Από τα καύσιμα κίνησης ως την οικιακή θέρμανση: Πώς θωρακίζεστε απέναντι στη νοθεία & στις πειραγμένες αντλίες

Πόσο ξεκάθαρα μπορεί να «μιλάει» ένας μετρητής αντλίας καυσίμων; Είτε πρόκειται για κίνηση, είτε για θέρμανση αποτελεί μπούσουλα και πρέπει τουλάχιστον… να λέει την αλήθεια! Με αφορμή το νέο φορολογικό νομοσχέδιο για την αυστηροποίηση των κυρώσεων στις περιπτώσεις νοθείας και λαθρεμπορίου καυσίμων, αξίζει να δούμε λεπτομερώς το θέμα.

Και τώρα, το μεγάλο ερώτημα: Ποια είναι αυτά τα στοιχεία που μπορούν να επηρεάσουν την ποιότητα των καυσίμων και κατά συνέπεια να βλάψουν το πορτοφόλι μας; Αέρας, διαλύτες και… το ανθρώπινο χέρι.

Ας εξετάσουμε αρχικά το φλέγον ζήτημα της νοθείας των καυσίμων. Παράνομοι διαλύτες που εισάγονται στις δεξαμενές και τα βυτιοφόρα των πρατηρίων αποδεικνύονται εξαιρετικά επιζήμιοι για τα οχήματά μας, αλλά και για την τσέπη μας, αφού δημιουργούν σημαντικά προβλήματα στη λειτουργία των κινητήρων. Τα φαινόμενα νοθείας καυσίμων συχνά συνοδεύονται και από «πειραγμένο» λογισμικό ή ειδικές ηλεκτρονικές πλακέτες, που εμποδίζουν τη σωστή καταγραφή στο σύστημα εισροών-εκροών. Το αποτέλεσμα; Οι γνωστές ευρέως ως «πειραγμένες» αντλίες, με τις οποίες δεν μπορούμε να πούμε με βεβαιότητα εάν η ποσότητα των καυσίμων είναι τελικά αυτή για την οποία πληρώνουμε.

Συνεπώς, είναι σημαντικό να επιλέγουμε αξιόπιστα πρατήρια και διανομείς, που μπορούν εγγυημένα να μας προμηθεύσουν «καθαρά» καύσιμα!

Όχι στην παραοικονομία – Ναι στη διαφάνεια
Το νέο φορολογικό νομοσχέδιο έρχεται να αντιμετωπίσει αυτά τα προβλήματα, φέρνοντας αυστηροποίηση των κυρώσεων σε περιπτώσεις νοθείας, λαθρεμπορίου καυσίμων και πειραγμένων αντλιών στα πρατήρια καυσίμων, ενώ ταυτόχρονα εισάγει μία υποχρεωτική δέσμη προληπτικών μέτρων, με στόχο την προστασία των καταναλωτών και τον περιορισμό της παραβατικότητας στον κλάδο. Παράλληλα, ορίζεται για πρώτη φορά και η συνυπευθυνότητα των εταιρειών εμπορίας καυσίμων στους ετήσιους αναγκαστικούς ελέγχους ποιότητας.

Μάλιστα, στις περιπτώσεις εταιρειών εμπορίας καυσίμων όπου διαπιστώνεται παράβαση, ο νέος νόμος ορίζει διακοπή της συνεργασίας με τις εταιρείες πετρελαιοειδών, απόσυρση του σήματος από τα παραβατικά πρατήρια, ταυτόχρονη ενημέρωση της ΑΑΔΕ και σφράγιση της εγκατάστασης για δύο χρόνια. Ακόμη, τα φυσικά ή νομικά πρόσωπα που έρχονται αντιμέτωπα με «λουκέτο», δεν θα μπορούν να δραστηριοποιηθούν στη διακίνηση ενεργειακών προϊόντων για δύο έτη. Πρόκειται για ρυθμίσεις που ισοδυναμούν με βαθιά τομή στο μέχρι τώρα καθεστώς και σε συνδυασμό με μία ολιστική προσέγγιση ψηφιακών ελέγχων θα ανακόψουν αποτελεσματικά την παραοικονομία στα καύσιμα και τις συνέπειές της.

