10ετούς ανερχόταν στο 3,85%, μειωμένη κατά 36 μ.β. τις τελευταίες τριάντα ημέρες, ακριβώς μετά από την αναβάθμιση της S&P στις 20 Οκτωβρίου.
Χρηματιστήριο
Παράλληλα, η χρηματιστηριακή αγορά γίνεται πιο ελκυστική για τους διεθνείς επενδυτές, γεγονός που θα μπορούσε να οδηγήσει σε αύξηση των εισροών κεφαλαίων και στην ενίσχυση του χρηματιστηρίου.
Στην περίπτωση μάλιστα που η Ελλάδα ανακτήσει την επενδυτική βαθμίδα και από δεύτερο κορυφαίο οίκο αξιολόγησης, οι εισροές από ξένα funds εκτιμάται από ανθρώπους της αγοράς ότι θα είναι τετραπλάσιες από τις εκροές.
Ελληνική οικονομία
Εν τω μεταξύ προκύπτουν πολλαπλά οφέλη και για την ελληνική οικονομία εν γένει, μεταξύ των οποίων, μειωμένο κόστος δανεισμού, εισροή κεφαλαίων και βελτιωμένη ρευστότητα.
Οι τράπεζες και οι ελληνικές επιχειρήσεις μπορούν να προσδοκούν εισροή κεφαλαίων σε αυτές από το εξωτερικό και από σοβαρούς επενδυτές, πιο «ισχυρές» συνεργασίες με το εξωτερικό και χαμηλότερο κόστος δανεισμού.
Tι συνέβη τον Οκτώβριο
Στις 20 Οκτωβρίου, ο διεθνής οίκος αξιολόγησης Standard & Poor’s έδωσε την επενδυτική βαθμίδα στην Ελλάδα, αναβαθμίζοντάς την από BB+ με θετική προοπτική σε BBB- με σταθερή προοπτική (outlook).
«Τα δημόσια οικονομικά της Ελλάδας βελτιώνονται χάρη στις προσπάθειες δημοσιονομικής εξυγίανσης. Από την κρίση χρέους την περίοδο 2009-2015, έχει σημειωθεί σημαντική πρόοδος στην αντιμετώπιση των οικονομικών και δημοσιονομικών ανισορροπιών της Ελλάδας», είχε αναφέρει στην έκθεσή της η Standard & Poor’s.