Ξεπέρασε τα 2.000 δολάρια ο χρυσός – Κοντά σε ρεκόρ όλων των εποχών

0
5

Υψηλό έξι μηνών άγγιξε ο χρυσός την Τρίτη, καθώς οι προσδοκίες για το τέλος του κύκλου αύξησης των επιτοκίων της Ομοσπονδιακής Τράπεζας των ΗΠΑ κράτησαν υπό έλεγχο το δολάριο και τις αποδόσεις των ομολόγων.

Η τιμή του χρυσού βρίσκεται στα 2.015,98 δολάρια ανά ουγγιά, έχοντας πλέον σταθεροποιηθεί σε επίπεδα άνω των 2.000 δολαρίων.

Κοντά σε υψηλό ολων των εποχών
Οι τιμές του χρυσού σημείωσαν ρεκόρ στις 7 Αυγούστου 2020 όταν και είχαν φτάσει στα 2.072,50 δολάρια.

«Οι χαμηλότερες αποδόσεις των ομολόγων και τα στοιχήματα ότι η Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ μπορεί να μειώσει τα επιτόκια νωρίτερα απ’ ό,τι αρχικά πιστεύαμε, βοήθησαν σίγουρα τον χρυσό να οδηγηθεί ψηλά», δήλωσε ο ανώτερος αναλυτής της City Index, Matt Simpson.

Οι αποδόσεις των 10ετών κρατικών ομολόγων κυμάνθηκαν κοντά σε χαμηλά δύο μηνών, στο 4,3630%, όπως αναφέρει το Reuters.

Τα πρόσφατα στοιχεία που δείχνουν επιβράδυνση του πληθωρισμού στις ΗΠΑ έχουν ενισχύσει τις προσδοκίες ότι η Fed θα μπορούσε να αρχίσει να χαλαρώνει τον κύκλο σύσφιγξης των επιτοκίων νωρίτερα από το αναμενόμενο, με την αγορά να αναμένει τώρα τα στοιχεία για τις προσωπικές καταναλωτικές δαπάνες (PCE) – το προτιμώμενο μέτρο πληθωρισμού της Fed – την Πέμπτη.

«Απλά εξαρτάται από το κατά πόσον ο πληθωρισμός συνεχίζει να υποχωρεί με αρκετά γρήγορο ρυθμό ώστε να δικαιολογούνται τα στοιχήματα για μειώσεις των επιτοκίων. Και το στοίχημά μου είναι ότι δεν θα συμβεί αυτό και ότι ο χρυσός μπορεί να βρει αυτό το εμπόδιο στο δρόμο», δήλωσε ο Simpson.

«Αν είναι έτσι, θα έψαχνα για ενδείξεις στήριξης γύρω στα 1.990 ή 1.960, καθώς υπήρξε μεγάλη συναλλακτική δραστηριότητα σε αυτή την περιοχή», πρόσθεσε.

Πιθανή μείωση επιτοκίων το 2024
Οι αγορές αναμένουν ευρέως ότι η κεντρική τράπεζα των ΗΠΑ θα διατηρήσει σταθερά τα επιτόκια τον Δεκέμβριο, ενώ τιμολογούν περίπου 50-50 πιθανότητες χαλάρωσης τον Μάιο του επόμενου έτους, όπως δείχνει το εργαλείο FedWatch Tool της CME.

Η προσοχή των επενδυτών είναι επίσης στραμμένη στα αναθεωρημένα στοιχεία για το ΑΕΠ του τρίτου τριμήνου των ΗΠΑ, τα οποία αναμένεται να ανακοινωθούν την Τετάρτη.

Εν τω μεταξύ, οι καθαρές εισαγωγές χρυσού στην κορυφαία καταναλώτρια χώρα παγκοσμίως, την Κίνα, μέσω του Χονγκ Κονγκ, μειώθηκαν για δεύτερο συνεχόμενο μήνα τον Οκτώβριο, καθώς η οικονομική ανάκαμψη επιβάρυνε τη ζήτηση στην αγορά ράβδων, όπως έδειξαν τα στοιχεία της Δευτέρας.