3πλός έλεγχος με την υπογραφή ελίν
Ανεξαρτήτως νομοθετικών ρυθμίσεων, ας μιλήσουμε για μία εταιρεία που εδώ και 70 χρόνια σταθερά μεριμνά για τον καταναλωτή, επενδύει στο χτίσιμο σχέσεων εμπιστοσύνης και φροντίζει για την υψηλή ποιότητα καυσίμων. Και αυτή δεν είναι άλλη από την ελίν, τη μοναδική εταιρεία στην Ελλάδα που εφαρμόζει ένα ολοκληρωμένο, εξειδικευμένο και πιστοποιημένο από τρία μέρη σύνολο διαδικασιών διασφάλισης ποιότητας σε όλη την εφοδιαστική της αλυσίδα, τη «Δέσμευση Ποιότητας».

Η ελίν θέλοντας να αντιμετωπίσει παραβατικές συμπεριφορές, μένει πιστή στα υψηλά ποιοτικά πρότυπα για όλη την γκάμα των προϊόντων και των υπηρεσιών της. Έτσι, από το 2019 έχει υιοθετήσει ένα καινοτόμο πρόγραμμα τριπλού ελέγχου ποιότητας, δημιουργώντας το ιδανικό δίχτυ προστασίας για τους καταναλωτές. Η «Δέσμευση Ποιότητας» υλοποιείται καθημερινά, διασφαλίζοντας με καθημερινούς και αυστηρούς δειγματοληπτικούς ελέγχους την παράδοση των καυσίμων κίνησης και θέρμανσης στη σωστή ποιότητα και ποσότητα. Χαρακτηριστικό είναι ότι στα βυτιοφόρα της εταιρείας έχουν τοποθετηθεί συστήματα GPS και μετρητές στάθμης για τον έλεγχο του πετρελαίου θέρμανσης, ενώ με μυστικά οχήματα διενεργούνται και αιφνιδιαστικοί έλεγχοι στα  συνεργαζόμενα πρατήρια για πειραγμένες αντλίες και ελλειμματικούς ανεφοδιασμούς οχημάτων.

Η ελίν όμως δεν σταματά στους δικούς της ελέγχους. Ανεβάζοντας ψηλά τον πήχη της ποιότητας, ανέθεσε στη Bureau Veritas, το μεγαλύτερο και πλέον αξιόπιστο εργαστήριο ανάλυσης πετρελαιοειδών στην Ελλάδα, να διενεργεί αυτοβούλως περισσότερους από 1.000 δειγματοληπτικούς ελέγχους τον χρόνο στα καύσιμα και στα λιπαντικά που διατίθενται στα πρατήρια από την αποθήκευση μέχρι τη διακίνηση και την παράδοση. Ταυτόχρονα, η εταιρεία συνεργάζεται και με την ανεξάρτητη Lloyd’s Register για να διασφαλίσει ότι τόσο οι έλεγχοι της ίδιας, όσο και της Bureau Veritas διενεργούνται με τον πλέον κατάλληλο τρόπο. Κατόπιν εσωτερικών, εξωτερικών επιθεωρήσεων και εξαμηνιαίων αναθεωρήσεων της στρατηγικής Διασφάλισης Ποιότητας, η Lloyd’s Register πιστοποιεί εγγράφως την ποιοτική αριστεία των καυσίμων.

Το χρήσιμο tip επομένως, συνοψίζεται στην επιλογή των καυσίμων με άξονα την εμπιστοσύνη και τη διαφάνεια. Η ελίν είναι πάντα δίπλα στον καταναλωτή, αφουγκραζόμενη κάθε στιγμή τις ανάγκες του και υπερασπιζόμενη το συμφέρον του. Διαχρονικά αποδεικνύεται αξιόπιστος συνεργάτης για κάθε εποχή, για την κίνηση ή τη θέρμανση. Μέσα από την εφαρμογή αυτού του τριπλού προγράμματος ποιότητας, με ελέγχους σε κάθε στάδιο, οι καταναλωτές μπορούν να είναι σίγουροι για την ποιοτική υπεροχή των ενεργειακών προϊόντων της εταιρείας.